original

Op social media zie ik steeds vaker quotes langs komen en soms zit er eentje tussen die me pakt of aan het denken zet. Dat laatste had ik bij deze quote. Het zette me aan het denken. Want ondanks dat de boodschap mooi is, denk ik dat het iets te idealistisch is en eigenlijk zelfs onmogelijk. Dat we meer dingen moeten waarderen en onze ogen moeten openen voor alles wat we hebben, daar ben ik het helemaal mee eens! Maar waarom zou je daarbij geen verwachtingen mogen hebben? Dat begrijp ik nog niet helemaal.

Je hoort het wel vaker: “Verwacht maar niets, dan kan het ook niet tegen vallen”. Maar wat nou als de lol van heel veel dingen juist in de verwachtingen zit! Dan is het toch zonde wanneer je dit niet meer doet omdat je bang bent dat het tegen valt.. Daarbij is het volgens mij onmogelijk om zonder verwachtingen te leven. Verwachtingen zijn juist de drijfveren om iets te ondernemen.

Ik weet nog heel goed dat ik eerder de avond voor mijn verjaardag altijd heel vroeg naar bed moest omdat mijn broer en zussen dan de keuken gingen versieren. Dan lag ik de hele nacht vol spanning wakker omdat ik wist dat ik de volgende dag gewekt zou worden door het lawaai van kletterende pannendeksels en luid gezang. Dit verwachtte ik al en hier kon ik de hele week al naar uit kijken. Verder verwachtte ik cadeautjes, mama’s zelfgemaakte appeltaart en als avondeten patat met appelmoes. Juist de voorpret van de verjaardag was dan al leuk.

Daarbij vind ik ook niet dat je je verwachtingen moet bijstellen omdat anderen denken dat ze te hoog zijn. Dit kun je denk ik heel goed zelf beslissen. Ik hoor bijvoorbeeld best vaak mensen zeggen over personen die al een tijdje vrijgezel zijn.. “Goh, die is ook al lang vrijgezel. Heeft die soms te hoge verwachtingen of teveel eisen?” Daar kan ik zo pissig om worden. Alsof je te hoge verwachtingen kunt hebben van een relatie? Overigens denk ik dat dit puur en alleen te maken heeft met verwachtingen van een gevoel en niet met een eisen lijstje. Waarom zou je in godsnaam je verwachtingen bijstellen van een gevoel dat je wilt voelen bij de persoon met wie je de rest van je leven wilt delen. Dus hou die verwachtingen hoog dames en heren!

Volgens mij zijn mensen ook vaak bang om verwachtingen uit te spreken. Misschien klinken ze wel belachelijk. Of misschien komen ze niet uit en dan sta je mooi voor schut. Dat merkte ik op de middelbare school al. Als ik heel hard had geleerd voor een toets, dan durfde ik na afloop bijna niet toe te geven dat ik een dikke voldoende verwachtte. Want wat als het toch een onvoldoende was..

Ik heb zelf altijd best hoge verwachtingen van het leven en misschien ook wel van mezelf. Toen ik deze reis ging maken verwachtte ik dat het geweldig zou worden. Tuurlijk had ik ook kunnen denken, ik zie wel.. Maar ja, met die instelling was ik misschien wel nooit gegaan. Want wat is dan de lol van het gaan?

Ik denk dat alle mensen die grootste dingen doen, ook grootste verwachtingen hebben. Ik kan me niet voorstellen dat Steve Jobs iedere keer wanneer hij een nieuw product op de markt bracht dacht, ”Ik zie wel hoe het loopt, ik verwacht er maar niks van..” Met die instelling was Apple nooit geworden wat het is. De enige persoon die werkelijk groot is geworden zonder verwachtingen is denk ik de Dalai Lama, maar ja, daar is er al eentje van.

Ik denk dat de kunst hem er niet in zit om weinig te verwachten maar te kunnen dealen met de tegenslag of teleurstelling. Door mijn hoge verwachtingen heb ik al veel voorpret gehad, maar ook veel teleurstellingen. Maar iedere keer leer je weer dat er dus mensen zijn die andere verwachtingen hebben en dat niet alles altijd loopt zoals verwacht. En dat is ook helemaal niet erg want zo leer je alleen maar om met die teleurstellingen om te gaan. Dat lijkt me tien keer beter dan angstig als een muurbloempje maar af te wachten hoe het allemaal loopt terwijl je je verwachtingen onderdrukt omdat je bang bent dat het tegenvalt. Geniet liever van je verwachtingen en ga je doelen achterna!

Dus ik zou zeggen:
Expect a lot
Appreciate even more!

Tot snel!

xx Jantien