Als klein meisje wist ik niet zo goed wat ik wilde worden. Als mensen het me vroegen dan zei ik vaak ‘’iets met dieren’’. Op latere leeftijd wist ik niet meer zo zeker of ik nog wel iets met dieren wilde doen. Misschien dan iets met sporten of iets met haren of iets met mensen. Nou ja, ik wist in ieder geval dat ik iets wilde worden.

Nu, twintig jaar verder, weet ik nog steeds heel zeker dat ik iets wil worden. Het liefst iets belangrijks en iets inspirerend, iets wat er toe doet en iets wat ik leuk vind. Iets waar ik iedere dag met plezier mijn bed voor uit kom. Ja, dat kan heel veel zijn. Maar misschien ben ik ook wel heel veel. Ons wordt al vroeg geleerd dat we keuzes moeten maken. Wat wil je worden? Je mag kiezen tussen prinses of juffrouw en voor de jongens brandweerman of politie. Misschien een beetje overdreven, maar niemand verwacht dat een kind een hele lijst met mogelijkheden opnoemt. En eigenlijk wordt nog steeds niet verwacht dat je dat doet. Maak een keus en zorg dat je er goed in wordt. Dit werkt waarschijnlijk voor een hele grote groep mensen prima. Maar ik val daar absoluut niet onder.

Ik heb jaren gedacht dat ik misschien werken gewoon niet leuk vind of dat ik geen discipline heb. Want iedere keer als ik iets onder de knie heb kap ik er mee en stort ik me weer op iets anders. Maar ik merk dat ik werken eigenlijk juist heel leuk vind wanneer ik iets doe uit overtuiging en ik nog uitgedaagd word. Dus ik wist gewoon dat het iets anders moest zijn dan geen discipline. Nu was ik laatst eens op internet rond aan het snuffelen en belandde ik bij deze super inspirerende Tedtalk:

.

Ik kreeg echt zo’n gevoel van ‘Joehoeeeee!!! Ik heb gevonden wat ik ben! This is me!’. Deze Tedtalk verwoordt precies waarom ik geen keuzes kan en vooral niet wil maken. En met mij is er blijkbaar een grote groep mensen die dit gevoel ook herkent.

Laatst had ik een sollicitatiegesprek en vroeg de dame in kwestie mij of ik meerdere levens had gehad. ‘’Je bent kapster, journalist, hebt gewerkt in de drukwerkindustrie en tussendoor ook de hele wereld over gereisd. Hoe zit dat?’’. Dat vind ik altijd zo moeilijk uitleggen, want dan lijkt het net of ik niets afmaak. Dat is niet helemaal waar. Ik maak alles af, maar als het af is wil ik iets anders afmaken (geen mensen hoor). Ik moet continue getriggerd worden en een uitdaging zien, want anders raak ik verveeld. En weet je wat, daar is eigenlijk niets mis mee!

Er zijn mensen die precies weten wat ze willen en zich daar volledig op storten. Geweldig lijkt me dat, ik was er jaren lang best jaloers op. Gewoon weten wat je wilt. Maar het is helemaal niet verkeerd als je niet zo bent, want er zijn gewoon heel veel verschillende type mensen nodig op de werkvloer. Specialisten en mensen die van alles iets kunnen en zichzelf heel erg gemakkelijk kunnen interesseren in dingen. Want dat zijn de mensen die bruggen bouwen en een soort van multi-talenten zijn. Nu wil ik mezelf geen multi-tatlent noemen, maar ik denk wel dat ik prima uit de voeten kan in heel veel verschillende functies en omstandigheden. Want ik vind het juist leuk om iets nieuws te leren.

Het komt er dus op neer dat je niet altijd hoeft te kiezen. Ik schreef afgelopen maand nog over hoe MOEILIJK HET SOMS IS OM KEUZES TE MAKEN. Ja, soms is het gewoon noodzaak.

BUT BABY, SOMETIMES YOU CAN HAVE IT ALL

We leggen onszelf en vooral elkaar al van jongs af aan regels op. Je kunt niet alles, maak een keuze. Maar dat is onzin! Er zijn gewoon mensen, zoals ik, die doodongelukkig worden van je vastleggen op een ding. En zeg nou eerlijk, wanneer mensen je vragen wat je doet, dan is alleen antwoorden met je werk toch ook grote onzin? Want je bent en doet toch zoveeeeeeel meer!

Ik ben Jantien. Ik ben dochter van, zusje van, tante van, vriendin van en bekende van. Ik reis, ik blog, ik ben kapster, ik ben poetsvrouw, ik ben marktkoopvrouw, ik ben accountmanager, ik ben dierenliefhebber, ik zet me in voor goede doelen, ik ben sportief, ik praat graag, ik lees graag, ik ben natuurliefhebber, houd van de stad en houd van het platteland en ik ben van plan om nog veel meer te doen dan alles wat hierboven vermeld staat.

Ik ben een beetje van alles, net zoals iedereen

Je kunt van alles zijn. Doe gewoon dat waar jij je goed bij voelt en doe het met passie. Want uiteindelijk is dat veel en veel belangrijker dan het maken van een keuze.

cc60f16cf99f09cced2a64c8c35bfbc7

Nu ben ik heel erg benieuwd of jij je herkent in dit verhaal. Ben jij iemand die ook van alles leuk vindt? Of wist jij al heel jong wat jij wilde worden?

Let me know!

Xx Jantien