Wil jij graag op reis, maar zijn er mensen die niet achter je plannen staan? Sla ze dan lekker even om de oren met deze elf dingen die jij leert tijdens het reizen.

Er zijn natuurlijk al duizend redenen waarom reizen heel gaaf is. Maar behalve dat, leer je er ook nog eens super veel van. Alles wat ik tijdens het reizen heb geleerd, had ik niet (zo snel) kunnen leren wanneer ik de stap niet had gezet om er op uit te gaan. Dit zijn de dingen die je volgens mij leert of ontwikkelt tijdens het reizen:

Keuzes maken

We moeten het zoveel, maar vaak laten we onze keuzes sterk beïnvloeden door onze omgeving. Daardoor vergeten we soms wat we zelf willen. Zodra jij de keus maakt om op reis te gaan, dan is dat al jou eigen keus en vanaf dan moet je continue keuzes maken zonder hulp van anderen. Niemand die je handje vasthoudt. Je hakt zelf knopen door en dit is zooooo goed voor je ontwikkeling.

Zelfverzekerdheid

Doordat je zo vaak zelf keuzes moet maken, leer je ook dat je best op je gevoel kunt vertrouwen. Ik merk steeds vaker dat het mis gaat wanneer ik niet zelf een keuze maak, maar me juist teveel laat beïnvloeden. Je eigen gevoel is goed. Zodra je daar achter komt, dan word je daar een stuk zelfverzekerder van!

Met geld omgaan

Hier was ik zo slecht in. Nog is het niet m’n sterkste punt. Maar ik heb wel beter geleerd om op een klein budget te leven. Wanneer je langer onderweg bent, heb je vaak een klein budget. Hierdoor leer je beter wat de waarde van geld is. Je moet keuzes maken. Wat wil je met je geld doen? En vooral, hoe ga je dit dan invullen met je budget. Echt een goede les voor mij en ik denk voor velen.

Geduld

Als ik ergens weinig van heb, dan is het geduld. Wanneer ik iets heb bedacht dan moet het nog liever vandaag dan morgen gebeuren. Maar wanneer jij door landen reist waar mensen toch echt iets relaxter zijn dan in Nederland (en dat is overal), dan moet je leren dat niet altijd alles direct te realiseren valt. Wil je de bus pakken naar een andere plaats, dan kan het maar zo zijn dat deze gerust een paar uur later komt dan afgesproken. Daar is de NS niks bij vergeleken. Maar je leert er wel van, dat haast je eigenlijk ook nergens brengt. Wat vandaag niet komt, komt soms echt morgen nog wel.

Omgaan met tegenslagen

Alles loopt anders dan gepland. Dat is denk ik de enige zekerheid die je hebt tijdens het reizen. Hierdoor leer je met tegenslagen om te gaan. Het heeft geen zin om bezig te zijn met ‘wat als’ maar je moet jezelf een schop onder de kont geven en je plannen aanpassen. Niet altijd leuk, maar wel noodzakelijk. Het mooie is, hier heb je je hele leven iets aan. Want dingen lopen altijd anders dan gepland en dan is het toch mooi dat jij op reis alvast leert om hier flexibel mee om te gaan.

Contacten leggen

Ik denk dat heel veel mensen het lastig vinden om zomaar op iemand af te stappen en een praatje te maken. Maar wanneer jij op reis gaat dan zie je dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Je wordt een beetje voor de leeuwen gegooid. Of je stapt gewoon op iemand af, of je zit alleen. Dus dan is de keus snel gemaakt. Daarbij merk je echt dat het zulke leuke gesprekken oplevert wanneer je ook eens op mensen af stapt die helemaal niet op je vrienden lijkt. Soms ga ik met mensen om van wie ik denk ‘Hey, in Nederland was ik langs je heen gelopen. Maar eigenlijk ben je super leuk.’.

