‘’Wie vraagt die wordt overgeslagen.’’ Dit kreeg ik eerder vaak te horen wanneer ik een snoepje wilde. Ja, ik vroeg daar vaak om. Ik zeurde er zelfs om. Tot in den treure. Dus ik begrijp ook heel goed dat dit zinnetje regelmatig werd herhaald. Maar eigenlijk is het raar dat wij dit kinderen leren. Waarom? Nou, hierom.

Kinderen die vragen worden helemaal niet overgeslagen. Kinderen die vragen krijgen dingen. Zal ik het je nog sterker vertellen.. Volwassenen die vragen, die krijgen shit gedaan. Wanneer jij iets wil dan zijn er verschillende opties. Je werkt er hard voor, je ploetert en je gaat maar door in de hoop dat het iemand opvalt dat jij je uit de naad werkt en hulp, geld of wat dan ook nodig hebt. Of je vraagt er gewoon om. Zo simpel is het. Heel vaak wordt het vergeten, maar dit is een simpele weg en ook nog eens heel effectief!

Sinds ik erachter ben gekomen dat vragen zo effectief is, doe ik het ook steeds vaker. Ik word er gewoon goed in. Ik vraag mensen om me te liken op Facebook en instagram (doen dus). Ik vraag mensen om hulp bij het opzetten van een website of het plannen van m’n reis en ik vraag om loonsverhoging wanneer ik nog niet eens ben begonnen met werk. En weet je wat? Het heeft me super veel opgeleverd! Ik kreeg uitleg die ik zonder vragen nooit had gekregen, ik kreeg nieuwe volgers en ik kreeg warempel een veel hoger loon dan mijn collega’s. Lullig? Vind ik niet, iedereen kan vragen.

Ben jij niet zo goed in vragen? Geen probleem, je kunt het leren!

Maak dit je nieuwe mantra’s:

Brutale mensen hebben de halve wereld

Vragen staat vrij

Niet geschoten, altijd mis

Brutaal is overigens niet per definitie iets negatiefs. Zo zien we het vaak, maar eigenlijk betekent het in sommige gevallen gewoon dat je het lef hebt om iets de doen wat een ander ook wel zou willen maar niet durft.

Mijn beste voorbeeld van wat vragen je kan opleveren is het pop-up restaurant dat ik vorig jaar opende. Iedereen waarschuwde me dat ik hiervoor vast niet genoeg mensen enthousiast kreeg, maar binnen een maand had ik meer dan vijftig sponsoren geronseld en alle familie en vrienden opgetrommeld om te helpen. We zamelden meer dan 4000 euro in voor het Rode Kruis en dat was zonder vragen nooit gelukt. Nog meer redenen nodig om te leren vragen?

Mannen versus vrouwen

Ik heb zo’n vermoeden (er zullen vast onderzoeken zijn) dat mannen beter zijn in vragen dan vrouwen. Waarom? Ik denk omdat mannen ook meer geloven in hun eigen kunnen. Als ik heel hard heb gesport dan denk ik, ‘hopelijk word ik fit wanneer ik dit maar lang genoeg volhoud’. Mijn vriend zegt na een keertje sporten al trots ‘’check m’n wasbordje’’. Misschien wel met een knipoog, maar mannen geloven sneller in hun eigen kunnen en zijn vaak minder kritisch op zichzelf. En ja, dan durf je ook eerder ergens om te vragen omdat je meer het gevoel hebt dat je het hebt verdiend en er recht op hebt. (misschien dat dit dan weer niet om hulp vragen geldt bij mannen)

Solliciteren en onderhandelen

Zo werkt het denk ik ook met solliciteren en onderhandelen over je loon. Persoonlijk ben ik vaak al lang blij dat ik word aangenomen. Loon heb ik dan nog helemaal niet over nagedacht. Belachelijk, want dat is een van de redenen dat vrouwen nog altijd minder verdienen. Ik ben er van overtuigd dat vrouwen in de meeste functies net zo goed, of zelfs nog beter functioneren dan mannen. Alleen zijn we zelf nooit tevreden en altijd onzeker. Het is geen kwestie van harder werken en hopen dat we dan een keertje gelijk worden gesteld aan mannen. We moeten simpelweg meer badass worden! Dat betekent niet dat we niet hard hoeven te werken, maar alleen hard werken brengt je niet veel verder. Je moet durven vragen en dan ook kunnen onderbouwen waarom je vraag (voor opslag) gegrond is. Laat ze zien waar jij heel goed in bent en wees vooral niet bang dat je overdrijft, want daar kunnen mannen ook wat van! (Wacht maar tot ze ziek zijn.) Uiteraard moet jij jezelf waarmaken, maar als echte badass chick is dat slechts een bijkomstigheid. Wees trouwens ook niet bang om een bitch gevonden te worden wanneer je ergens om vraagt (ook zo typisch, mannen zijn zakelijk wanneer ze onderhandelen en vrouwen hebben haar op de tanden). Je bent gewoon puur zakelijk en wanneer iemand je dan een bitch vindt, dan moet dat maar. Maar dan wel een badass bitch.

Vrouwen moeten elkaar steunen in het proces van badass worden. Ik denk dat het een werkwoord nodig heeft. Wat dacht je van BADASSEN

Sowieso vinden vrouwen het lastig om over geld te praten. Geld is een vies woord. Je werkt omdat het erbij hoort en als je geluk hebt vind je het ook nog leuk. Ik weet van geen enkele vriendin wat ze verdient en daar praten we ook niet over. Raar eigenlijk, want werk is een super groot deel van je leven en geld is hartstikke hard nodig. Voor de gein grap ik altijd:

‘’Geld, daar praat ik niet over, dat heb ik gewoon. En als ik het niet heb, dan praat ik er ook niet over’’.

Of we nou willen of niet en of we er nu wel of niet over willen praten, geld is een deel van ons leven. Wat mij betreft zou het geen taboe moeten zijn.

10952409_720970831351023_4384787723688230997_n

Hoe sta jij hier tegenover? Durf jij om hulp te vragen? En durf jij om loonsverhoging te vragen? Praat jij gemakkelijk over geld, of vind je het ook een beetje een vies woord?

Ik ben heel benieuwd!

Xx Jantien