Samba die door de straten galmt, half naakte vrouwen dansend op hoge hakken, brandende zon en een schilderachtig strand en bergen op de achtergrond. Dat is een beetje wat ik me bij de carnaval in Rio voorstelde. En toen ik eenmaal vertelde dat ik ging, hoorde ik al van veel mensen dat er werkelijk niets is dat in de buurt komt van de carnaval in Brazilië. ‘Totale gekte’ en ‘Ga alleen als je vrijgezel bent’. Dat maakte mij wel nieuwsgierig. Benieuwd wat daar van waar is?

Is het waar wat ze zeggen over de carnaval in Rio?

Ik heb behoorlijk wat toffe feesten en festivals meegemaakt wereldwijd. Maar het is waar, er komt niets in de buurt van de carnaval in Rio. Alles wat ze zeggen is waar en dan maal tien. Ten eerste is er natuurlijk geen betere setting dan Rio. Wat een prachtige stad! Ten tweede maakt het bloedhete weer dat je het liefst al je kleren uittrekt en dat doen de meeste mensen dan ook. Ten derde zijn Brazilianen belachelijk sexy. Zowel de dames als heren. De vrouwen komen er dan ook gewoon mee weg om in een stringetje rond te dartelen zonder er ordinair uit te zien en de mannen komen er mee weg om in een tutu rond te lopen en er nog altijd mannelijk uit te zien. Deze basis ingrediënten bepalen een deel van het feest. Maar het allerbelangrijkste is de oneindige positieve energie die er heerst. Man, wat zijn Brazilianen fijne mensen.

24 uur per dag feest voor iedereen

Tijdens de carnaval in Rio vinden er oneindig veel feesten plaats. Iedere dag zijn er tientallen blocos. Dit zijn een soort van straatfeesten waarbij er een wagen met live muziek voorop gaat en iedereen er dansend achteraan loopt. Wat ik zo te gek vond is dat iedereen mee loopt. Hele gezinnen, de mensen die de drank verkopen lopen met wagentjes of kruiwagens mee in de stoet. Zelfs de schoonmakers dansen gezellig mee terwijl ze achterin de parade de straat alweer schoon vegen. Het is gewoon één groot feest. De wagen stopt na een tijdje op een plek waar iedereen vaak nog lang doorfeest. Je kunt op een dag zo’n twee blocos bezoeken. De eerste feesten beginnen al om 6.00 s’ochtends en de laatsten gaan tot diep in de nacht door. Je kunt dus een week lang, 24 uur per dag feesten.

Behalve blocos heb je ook nog de toeristische Sambodromo. Dit een een gigantisch spektakel. Een parade met prachtige wagens met dansende mensen erop, een hele stoet van mensen in kleurrijke pakken. Geweldig om te zien. Voor deze parade heb je wel een ticket nodig en die zijn best prijzig.

Heb je ooit een Braziliaan gezoend?

Tot zo ver de praktische informatie. Wat natuurlijk het allerbelangrijkste is, is de sfeer! Om een ideetje te geven. Ik liep de straat in en binnen een paar minuten kwam de eerst gespierde Braziliaan op me af, ‘Heb je ooit een Braziliaan gezoend?’. Binnen een paar seconden kon ik die vraag niet meer met nee beantwoorden. En al snel huppelde ik vrolijk verder naar de volgende gebronsde god, voor wie die vraag natuurijk niet meer opging, dus werd de vraag iets verdraaid. ‘Wil je met nog een Braziliaan zoenen?’. Die latino’s zijn niet voor één gat te vangen. En je kunt veel over ze zeggen, maar ze zijn absoluut respectvol. Nee is nee en ja is groot feest. En mensen zijn gewoon super lief en vrolijk tegen elkaar. Ongeacht wat. Dansen, lachen, zingen en proosten. Eén van de dagen ging ik alleen op pad en binnen no-time had ik een hele Braziliaanse familie aan de haak geslagen. Ze trakteerden me op drankjes en leerden me dansen. Ik ben geen seconde alleen geweest.

Het is hier trouwens echt een dingetje met de carnaval om met wildvreemden te zoenen. Als je oogcontact maakt met iemand en mensen zien dat, dan roept iedereen ‘beijo’ (kus). En zo staan dus binnen no-time mensen met elkaar te zoenen. Trouwens ook veel vrouwen met vrouwen en mannen met mannen. Dat vond ik zo te gek om te zien want ik had gedacht dat het een macho cultuur was waarin mensen daar niet zo voor openstonden. Had ik het even mis. Echt geweldig!

Vrouwen zijn super respectvol naar elkaar

Wat me ook echt opvalt hier in Zuid-Amerika, is dat vrouwen onderling geweldig met elkaar omgaan. Ik heb hier nog niet echt afgunst of jaloezie meegemaakt. Vrouwen respecteren elkaar, steunen elkaar en gunnen elkaar van alles. Daar geniet ik echt van en dat wil ik echt heel graag meenemen naar huis. Het zou niet meer dan normaal moeten zijn maar dat is het echt nog niet overal. Hier gelukkig wel!

Na een paar dagen feesten in Rio was ik er eigenlijk nog steeds niet klaar mee. Normaal ben ik niet zo’n carnaval ganger. In Nederland vind ik de muziek en de kou op straat echt verschrikkelijk. Maar hier was het geweldig. Ik heb het alvast genoteerd voor volgend jaar! Same place, same time.

Ik ben benieuwd. Lijkt het jou wat om carnaval te vieren in Rio?

Liefs Jantien