Ik kondigde vorige week aan dat ik ga liften door Europa! Woehoe, super spannend. Maar ik ben wel van plan om het zo veilig en leuk mogelijk te maken, dus ik bereid me goed voor. Benieuwd hoe ik dat aanpak?

Ik hoor je denken, liften, is dat niet gevaarlijk? Dat dacht ik dus ook altijd. Maar nu ik me aan het inlezen ben en ook her en der steeds meer mensen hoor praten over dit avontuur, valt het me op dat het veel laagdrempeliger is dan ik had gedacht. Misschien moet je het gewoon zien als eens soort carpoolen, alleen ga je nu niet naar je werk maar op reis.

Voorbereidingen thuis

Het lijkt me enorm belangrijk om thuis al de nodige voorbereidingen te treffen zodat ik onderweg niet sta te kijken. Een aantal dingen die ik thuis al regel:

  • De route. Ik zorg dat ik deze uitstippel en er niet teveel van afwijk. Dan weet ik waar ik aan toe ben en de mensen thuis ook.
  • Apps. Je hebt tegenwoordig een aantal apps die het liften makkelijker maken. Mocht ik geen lift kunnen vinden dan kan ik altijd nog zoeken op bijvoorbeeld blablacar. Hiermee kun je je aanmelden voor een rit en betaal je mee in benzine kosten.
  • Powerbank. Ik neem een extra powerbank (draagbare lader) mee zodat ik ook onderweg m’n telefoon kan laden. Het zou vervelend zijn wanneer ik wil bellen en geen batterij hebt.
  • Eu bundel. Ik zorg voor een extra internet bundel, zodat ik onderweg gewoon bereikbaar ben. Voor 10,- heb ik 100 mb binnen Europa welke ik nog een maand kan gebruiken. Lijkt me een goede deal.
  • Hostelworld. Een van m’n favoriete reisapps is hostelworld. Hiermee zorg ik dat ik op ieder moment een goed onderkomen kan vinden. Wel zo handig!

Zo pak ik het onderweg aan

Het aller belangrijkste vind ik dat het liften veilig is. Ik ga niet als een gek langs de snelweg staan met een stukje karton. Mij niet gezien. Maar zo pak ik het wel aan:

  • Ik kies. Ik ga niet ergens letterlijk staan liften want je weet niet wie er op je afkomt. Ik zorg dat ik aan de bal blijf door zelf te kiezen met wie ik mee wil. Hoe? Door van tankstation naar tankstation te gaan en zelf mensen aan te spreken wie ik betrouwbaar vind.
  • Locatie. Wanneer ik bij iemand instap stuur ik even de locatie door naar Koen en vertel ik hem van waar naar waar ik lift. Kleine moeite en een veilig gevoel. Voor de zekerheid geef ik misschien ook nog het nummerbord door, maar ik denk dat dit niet nodig is.
  • M’n tas. Ik zorg dat ik m’n tas met belangrijkste spullen altijd bij me houd en niet in de kofferbak gooi. Je weet nooit wat er onderweg gebeurt, want ik heb al eens meegemaakt dat de tassen uit de kofferbak waren gejat.
  • Overdag. Ik lift alleen overdag en houd me aan m’n route. Zo weet ik hoe laat ik ongeveer waar zal zijn en kan ik ervoor zorgen dat ik altijd voor het donker op de plek ben. Dit raad ik trouwens altijd aan wanneer je solo reist.
  • Vloggen. Wanneer ik het even niet vertrouw kan ik altijd nog even de camera in het gezicht duwen van de chauffeur en vertellen dat ik alles live uitzend. Haha, ik verwacht dat dan niemand me iets aandoet.

roadtrip-australie

Zoals je leest ga ik niet als een kip zonder kop liften. Toch denk ik dat je ook niet te achterdochtig moet zijn, want dan is het niet te doen. Over het algemeen heb ik geleerd dat het grootste deel van de mensen je wil helpen en daar vertrouw ik op. Verder vertrouw ik volledig op mijn gevoel. Dat doe ik al m’n hele leven en heeft me ver gebracht. Voelt het niet goed, niet doen. Simple as that. Common sense.

Mocht je zelf ook nog tips hebben om het liften veiliger en leuker te maken, laat het me dan vooral weten! Ik hoop dat je ook iets aan mijn tips hebt.

Liefs Jantien