Goedemorgen! Ik ging een ochtendje relaxt crosscountry skiën. Tenminste, dat dacht ik. Werkelijkheid was dat ik zo’n twintig keer keihard op de bek ging en ook weer op stond. Dat dan weer wel. Kijk mee hoe ik gisteren toch doorgekomen ben.


Tijd voor een gezond ontbijtje, want ik heb een sportieve dag voor de boeg.


Ik ga crosscountry skiën. Klaar voor vertrek. Het is maar een klein stukje lopen. Tenminste, dat denk ik. Blijkt dat ik op de verkeerde plek ben. Dus even snel bellen en toen werd ik opgepikt en alsnog op de juiste plek afgezet bij Geiloheisen. Precies op tijd.


Direct de ski’s onder en de lift in, want we skiën boven op de berg.


Mijn skilerares Sanna. Ze komt eigenlijk uit Finland, maar geeft hier in de winter skilessen.


Ze legt me even uit welk rondje we gaan skiën, maar ik zit niet op te letten.


Met dit uitzicht houd ik m’n aandacht er niet meer bij. Zo ontzettend mooi en rustgeven.


Man, Noorwegen blijft me verrassen.


S’ ochtends was het nog een beetje bewolkt, maar ondertussen schijnt de zon alweer fel. Heerlijk.


En ondertussen ben ik al zo’n tien keer op de bek gegaan. Iedereen die denkt dat dit makkelijk is, heeft het mis. Je hebt dus van de gleuven waar je je ski’s in doet. Nu hadden we de pech dat het al een paar dagen overdag dooit en ’s nachts weer vriest, dus alles was spiegelglad. De eerste heuvel naar beneden had ik hier niet op gerekend en ging ik volle vaart naar beneden en op m’n bek.


Dat tafereel herhaalde zich zo’n twintig keer. En het lijkt altijd zo makkelijk.


Even een stukje gefilmd op een recht stukje, zodat ik m’n balans houd. Maar nog zie je overduidelijk m’n gestuntel en geen enkele vorm van techniek. Puur op kracht, want daar heb ik zoveel van 🙂


Wauw! Adembenemend. We zijn werkelijk waar niemand tegengekomen.


Na dik twee uur bakte ik er nog steeds niets van, maar ik vond het wel super leuk om te doen. Het is echt lekkere lichamelijke inspanning en dan met de zon op je bol. Heerlijk.

 Met de lift naar beneden. Dat gebeurt normaal niet, want dan ski je naar beneden. Maar de ski’s voor crosscountry zijn lastig om echt mee te skiën, dus de lift leek ons veiliger.


Kijk dan wat een uitzicht. Ik vond het wel best spannend, want met m’n hoogtevrees is het toch wel heel indrukwekkend om zo ver weg te kunnen kijken in de lift.


Ik lach nog.


Terug in het hotel voel ik al dat mijn lichaam helemaal stijf wordt. Ik probeer een beetje te stretchen en ga dan achter m’n laptop aan het werk en even lunchen.


Later loop ik even naar Silje en Paul, de mensen van Visit Geilo, die me hier hebben uitgenodigd. Ze staan de hele week al paraat als ik vragen heb en ik wilde ze nog even bedanken met een pakje stroopwafels. Ondertussen is er behoorlijk veel wind, zoals je ziet.


Het was even priegelen, maar de zin ‘welkom in de bergen’ moest er bij op en dat is gelukt. Daarnaast nog een leuk nieuwtje. Ik ben uitgenodigd om in de zomer nog eens te komen samen met Koen, zodat ik Geilo ook zonder sneeuw kan ontdekken. Super leuk!


Ik loop nog even een winkeltje in en zie deze leuke truien hangen. Ik overweeg er eentje te kopen, maar het feit dat het al voorjaar is weerhoudt me. Ze zijn wel super leuk en ik heb mijn lievelingstrui vergeten dus het is wel verleidelijk.

Later in de middag werk ik nog even wat en bekijk ik de video’s die ik heb gemaakt. Ik lach mezelf altijd vierkant uit wanneer ik beelden terug zie. Denk je lekker bezig te zijn, komt er een houten klaas door het scherm. Maar goed, daar moet ik het maar mee doen.


Gedoucht en klaargemaakt om uit eten te gaan. Ik heb een leuk tentje ontdekt hier in het dorp, dus ik besluit daar een hapje te eten. Voor het eerst deze week make-up op.


Dit soort huizen is precies wat ik me ook voorstelde bij Noorwegen.


Ik word weer getrakteerd op een mooie zonsondergang.


Aangekomen bij de Ekte, wat volgens mij de hoek betekent gezien de ligging van het restaurantje. Ze gebruiken en verkopen allemaal lokale producten. Super leuk!


Ik installeer mezelf lekker op de bank, met een goed boek erbij.


Cheers! Aan het water.


De kaart is super klein en eenvoudig. Keuze uit drie voor, drie hoofd en drie nagerechten. Ik vind dat wel fijn want ik kan toch nooit kiezen en alles op de kaart ziet er lekker uit.


Eerst een broodje en nog even bladeren door het boekje over Geilo. Alvast inspiratie opdoen voor deze zomer.


Het voorgerecht. Gerookte rendierenhart met geitenkaasmousse. Je zult het misschien niet verwachten, maar dit was lekker!


Hoofd heb ik vis met erwtenpuree en een taartje van rode bieten. Zo ontzettend lekker.


Ik wil eigenlijk helemaal geen nagerecht meer, omdat ik al best vol zit. Maar de serveerster is een verdomd goede verkoper en smeert me nog deze heerlijke crème brulee aan. Genieten.


Bestel je na afloop nog een kop thee, krijg je zo’n grote bak. Mijn god, ik stond op ontploffen toen ik naar huis ging.


Bij de kassa hadden ze nog allerlei lekkers liggen, maar het leek me beter om even over te slaan.

Wat een fijne dag was gisteren en wat vliegt de tijd. Vandaag is alweer mijn laatste volle dag hier. Ik zat nog te overwegen om een dagje te skiën, maar met mijn half gekneusde lichaam lijkt het me beter even rustig aan te doen. Afgelopen week ben ik continue actief geweest en ik ben kapot! Het was eigenlijk de bedoeling dat ik vandaag naar Finse zou gaan. Een piepklein plaatsje waar je alleen met de trein kunt komen. Ze hebben er alleen een hotel en verder woont er niemand. Had me gaaf geleken, maar schijnbaar is er nu echt niets anders dan sneeuw en kun je geen kant uit. Dus dat staat op de planning voor de zomer! Misschien dat ik vanavond nog ga sneeuw-hiken de berg op. Maar het is nog even afwachten of dat doorgaat.

Morgen vertrek ik naar Oslo om daar nog een dagje rond te struinen. Super veel zin in!

Tot morgen!

Liefs Jantien

Ik ben uitgenodigd voor deze trip door Visit Norway.