Minder snel oordelen

Dat brengt me gelijk hierbij. Want zodra jij contacten legt en ook open staat voor andere mensen en culturen, dan kom je er achter dat je normaal te snel je oordeel klaar hebt. Iedereen is verschillend, maar zodra jij openstaat voor die verschillen, zie je dat iedereen ook iets moois heeft. Of het nu bij je past, ja of nee. Je leert in ieder geval dat je eerste oordeel niet altijd waar is.

Eigen boontjes doppen

Heel belangrijk. Thuis is er (voor de meesten gelukkig) altijd wel iemand om op terug te vallen. Op reis is dat anders. Ik weet nog dat ik in Vietnam een motorongelukje had. De jongens met wie ik reed, gingen een dag later alweer verder zonder mij. Dat betekende dat ik er alleen voor stond met mijn manke been. Mijn familie en vrienden thuis hadden me natuurlijk nooit alleen gelaten, maar ja, die waren er niet. En ik had eigenlijk helemaal geen zelfmedelijden. Juist omdat er niemand was die medelijden met me had. Ik moest het zelf zien op te lossen en dat is gelukt. Hier word je echt sterk van.

Raak geïnspireerd

Wanneer jij vast zit in een sleur thuis en je weet niet wat je wilt, dan weet ik zeker dat reizen je uitkomst biedt. Het geeft je zoveel inspiratie. Overal waar je komt gebeurt er iets anders dan wat jij gewend bent. Het opent bij mij iedere keer weer de ogen omdat ik me weer realiseer dat je niet in beperkingen moet denken. Je moet in mogelijkheden denken. In welke situatie je ook zit, er zijn altijd mogelijkheden. Door het reizen vind ik het makkelijker om deze daadwerkelijk te zien.

Leer relativeren

Soms is het lastig om situaties te relativeren. Zeker wanneer je er midden in zit. Heb je een lekke band met de fiets, dan heb je direct een rotdag. Ik ook hoor. Maar je merkt op reis steeds meer dat sommige dingen er niet toe doen en leert dingen herwaarderen. Wat is er nou echt belangrijk? Ik heb mezelf aangeleerd om af en toe af te vragen wat er over tien jaar nog echt toe doet van wat ik nu doe of meemaak. Dan zijn dat de mensen om mij heen en de mooie dingen die ik zie. Niet die keer dat ik autopech had of m’n pannenkoek op die op de grond viel tijdens het draaien (ja dat gebeurt soms).

Het gaat om wie je bent, niet wat je doet

Dit vind ik de aller belangrijkste les uit reizen. Je komt er achter dat de leukste en hartelijkste mensen, niet per definitie de meest invloedrijke mensen zijn. We zijn in Nederland heel erg gewend om op te kijken tegen een goede baan, hoge functie, goed inkomen. Het is een van de eerste dingen die we vragen wanneer we met iemand in gesprek zijn. ‘Wat doe je voor werk?’ Maar ik merk tijdens het reizen dat het er niet toe doet wat je doet, het gaat erom wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Dus waarom doe jij dingen? Misschien zouden we vaker moeten vragen: ‘Wat vind jij leuk om te doen, of vind je belangrijk in het leven?’. Elkaar eens echt leren kennen, in plaats van op kijken tegen status. Het gaat er niet om wat iemand doet, maar om het gevoel dat hij andere mensen geeft met wat hij doet. En soms heeft een glimlach of compliment veel meer invloed dat een hoge functie. Dat leer je pas zodra je het zelf ervaart.

 

Wauw, wat een lange lijst met leermomentjes! Hier kun je gerust mensen mee om de oren slaan ???? Wanneer je nog twijfelde om op reis te gaan, dan lijkt me dit genoeg reden om het toch gewoon te doen.

Daarbij schreef ik al eerder dat reizen ook nog eens de beste manier is om je geld te investeren.

Wat zijn jou leermomenten tijdens het reizen? Of wat hoop jij in de toekomst te leren van reizen?

Tot snel!

Xx Jantien