The Great Ocean Road (GOR) in Australië is een van de bekendste autoroutes ter wereld en dat is niet zonder reden. Deze kustroute brengt je langs prachtige kliffen, surfstrandjes en koala’s. Dat allemaal op relatief korte afstand van elkaar, want deze route rij je in slechts een paar dagen. Ik neem je mee langs de mooiste sights onderweg!

IMG_5485
Je kunt de route vanaf Melbourne richting Adelaide rijden of andersom. Ik reed van Melbourne tot halverwege Adelaide, gezien je daar de mooiste vergezichten hebt. Ik huurde samen met m’n vriend een auto in Melbourne, je leest hier meer over vervoersopties.

Bells Beach

20151216_125247

Vanaf Melbourne ben je als snel bij Bells Beach. Maar het zit er dik in dat je tegen die tijd al wel zin hebt om een duik te nemen of lekker te chillen op het strand. Voor de sportievelingen is hier ook volop de mogelijkheid om te surfen.

Apollo Bay

IMG_5521

Apollo Bay is een gezellig en klein dorpje langs de Great Ocean Road. Wanneer je geen haast hebt is dit de plek om een paar daagjes te blijven hangen. Je hebt er prachtige uitgestrekte stranden, mooie wandelroutes en de mogelijkheid voor dagtripjes in de omgeving.

Great Otway National Park

20151218_111714

Bijvoorbeeld een dagtripje naar het nabij gelegen Great Otway National Park. Je vindt hier watervallen en natuur en als je goed om je heen kijkt zie je gegarandeerd een hoop koala’s. Er is een ook vuurtoren welke je kunt bezoeken, maar de entree is best hoog en ik hoorde veel verhalen dat het tegenviel, dus dat hebben we geskipt.

The Twelve Apostels

solo-reis-australie

Hier staat de Great Ocean Road toch wel om bekend. De opmerkelijke en waanzinnige Twelve Apostels. Je kunt er uren van genieten, dus plan voldoende tijd in. Er zijn verschillende plekken vanaf waar je dit natuurverschijnsel kunt bewonderen. Ik vond het zelf het gaafst vanaf het strand, al zie je daar niet alles.

London Arch

20151219_144312

Dan denk je dat het hoogtepunt is geweest, maar niets is minder waar. Er volgen nog een aantal prachtige punten op deze route. De London Arch is er daar eentje van. En het voordeel, hier zijn een stuk minder toeristen.

Loch Ard Gorge

IMG_5664

Hetzelfde geldt voor Loch Ard Gorge. Minder toeristen en toch een geweldig uitzicht. Ik vond dit bijna net zo indrukwekkend als The Twelve Apostels. Dus sla het niet over!

The Bay of Islands

20151219_151707

Bij The Bay of Islands waande ik me voor m’n gevoel in Schotland. Nu werkte het onstuimige weer ook mee, maar wat een plaatje. Absoluut een bezoekje waard.

Fort Fairy

Port Fairy is een klein kustplaatsje. Het lijkt hier alsof de tijd heeft stilgestaan. Leuk om rond te neuzen en een nachtje te overnachten.

The Grampians

20151221_114023

Het hoort officieel niet meer bij The Great Ocean Road, maar vaak wordt dit National Park toch meegepikt. En niet voor niets. Wat een prachtig natuurgebied. Je hebt er verschillende gave wandelroutes en het uitzicht onderweg is adembenemend. Dus heb je tijd, plak dit dan lekker bij aan de route!

Tijdsbestek

Het is lastig inschatten hoeveel tijd je nodig hebt, want het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel tijd je hebt. Ik heb over deze route acht dagen gedaan, van Melbourne tot Melbourne. We konden echt rustig aan doen en hadden alle tijd. Wanneer je weinig tijd hebt, dan is het ook wel haalbaar in bijvoorbeeld twee of drie dagen (zonder The Grampians). That’s up to you.

Dit waren voor mij de highlights langs de Great Ocean Road. Heb jij deze geweldige route al eens gereden? Wat waren jouw favoriete stops?

Liefs Jantien