Reizen door de outback van Australië is zo’n gave ervaring! Uren rijden en niemand tegenkomen. De vlaktes, de droogte en de grote stukken niemandsland. Maar juist dat zijn allemaal ook redenen om je heel goed voor te bereiden op je trip door de outback.

Ik geef je mijn tips, zodat je zorgeloos aan je trip kunt beginnen.

  • Check je auto. Voordat je begint aan je trip, is het heel belangrijk dat je weet dat je auto betrouwbaar is. Natuurlijk kan er onderweg altijd iets gebeuren, maar zorg dat de auto in ieder geval klaar is voor het rijden van lange afstanden. Neem bijvoorbeeld extra jerrycans met benzine mee en zorg dat je een reserveband hebt en natuurlijk alle materiaal om de band te vervangen.

auto-pech-outback

  • Eten en drinken. Zonder eten en drinken ben je nergens. Het kan zijn dat je een aantal dagen geen supermarkt tegenkomt, dus zorg dat je een voorraad bij je hebt. Daarnaast is het eten in afgelegen plaatsen ook duurder, dus dan koop je liever van tevoren vast in. Wat betreft water, je kunt nooit genoeg hebben. Een aantal extra jerrycans is echt aan te raden.

vervoer-outback

  • Passende kleding. Zorg dat je goed bedekkende en luchtige kleding bij je hebt. Ik was in de outback in de winter en toen vroor het ’s nachts maar kon het overdag nog gerust 25 graden worden. Over het algemeen is er een strak blauwe lucht, dus dan brandt de zon fel op je hoofd en is een petje ook erg fijn. Hier vind je ook meer over de beste reistijden, zodat je weet welk weer je kunt verwachten. Verder is een paar dichte stevige wandelschoenen ook aan te raden. Want je ziet de mooiste dingen wanneer je gaat hiken.

west-macdonnel-ranges

  • Zonbescherming. Dan komen we gelijk bij het volgende. Om te kunnen overleven in de outback is het een must om je goed te beschermen tegen de zon. Dit is eigenlijk een must in heel Australië. Zorg dat je minstens factor 50 bij je hebt en smeer dit een half uur voordat je in de zon gaat. Daarna om de twee uur even bij smeren en dan zit je wel veilig. Vergeet vooral je lippen, oren en scheiding niet (wanneer je geen pet op hebt).

krokodil-kakadu

  • Wildlife wise. De outback staat bekend om z’n wildlife. Ik gaf al eerder tips over wat je moet doen wanneer je ermee in aanraking komt. Nu zal ik in het kort even uitleggen wat de belangrijkste voorbereidingen zijn. Neem altijd een aantal rolletjes verband mee. Mocht je worden gebeten door een slang, dan kun je dit direct af tapen zodat het gif zich niet spreidt. Draag altijd een lange, losse broek tijdens het hiken. Hier komt een slang niet zo snel doorheen. Ga nooit alleen hiken. Wil je dit toch, laat anderen weten van je plannen en neem het liefst een satelliet telefoon mee. Nu klinkt de outback misschien heel eng, maar dat valt wel mee. Het is alleen beter om er wel alvast over nagedacht te hebben. Ik stapte bijna op een dodelijke slang en baalde toch wel even dat ik geen verband bij me had. You never know.

kalbarri-national-park

  • Insecten. Lekker vliegen happen in de outback! Bijna het hele jaar door stikt het ervan. Nu viel het bij mij mee, omdat ik er in de winter was, maar ik heb het eerder in m’n reis ook ervaren in WA. Een vliegennetje is echt een uitkomst. Verder geef ik je hier tipstegen muggen en ongedierte.

kakadu

  • Route. Wanneer je op de drukkere wegen blijft, dan zal je af en toe mensen tegenkomen en kun je hulp inschakelen wanneer je met pech staat. Ga je van de grote wegen af, zorg dan dat je dit met iemand communiceert. Zo raden mensen aan om het door te geven bij het laatste pompstation op de grote weg en een inschatting te geven wanneer je terug zou moeten zijn. Mocht er iets gebeuren, dan kunnen zij hulp inschakelen. Want bereik met je telefoon kun je op de meeste stukken vergeten.

autopech-outback

  • Blijf altijd bij je auto. Mocht je pech krijgen, denk dan niet dat je hulp kunt halen. De meeste mensen die dit hebben gedaan, kunnen het niet navertellen. De afstanden zijn enorm en de hitte vaak ook. Daarnaast heeft lopen ook geen zin, omdat het de kans niet echt vergroot dat je gevonden wordt. Een auto valt meer op dan een voetganger. Dus zorg vooral dat je voldoende eten en drinken hebt en blijf in de schaduw van je auto wachten op hulp.

cropped-20150711_100051.jpg

Dit zijn mijn tips om te zorgen dat je goed voorbereid de outback in kunt. Uiteindelijk is het allemaal niet zo eng, maar het is gewoon fijn om goed voorbereid te zijn zodat je daar kunt doen waar je voor was gekomen: GENIETEN!!

Hopelijk heb je wat aan m’n tips en overleef jij de outback zorgeloos 🙂 Heb je zelf nog andere tips, deel ze gerust!

Xx Jantien