De hele maand doe ik hier al uit de doeken hoe geweldig het is om alleen te reizen. Solo traveling staat centraal deze maand. Maar het typische is, dat dit alleen op pad gaan zich vaak beperkt tot het buitenland. Want in Nederland is het ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Waarom eigenlijk niet?

Ik weet nog dat ik na mijn reis door Azië thuiskwam en me heel stellig had voorgenomen lekker onafhankelijk in Nederland ook alleen op pad te gaan. In Azië deed ik alles alleen. Niet omdat het moest, maar gewoon omdat het kon. Alleen uit eten, alleen wandelen, alleen stappen, alleen in de bus, alleen vliegen, alleen naar het strand. Je kunt je zo gek niet bedenken of ik deed het alleen. Er waren natuurlijk genoeg mensen om me heen en ik werd ook regelmatig uitgenodigd om met anderen mee op pad te gaan, maar soms vond ik het gewoon lekker om alleen te zijn. Ik vermaakte me prima, dus why not?

Nou, dat is dus een goede vraag. Want ondanks mijn stellige voornemen, ben ik er tot heden nog niet echt in geslaagd om zomaar alleen naar de bioscoop te gaan of alleen de kroeg in te duiken. En ik heb zo’n vermoeden dat het echt iets Nederlands is om niet zo gemakkelijk alleen op stap te gaan. In Azië voelde ik me heel stoer dat ik alleen uit eten ging en lekker ging stappen. Maar hier zou ik toch wel snel het gevoel hebben dat mensen met me te doen hebben.

Stom eigenlijk, want ik heb het al vaker gezegd: alleen is iets anders dan eenzaam. En daarnaast geeft alleen zo onwijs veel mogelijkheden. Je legt zoveel makkelijker contact en wordt er zo zelfverzekerd van. Waarom doen we dat eigenlijk niet vaker? Of ben ik de enige die er in Nederland iets meer moeite mee heeft? 

Ik heb weleens het gevoel dat er best veel mensen zijn die met regelmaat alleen op de bank zitten, terwijl ze er eigenlijk wel op uit zouden willen. Maar met wie? Nou, met jezelf. Als we met z’n allen iets vaker alleen op stap zouden gaan, dan zijn we ook niet alleen. Dan heerst er veel meer een samenhorigheidsgevoel, juist omdat we niet in groepjes binnenkomen, maar open staan voor contacten.

Als we het allemaal wat vaker doen, dan zijn we alleen op pad nooit alleen.

Wat is jouw ervaring met alleen op pad gaan in Nederland? Doe je het weleens en bevalt dat goed? Of heb je het nooit gedaan en wil je het nu toch een kans geven?

Liefs Jantien