Af en toe heb ik van die dagen dat ik mijn draai niet kan vinden. Gewoon een beetje lamlendig en hangerig. Ik ben echt een zomermens, dus in de winter is het extra vaak raak. Gelukkig zijn er een aantal dingen die me helpen om uit die (winter)dip te komen. Ik deel graag de dingen die ik doe wanneer ik me niet fit voel.

Beweging

De dagen dat ik me lamlendig voel, zijn vaak dagen waarop ik weinig buiten kom en veel stil zit. Bijvoorbeeld doordat het buiten slecht weer is. Verschrikkelijk. Ondanks dat ik soms geen zin heb om iets te doen, voel ik me altijd beter wanneer ik toch even in actie kom. Nu kan een rondje wandelen soms al voldoende zijn om mezelf weer even op te peppen. Zelfs als het buiten regent! En als het echt noodweer is dan duik ik lekker de sportschool in of ga ik baantjes zwemmen. In het zwembad voelt het ook nog eens heel zomers.

Drinken

Drinken. En dan bedoel ik niet alcohol drinken, alhoewel dit ook een tijdelijke oplossing is. Ik bedoel uiteraard water drinken. Iedereen weet natuurlijk al lang dat water drinken super gezond is en ook kan voorkomen dat je hoofdpijn krijgt. Maar wist je ook dat het uitmaakt op welk moment je water drinkt? Ik namelijk niet, totdat ik dit jaar in een kookboek las dat je het beste een half uur voor je ontbijt alvast een glas water kunt drinken. Als het even kan een glas lauw water met citroensap. Verder is het goed om binnen een half uur voor en na het eten niet meer te drinken. Ik weet niet of dit wetenschappelijk is onderbouwd, maar ik heb het geprobeerd en het zorgt ervoor dat ik minder snel een opgeblazen gevoel heb.

Kortom, drink veel water, maar probeer eens uit of het voor jou ook werkt om dit niet tijdens een maaltijd te doen. Oh en het citroenwater is eigenlijk altijd erg goed voor je, behalve voor je tanden. Ik krijg er direct kiespijn van, dus ik drink het alleen nog wanneer ik me echt niet goed voel. Anders is het gewoon een glas lauw water voor mij in de ochtend.

Eet jezelf niet vol

Wanneer je honger hebt, dan krijg je de neiging om veel te eten. En met veel bedoel ik dan teveel. Tijdens het eten heb je vaak niet door dat je stiekem al wel een beetje vol zit. Na een kwartiertje of half uurtje voel je ineens dat je op knappen staat en ben je de bank niet meer af te krijgen. Je lichaam is heel druk met het verbranden van het eten en daardoor word je moe, terwijl je eigenlijk energie hoort te krijgen van eten. Nu moet je uiteraard wel voldoende eten, maar kijk eens of jij niet toevallig altijd net iets over de grens van voldoende heen gaat. Ik namelijk wel regelmatig.

Sauna

Ik houd eigenlijk helemaal niet zo van de sauna. Noem me preuts, maar ik hoef niet zo nodig in mijn blote kont rond te lopen en ik hoef al helemaal niet andere mensen te zien die in de blote kont rondlopen. Maar ik houd dan wel weer heel erg van warmte. Gelukkig is er bij ons in de buurt een plek waar je een privé sauna kunt afhuren. Lekker decadent, maar wel heel erg fijn op koude dagen. Op sommige winterdagen word ik bijna niet meer warm door alleen te douchen, dus dan kan zo’n bezoekje aan de sauna me echt even oppeppen! Ga jij weleens naar de sauna?

Vitamine D

Nu probeer ik normaal gesproken zoveel mogelijk met voeding en beweging op te lossen. Maar in de winter kun je soms echt wel wat extra vitamine D gebruiken. Sommige dagen zie je gewoon geen zon. Niet gek dat je een dipje krijgt. Dus sinds een paar jaar slik ik af en toe vitamine D en ik heb al een tijdje niet echt een winterdip gehad. Wie weet helpt het jou ook!

(Dieren)filmpjes kijken

Als je je zelfs na alle bovenstaande acties nog rot voelt, dan wordt het hoog tijd voor wat poezen- honden- of paardenfilmpjes. Want zeg nou eerlijk. Daar wordt toch iedereen spontaan vrolijk van? Dit is mijn favoriet! Zo super mooi en lief. Het is trouwens wel een reclame, maar wat mij betreft de mooiste ooit.

Oh en als je echt keihard lachend van je stoel wil stuiteren, dan is dit echt mijn all time favorite! Geniaal.

Hopelijk kom je met al deze tips snel uit je (winter)dip. Anders kan ik je uiteraard altijd aanraden zoveel mogelijk fijne reisfoto’s te bekijken, bijvoorbeeld op mijn instagram.

Ik ben heel benieuwd wat jij meestal doet wanneer je je niet zo goed voelt. Nog tips voor mij?

Liefs Jantien