Of je nou op vakantie wilt, een tijd wilt backpacken of ook wilt werken, je hebt hoe dan ook een visum nodig als je naar Australië gaat. Gezien ik een jaar in Australië heb rondgereisd en gewerkt krijg ik nog regelmatig vragen van mensen over hoe het nou precies zit. Hoe vraag je gemakkelijk een visum voor Australië aan en wanneer mag je met dit visum ook werken? Ik leg het uit!

Als Nederlanders hebben we het geluk met een van de ‘beste’ paspoorten ter wereld want voor ons is een visum aanvragen in de meeste landen een fluitje van een cent. Vaak krijg je bij binnenkomst een stempel voor 90 dagen en hoef je pas daarna actie te ondernemen als je langer wilt blijven. Voor Australië is dit anders. Je moet hoe dan ook een visum aanvragen maar gelukkig is dit wel zo gepiept.

solo-reis-australie

Reizen tot 90 dagen

Als je op vakantie wilt of rondreizen in Australië en van plan bent niet langer dan 90 dagen te blijven, dan is het het makkelijkst om een e-Visitor visum aan te vragen. Hiermee mag je 12 maanden blijven, waarvan 90 dagen aaneengesloten. Als je tussendoor dus even het land verlaat dan krijg je opnieuw toestemming voor 90 dagen totdat de 12 maanden vol zijn. Met dit visum mag je rondreizen, op zakenreis of vrijwilligerswerk doen en zelfs een korte training of studie doen. Dit visum geldt overigens alleen voor Nederlanders en Belgen en de kosten zijn 14,95 per persoon. Het fijne is dat je dit visum voor Australië heel gemakkelijk online kan aanvragen.

Kies het juiste visum

Er is overigens nog een ander soort visum; het eTA Australië. Dit kan een beetje verwarrend zijn, want welk visum heb je nu nodig? Voor Nederlanders en Belgen volstaat het e-Visitor visum, welke exact dezelfde voorwaarden heeft als het eTA Australië, alleen een stuk goedkoper is (win!). Voor zowel het eTA als het e-Visitor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Ik zet ze hier even op een rijtje:

  • Je paspoort is nog ten minste 6 maanden geldig
  • Je hebt een Nederlandse of Belgische zorgverzekering
  • Je hebt geen tuberculose op het moment dat je naar Australië reist
  • Je gaat in Australië geen studie of training volgen die langer dan 3 maanden duurt
  • Je bent niet veroordeeld voor een totaal van meer dan 12 maanden gevangenisstraf
  • Je verkoopt tijdens je reis geen diensten of goederen aan Australische consumenten
  • Je hebt geen openstaande schulden bij de overheid van Australië

Working Holiday Visum Australië

Zelf ben ik een jaar in Australië geweest en wilde ik onderweg ook kunnen werken. Daarom heb ik toentertijd een Working Holiday Visum aangevraagd. Met dit visum mag je 12 maanden rondreizen en werken in Australië, waarvan 6 maanden voor dezelfde werkgever. Je mag tussendoor het land een onbeperkt aantal keer verlaten en opnieuw betreden. Dit visum kun je overigens alleen aanvragen als je tussen de 18 en 31 jaar oud bent en kunt aantonen dat je tenminste 5000,- AUD op je rekening hebt staan. Met dit visum mag je alleen ongeschoold en fysiek zwaar werk doen, zoals in de agrarische sector of (mijn)bouw.

western-australia

Wanneer vraag je het visum aan?

Een visumaanvraag is zo gepiept, dus in principe kun je het kort van tevoren doen. Ik kan me herinneren dat m’n reisgenootje het aanvroeg en de volgende dag z’n visum al in de mail had. Ik, daarentegen, moest eerst longfoto’s laten maken om te kunnen laten zien dat ik geen tuberculose had. Ik was namelijk daarvoor nog een keer naar Zuid Afrika geweest, dus ik denk dat dit ermee te maken had. Het heeft bij mij dus een paar weken geduurd voordat ik alles geregeld had. Daarom zou ik adviseren het op tijd te doen als je toch al weet dat je gaat. Wel zo prettig als het gewoon geregeld is. Maar schiet niet in de stress, want foto’s moeten maken is wel echt uitzonderlijk.

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van de opties en duidelijk hebt welke optie bij jou past. Je kunt het visum heel gemakkelijk online aanvragen, ongeacht welke optie je kiest. Dat geldt tegenwoordig overigens voor alle visums in verschillende landen. Met een Nederlands paspoort volstaat vaak gewoon een stempel bij aankomst, maar zo niet, dan hoef je er de deur niet voor uit.

Nog wat tips voor Australië

Wil je je reis naar Australië verder plannen? Ik heb nog wat leuke tips voor je!

De 20 mooiste plekken in Australië
Zo vind je snel werk in Australië
Zo heb je altijd zon tijdens een jaar Australië
De mooiste stops tijdens de Great Ocean Road
De beste vervoersopties Down Under
Waarom Australië op je bucketlist thuishoort
Hoe overleef je de outback?
Wat te zien en doen in Tasmanië?
20 herkenbare dingen voor backpacken in Australië
De meeste gevaarlijke dieren in Australië en tips voor als je ze tegenkomt!

cradle-mountain

Tasmanië 🙂

Veel plezier en succes met de voorbereidingen!

Liefs Jantien

Dit is een gesponsord bericht in samenwerking met visumbuiteland.nl.