annapurna-trekking-nepal

Ik heb in de afgelopen jaren flink wat gereisd en heb zoveel prachtige dingen gezien. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag wat het mooiste land is waar ik tot nu toe ben geweest. Een rot vraag, want ieder land is anders en heeft z’n eigen schoonheid. Maar als je mij zal vragen welk land een echte must-do is om eens te bezoeken, dan is het zeker Nepal.

Toen ik afgelopen weekend het nieuws hoorde dat er een aardbeving was geweest, had ik nog geen idee van de ernst van de situatie. Maar ook hier volg ik het nieuws en iedere dag loopt het dodental op. Wat een verschrikkelijke ramp. Iedere natuurramp is natuurlijk verschrikkelijk, maar wanneer het in een land gebeurt waar je bent geweest en je een beter beeld kunt vormen, dan schrik je nog harder.

Waarschijnlijk hebben jullie de beelden ook wel gezien van gebouwen die ingestort zijn en mensen die op straat moeten leven. En er zullen ook Nederlanders zijn die op vakantie waren. Zo worden hier de Australiërs uitgelicht. Echt naar, wanneer je daar precies op het verkeerder moment bent. Maar dat is maar zo’n klein deel van de slachtoffers. Naar verwachting loopt het dodental op tot 10.000 heb ik begrepen. Onvoorstelbaar, ik kan hier serieus helemaal geen beeld van vormen. Misschien maar goed ook. Maar ga eens na dat al deze slachtoffers familie en vrienden hebben die zij achterlaten. Familie en vrienden die het tot nu toe overleefd hebben, maar wel direct hulp nodig hebben. Want mensen hebben geen eten en water. Het is er s’ nachts steenkoud en het regenseizoen begint. De situatie had bijna niet erger kunnen zijn.

Als reiziger voel ik me in zulke situaties geroepen om iets te doen. Nu kan ik natuurlijk vanuit hier niet heel veel doen, behalve geld doneren. Dus dat is dan ook wat ik doe. Ik heb in Nepal zo genoten van alle natuurschoon, dus wanneer de natuur zoiets aanricht, dan vind ik het belangrijk om ook iets te doen. Al is het een kleinigheid, alle beetjes helpen. Nu wil ik niet iedereen oproepen om geld te doneren , want dat moet iedereen zelf weten. Maar als je van plan bent om iets te doen, dan wil ik vooral zeggen, zorg dat het er niet bij in schiet! Want het is zo super hard nodig.

Nepal is een land dat voor een groot gedeelte op toerisme draait. Niet gek, want het heeft zoveel te bieden! Je kunt er prachtige trekkingen doen door de bergen, maar ook de cultuur is heel indrukwekkend en de mensen zijn super bescheiden en behulpzaam. Ik hoop dan ook heel erg dat zij in de toekomst weer heel veel mensen kunnen verwelkomen in hun prachtige land en dat door deze ramp niet hun belangrijkste inkomen ook nog wegvalt.

Hieronder een aantal foto’s van mijn reis door Nepal.

annapurna-trekking-nepal

Uitzicht tijdens de tiendaagse Annapurna trekking. Zo’n bijzondere ervaring. Tien dagen zonder enig communicatie middel, of auto’s om je heen. Stilte en natuurschoon. Prachtig!

annapurna-trekking-nepal

Toen ik hier liep voelde ik me zo nietig. Als je ziet hoe klein het dorpje lijkt ten opzichte van de immense bergen. Opnieuw kippenvel!

annapurna-trekking-nepal

 

Zoals je ziet is het een prachtig land. Dit zijn slecht een paar foto’s. Onvoorstelbaar dat het er nu allemaal zo anders uit moet zien. Maar zoals de eerste foto zegt, ‘’Never give up’’ en het is maar goed dat de mensen in Nepal deze instelling hebben, want ze zullen dit zinnetje nog vaak nodig hebben.

Zo word je wel weer even met de neus op de feiten gedrukt hoe dankbaar wij mogen zijn. Laten we dat meenemen het weekend in. Dankbaarheid!

Tot snel!

Xx Jantien