Optimisme versus pessimisme

Ik zat een aantal weken geleden All you need is love te kijken. Niet direct mijn favoriete programma, maar gezien ze naar Australië gingen, wilde ik het toch even zien. Helaas kwam Australië maar kort in beeld, maar toch bleef ik kijken. Met kromme tenen. Want auw, wat zijn sommige situaties toch pijnlijk en geforceerd.

Een jonge meid was stapelverliefd op een goede vriend van haar. Uiteraard besloot Robert de jongen te overvallen tijdens college en werd de jongeman voor het blok gezet. Nu is het altijd shit wanneer je onverwachts op zo’n situatie in moet spelen, maar ik denk toch ergens dat je daardoor het eerlijkst overkomt. Robert vroeg de jongen of hij ook gevoelens had voor z’n beste vrienden. Die had hij wel, maar hij wilde geen relatie beginnen omdat hij bang was dat het ooit uit zou gaan en hij dan z’n beste vriendin kwijt was. Lijkt me een hele logische beredenering. Voor een pessimist.

De jongen is trouwens niet alleen met z’n doemdenken. We doen er allemaal aan mee. Jij en ik zeer waarschijnlijk ook. Hopelijk wel in mindere mate dan ene Kelly tijdens het programma Rot op naar je eigen land. Ja, dat programma bestaat. Na een jaar lang geen televisie kijken val ik van de ene verbazing in de andere. Niet over het programma op zich, maar wel door de deelnemers. Het programma moet mensen ervan bewust maken hoe het is om te leven als een vluchteling. Mooie insteek, tenenkrommend programma.

Kelly is een geelblonde pessimist die alleen maar beren op de weg ziet. Of nou ja, ze ziet voornamelijk vluchtelingen op de weg. Beter gezegd, op haar weg. Want alles in Nederland is van haar en daar heeft ze allemaal automatisch recht op gezien ze zo’n voorbeeldige Nederlandse burger is. Wanneer Kelly een paar honderd meter moet zwemmen door zee, om zo een gevoel te krijgen hoe het is wanneer je als vluchteling naar Engeland wil zwemmen, begint ze al te jammeren voordat ze het water heeft geraakt. Een groepje optimisten uit het programma is binnen no-time bij de boot waar ze naartoe moesten zwemmen, terwijl Kelly het al moeilijk heeft wanneer de eerste golf tegen haar wetsuit aan kletst. Want ja, zo’n wetsuit krijg je er gewoon bij als vluchteling. Na twintig non-pogingen haakt Kelly af, zoals het een echte pessimist betaamt.

Na al deze geweldige voorbeelden van wat pessimisme met je doet, begon ik er toch eens dieper over na te denken. Ben ik eigenlijk een optimist of een pessimist en hoe beïnvloedt dat mijn leven? Heb ik in het verleden ook liefdes misgelopen doordat ik bij voorbaat al bang was dat het misging? Ben ik ook bang geweest voor andere culturen en mensen, omdat ik bij voorbaat al dacht dat zij het slechtste met mij voor hadden?

Niemand wil zichzelf graag een pessimist noemen. Tenminste, dat denk ik. Maar wanneer we geen pessimisten hadden gehad, dan zag de wereld er misschien wel een stuk rooskleuriger uit. Ik hoor vaak mensen die pessimistisch zijn zeggen dat ze realistisch zijn. Eerder vond ik dat onzin, want als je realistisch bent, dan valt het allemaal toch wel mee. Maar ik ben er steeds meer van overtuigd dat pessimisme en realisme best dicht bij elkaar in de buurt ligt. Want ja, dingen staan er niet altijd rooskleurig voor. Daarom is het ook zo belangrijk om optimistisch te zijn. Misschien klinkt dit naïef, maar dat is het niet. Het zou pas naïef zijn wanneer jij werkelijk denkt dat jouw gedachten geen invloed hebben op je leven. Er zijn een hoop onderzoeken gedaan (waaronder deze), waaruit blijkt dat je met een optimistische denkwijze je leven positief kunt beïnvloeden.

Wanneer jij altijd van het beste uitgaat en hier naar handelt, dan zit het er dik in dat dingen ook positiever verlopen dan misschien in eerste instantie verwacht. Dus zeg nou eerlijk, wat is dan realisme nog? Wanneer jij je realiteit positief kunt beïnvloeden door optimisme, dan valt realisme toch onder pessimisme? Volg je me nog?

Kortom, onze gedachten hebben invloed op de werkelijkheid. Dus als we het met z’n allen eens iets positiever gaan denken, dan wordt de wereld ook een stukje positiever.

LET’S (NEVER) GET REAL

Ben jij een optimist of een pessimist? En hoe beïnvloedt dat jouw leven?

Liefs Jantien