Je hebt eindelijk die tickets voor je droomreis door Australië geboekt. Maar hoe ga je het land eigenlijk ontdekken? Handig om even over na te denken, want er zijn tal van mogelijkheden. Ik leg je hieronder uit wat de vervoersopties voor Australië zijn en wat ik zelf het prettigst vond.

Ik heb zelf een jaar door Australië gereisd en bijna alle opties zelf ook uitgeprobeerd. Dus ik weet het er het een en ander van, maar het is uiteraard altijd persoonlijk wat je bij je reis vindt passen.

Huren van een auto of camper

Ga jij voor een reis van twee maanden of korter, dan loont het waarschijnlijk niet om een auto te kopen. In dat geval is het huren van een auto of camper een hele goede optie. Wanneer je voor een auto met een tent kiest, dan kun je hier voor een klein bedrag kampeerspulletjes bij kopen bij bijvoorbeeld de Kmart. Dit hoeft niet duur te zijn en zo ben je heel erg vrij. Let er wel even op dat je niet ergens in het regenseizoen terecht komt, want dan is het echt niet leuk om in een tent te zitten. Hier vind je de beste reistijd voor Australië. Je kunt uiteraard ook van hostel/hotel naar hostel/hotel reizen.

Ga je voor een camper, dan ben je sowieso heel erg vrij. Australië heeft best veel gratis kampeerplaatsen waar je je camper zo neer ploft.

Tot slot kun je ook nog voor een 4wheeldrive gaan. Dit zou ik echt aanraden wanneer je the Northern Territory en Western Australia echt goed wilt ontdekken. Veel wegen zijn offroad en daar kun je dus niet komen met een gewone auto of camper. Veel 4wheeldrives hebben een tent op het dak die je gemakkelijk uitklapt.

20151216_162849

 Ik huurde in Australië een camper/auto bij Spaceship en een auto bij Alpha. Spaceship vond ik een tikkeltje tegenvallen, vooral wat betreft service en onderhoud van de auto. Alpha was super geregeld!

Kopen van een auto of camper

Blijf je voor langere tijd in Australië, dan is het al snel voordelig om een auto of minivan te kopen.  De meeste backpackers gaan op autojacht op gumtree. Een soort Australische marktplaats. Op zich een prima plek om een auto te zoeken voor een kleine prijs. Nadeel is dat je niet weet van wie je hem koopt en de meeste backpackers onderling zooi verkopen. Dus vraag altijd of de auto een check heeft gehad. Je kunt hem ook eerst bij een garage laten keuren voor zo’n $70,-. (Ik wou dat ik dit had gedaan, want mijn minivan bleek al vlak na de aankoop kapot te zijn).

Weet je niet zo goed wat je moet kopen? Een aantal tips. Een groot deel van Australië is outback. Wil je dit ontdekken? Dan raad ik je echt een 4wheeldrive aan. Er zijn veel wegen offroad. Dus met een gewone auto mis je mogelijk veel mooie plekken. Ben je van plan om op de verharde wegen te blijven, dan is een auto of minivan prima. Wanneer je een stationwagen koopt kun je desnoods ook achterin slapen. In dat geval zou ik dus wel weer op de beste reistijden letten. Want in de regen zitten is echt niet leuk wanneer je geen binnen hebt.

 20151216_162849

Bus

Er zijn meerdere busmaatschappijen die heel Australië door crossen. Uiteraard stoppen ze niet bij alle kleine plaatsjes, maar wanneer jij van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid wilt, dan is de bus een prima optie. Zelf heb ik een deel met de Greyhound gereisd. Dit was prima, maar volgens mij zijn op sommige stukken de openbare bussen ook goed. Dus check dat even voor jouw route. Wat ik overigens wel jammer vind aan de bus, is dat je onderweg weinig sfeer proeft. Je kunt niet spontaan even stoppen en foto’s maken. Het voordeel is dat je relatief snel van plaats a naar b kunt, zeker gezien ze ook ’s nachts rijden. Daarnaast is het ideaal voor reizigers die alleen zijn want dit is een goede plek om mensen te leren kennen.

Trein

Veel backpackers pakken de bus en vergeten dat Australië ook een aantal heel goede treinverbindingen heeft. Zelf nam ik de trein van Sydney naar Melbourne. Dit was een nachtje en een stuk goedkoper en relaxter dan de bus. Absoluut een aanrader. Dus vergeet vooral niet uit te zoeken of jouw route ook treinopties heeft.

Vliegen

Heb je weinig tijd en wil je toch veel verschillende delen van Australië zien, dan is vliegen de beste optie. Het land is super groot, dus zodra jij over land gaat dan heeft dat tijd nodig. Er zijn verschillende maatschappijen die regelmatig vliegen tussen alle steden. Ik weet dat vluchten naar de outback relatief duur zijn, maar verder vallen de prijzen best mee.

 IMG_3967

Relocation

Heb je een klein budget en geen uitgestippelde route? Dan is relocation misschien iets voor jou. Hiermee verplaats je een auto of camper van de ene stad naar de andere, gezien het verhuurbedrijf hem daar weer verhuurd aan iemand. Je kunt vaak voor niets, of een prikkie, een aantal dagen rijden. Ideaal! Wanneer je een strakke planning hebt is dit niet handig, maar anders is het zeker de moeite waard om je hiervoor in te schrijven! Op deze website kun je je inschrijven op de plaatsen en datums waarin je geïnteresseerd bent.

Motor of fiets

Tot slot zijn er altijd nog waaghalzen die Australië op avontuurlijke manier ontdekken. Ik ben regelmatig fietser en motoren tegengekomen en vond het iedere keer weer dapper dat ze het aandurven. Dus ben jij geen ervaren fietser of motorrijder, dan zou ik er nog eens even over nadenken. De wegen kunnen lang, eenzaam en eindeloos zijn. Weinig verkeer en brandende zon. Wil je het toch doen, bereid je goed voor en stuur me even een kaartje wanneer je over bent! 😉

Heb jij nog andere tips? Laat ze vooral hieronder achter.

Geniet van je reis!

Liefs Jantien