Je moet doen wat je leuk vindt, roep ik hier de hele tijd. Mijn hele blog is er op gebaseerd dat ik vind dat je je hart moet volgen en dingen moet doen vanuit passie. Want dat maakt het gelukkigst. Niet alleen in een relatie, maar ook zeker op carrière gebied. Maar wat nou als je hart volgen je geen rooie cent oplevert.

Ja, je leest het goed. Even geen geromantiseerd beeld over je hart volgen. Want het is niet altijd romantisch kan ik je zeggen. Soms is het gewoon ook heel zuur. Ik handel denk ik mijn hele leven al vanuit gevoel en passie. Ik baseer niets op cijfers en statistieken, maar het moet gewoon goed voelen. Dat gevoel heeft me heel veel gebracht, maar is me ook al vaak duur komen te staan.

Want wanneer ik mijn gevoel en mijn passie volg, dan kies ik altijd, maar dan ook altijd werk waar geen rooie cent mee te verdienen is. Op een of andere manier wil ik altijd iets doen waarmee ik een ander help of inspireer. Dat vind ik gewoon het allerleukste en daar wil (en durf ik misschien ook niet) ik geen geld voor vragen. Maar ondertussen heb ik ook een hypotheek te betalen, dus ja, er moet wel geld in het laatje komen. Dit vind ik zo’n enorm groot dilemma. Want waarom kan ik niet gewoon net als iedereen werk doen om geld in het laatje te brengen. Er zijn zoveel mensen die puur werken voor het geld, waarom kan ik dat niet?

Soms word ik doodmoe van mezelf. Want ik wil heel graag onafhankelijk zijn. Ik vind het belangrijk dat ik voor mezelf kan zorgen. En het aller liefste werk ik voor mezelf, vanuit mijn visie. Ik weet van mezelf dat ik voldoende drive, energie en discipline heb om me volledig ergens op te storten en keihard te werken. Er is alleen een klein probleempje. Ik vind geld niet belangrijk genoeg.

‘Chase the vision, not the money. The money will end up following you.’ quote van Tony Hsieh.

Klinkt ideaal maar tot nu toe heb ik nog geen geld achter me aan zien rennen. Terwijl ik toch wel behoorlijk mijn visie achterna ga, in plaats van het geld. Dus ik vroeg me af.. Werkt dit wel, wanneer jij je puur en alleen op je passie stort? Moet je niet stiekem ook best hard en zakelijk zijn? Want hoe graag ik het zou willen zijn, op een of andere manier eindig ik altijd met vrijwillig dingen voor een ander doen.

Zo ook met mijn blog. Ik doe het vol overgave en wil er alles aan doen om anderen te inspireren of helpen. Maar soms twijfel ik echt of ik wel iets bijdraag ergens aan. Ik vind het altijd heel fijn om me nuttig te voelen en soms weet ik gewoon niet. Of misschien weet ik het vooral nu even niet.

Wat ik wel weet is dat ik het organiseren van het pop-up restaurant Burgers voor Burgers super tof vind (uiteraard ook vrijwillig ;)). Ik krijg er enorm veel energie van en er is niet veel wat ik leuker vind dan dit. Maar uiteraard verdien ik er geen stuiver mee. Of nou ja, uiteraard. Ik krijg dus regelmatig de vraag van mensen waarom ik dit dan doe en wat ik er zelf aan over houd. Er zijn dus mensen die denken dat ik er iets aan verdien. Nu ben ik op zich blij dat ze het vragen, want dan kan ik hier duidelijk op antwoorden. Het enige wat ik hier aan overhoud is een goed gevoel en heel veel energie. En dat is met alles wat ik doe.

Ik zou natuurlijk zoals de helft van Nederland kunnen gaan werken puur voor het geld. Soms overweeg ik het ook. Ik ben niet vies van hard werken. Maar ik ben wel vies van m’n tijd besteden aan iets wat ik niet belangrijk vind. Waarschijnlijk blijft het voor mij een eeuwig dilemma, maar ik denk dat ik de energie die ik krijg uit de dingen die ik doe, altijd boven het geld zal stellen. Tot de tijd dat ik een plan heb bedacht waarmee ik geld kan verdienen door mensen te helpen, zal ik het denk ik puur op basis van die energie moeten doen.

Gelukkig is pure energie de toekomst.

Dit was een persoonlijk dilemma uit mijn leven 😉

Liefs Jantien

Ps. Ik vind het een beetje eng om dit dilemma te delen. Over het algemeen ben ik heel positief en ik wil ook graag dat mijn blog dat uitstraalt. Maar ik wil ook graag open en eerlijk zijn. Het is niet altijd makkelijk om je hart te volgen en al helemaal niet wanneer je even niet meer duidelijk hebt wat het dan is wat je zo graag wilt. Herken jij dit?