Enorm lange vrouwen, kleine speelgoedautootjes en het eeuwige wisselvallige weer. Wennen in Nederland valt niet altijd mee.

Ben jij al eens voor langere tijd op reis geweest? Dan ben ik benieuwd hoe het jouw afging om in Nederland weer te wennen. Dit is mijn ervaring;

”Ben je al gewend in Nederland?” Dit is de meest gestelde vraag sinds ik terug ben. Een logische vraag, maar ik kon er telkens geen antwoord op geven, want wanneer ben je gewend? Wanneer je geen jetlag meer hebt? Dat duurde een week. Of wanneer je alles weer normaal vindt? Dan vind ik het saai. Of wanneer je accepteert dat dingen gewoon op een bepaalde manier gaan hier.. Of je het nu leuk vindt of niet. Ik heb er eens over na zitten denken, omdat ik eigenlijk weleens fatsoenlijk antwoord wil geven op die vraag.

Ondertussen ben ik een paar weken terug van een jaartje Australië. Ik deel gewoon eens alle dingen waar ik aan moet wennen of die me opvallen sinds ik weer in Nederland ben. En ik kan je zeggen, dat is een hoop. Nederland is geen makkelijk land om aan te wennen, zelfs niet wanneer je Nederlander bent.. Dus respect voor iedereen die het lukt! Hier mijn opvallende constateringen en absolute wenmomentjes.

Miniauto’s

Net een half uurtje met voeten op Nederlandse bodem kwam het eerste wenmomentje. Met de auto het land door crossen van Amsterdam naar de Achterhoek. Mijn god, wat een drukte!! En dan zei mijn familie ook nog dat het rustig was op de weg. Waaaattttt?! Rustig, een dikke caravaan van miniauto’s. Want ja, de auto’s zij hier piepklein. In Australië doe je pas mee wanneer je een dikke Landrover hebt. Ergens zag het er wel schattig uit. Ons mini Nederland met onze mini auto’s. Maar dan is er toch iets wat niet zo mini is…

Lange vrouwen

Ik liep rond op het nieuwjaar gala waar ik ieder jaar weer naartoe ga. Nu viel het me nooit eerder op, maar mijn god wat zijn de vrouwen in Nederland lang! Ik ben er zelf ook eentje van, maar in Australië liep ik alleen maar op sneakers en was ik al relatief lang. Hakken waren absoluut niet nodig. Wanneer ik in Nederland geen hakken draag ben ik een minimensje en kan ik op pad met een miniauto. Dat is dan wel weer handig.

Op zij op zij op zij

De eeuwige haast en stress. Je loopt de supermarkt in en ziet gewoon dat iedereen even snel boodschappen moet doen. Iedereen, inclusief ik. Want sinds ik thuis ben heb ik ook continue ‘wel iets beters te doen’. Was het in Australië doodnormaal dat de kassière je aanspraak voor een praatje, hier is iedereen aan het rennen en vliegen. We moeten nog zoveel. ‘Heb je hier wel aan gedacht? Heb je dat al geregeld?’. Relaxt mate.

Koud

Ik wist uiteraard dat thuiskomen in de winter een risico is na een jaar lang mooi weer. Maar man, wat koud!! En dan hoor ik van iedereen dat het lekker zacht weer is. Ik kan me nu ineens niet meer voorstellen dat ik eerder, weer of geen weer, altijd over op mijn fietsje naartoe ging. Is het schandalig dat ik nu al aftel naar de zomer?

Praten

Praten over mensen in plaats van met mensen. In Australië is het heel normaal om spontaan een praatje te maken met mensen. Daarnaast zijn Australiërs ook heel open over eigenlijk bijna alles. Heerlijk vind ik, want dan blijft er weinig te roddelen over. Maar wij Nederlanders houden dan denk ik toch wel van een sappige roddel. Want niet alles is zomaar bespreekbaar op de verjaardag of onder het genot van een biertje. Maar achteraf vinden we het toch wel prettig om onze beredenering ergens op los te laten en eigen conclusies te trekken. Ik ben ook gewoon lekker Nederlands hoor, dus ik pleit mezelf niet vrij. Maar ik hoop dit jaar op z’n Australisch open en eerlijk te kunnen zijn, want met iemand praten is gewoon veel leuker dan over iemand praten!

IMG_5917

Nu zijn er natuurlijk ook nog duizend fijne dingen hier in Nederland waar ik direct weer aan gewend was. Al mijn familie en vrienden in de buurt, zodat ik spontaan op de thee kan. Een heerlijk plekje voor onszelf en zulk lekker eten. Nederlands eten mag dan niet echt ergens om bekend staan, we mogen echt super blij zijn met de kwaliteit van de producten hier!

Als antwoord op de vraag of ik weer gewend ben ik Nederland?

Ik ben aan duizend dingen al weer gewend, aan een aantal dingen zal ik wel weer wennen en de dingen die overblijven.. Nou, daar wil ik gewoon niet meer aan gewend raken. Zodat ik zelfs terug in Nederland altijd in mijn achterhoofd houd dat het ook anders kan. Want anders, dat kan altijd!

En jij? Heb jij weleens moeten wennen aan Nederland? Of zou jij ook sommige dingen anders willen zien? Ik ben benieuwd!

Liefs Jantien

Volg je me al op Facebook, instagram en twitter.