Reizen en werken in Australië klinkt als muziek in de oren. Toch? Dat dacht ik ook en daarom reisde en werkte ik in 2015 een jaar in en door Aussie. Ik heb daar het één en ander van geleerd en vind het hoog tijd dat ik mijn ervaringen deel, zodat jij wellicht makkelijker werk in Australië kunt vinden.

Om te beginnen. Ik schrijf vanuit mijn ervaring, dus het is slechts een richtlijn en iemand anders kan het wel heel anders hebben ervaren. Maar vanuit mijn beleving werkt het ongeveer zo..

Voorbereiden en solliciteren vanuit Nederland

Ik krijg vaak de vraag of het zin heeft om te solliciteren vanuit Nederland. Dat ligt er eigenlijk net aan wat je wilt. Stel je voor je zoekt echt een vaste baan en iets helemaal in jouw functie van thuis, dan is het een optie om alvast te solliciteren vanuit Nederland. Maar toch is mijn ervaring dat het handig is al in Australië te zijn zodat je direct op gesprek zou kunnen komen. Dat geldt al helemaal voor type ‘bijbaantje’. Dat is het beste ter plekke te regelen, gezien het werk vaak snel ontstaat en ook snel weer weg is, dus het is meestal een must om ter plekke te zijn en direct aan de slag te kunnen.

De voorbereiding die je wel goed thuis zou kunnen doen, is het maken van je cv. Zorg dat deze netjes vertaald is naar het Engels en dat een werkgever een duidelijk beeld heeft van wat je zou kunnen betekenen. Mijn tip; pas je cv aan, aan de functie waarop je solliciteert. Dat is in Nederland handig, maar ook in Australië. Zelfs als het om een bijbaantje gaat. Er is veel concurrentie, dus doe je best. Aanpassen betekent trouwens niet liegen. Maar toen ik solliciteerde voor au-pair liet ik duidelijk naar voren komen dat ik in het verleden veel heb opgepast. Toen ik solliciteerde op een boerderij liet ik duidelijk naar voren komen dat ik op een boerderij ben opgegroeid. Zo kun je altijd de kwaliteit die je nodig hebt voor de functie extra goed naar voren laten komen.

reizen-werken

Handen uit de mouwen

Wat mij is opgevallen tijdens mijn tijd in Australië, is dat het erg wordt gewaardeerd wanneer je met je handen werkt. Tenzij je een vaste baan zoekt, is het van groot belang dat je ook wat met je handen kunt (daar heb ik toevallig afgelopen week dit over geschreven). Het meeste werk voor backpackers bestaat uit; fruit plukken / boerderij werk, au-pair en horeca / hotel werk. Mocht je bouwvakker zijn en je beschikken over wat gereedschap, dan kun je ook snel werk vinden (en een hoop geld verdienen). Dus laat tijdens een gesprek (en op je cv) goed naar voren komen dat je wel van aanpakken weet. De Dutchies staan erom bekend, dus je hebt al snel een streepje voor!

In welke regio vind je snel werk?

Mijn ervaring is dat er in de regio Perth best veel werk is en minder backpackers dan aan de Oostkust. Ik vond het relatief gemakkelijk om hier werk te vinden. Een goed bemiddeling bureau is Aussi Jobs. Zij vond binnen twee dagen twee baantjes voor mij. Dus ik kon kiezen! De baantjes die je hier vindt zijn vaak boerderij werk. Dus je moet er wel van houden. Zelf vond ik het mango’s plukken erg fijn. Lichamelijk super zwaar, maar ik kon lange dagen maken en zo in twee weken een flink budget bij elkaar sprokkelen om verder te reizen.

prestatiedrang-fruit-plukken-australie

Een klein overzicht van waar ik heb gewerkt en wat ik heb gedaan:

 • Au-pair regio Perth (Koen werkte op een cattle station)
 • Mango’s plukken regio Perth
 • Poetsen in een hostel Townsville (Koen plukte kokosnoten)
 • Kamermeisje Melbourne (Koen werkte in de bouw)

Het solliciteren

Gumtree is the place waar je vacatures vindt! Het is een website een beetje vergelijkbaar met Marktplaats en er staan altijd wel vacatures online voor backpackers. Klein nadeel. Ze zijn vaak wel snel weg. Dus je moet er bovenop zitten. Mijn advies, bel eerst en mail dan. Anders is de kans groot dat iemand anders je voor is.

Naast Gumtree heb je vaak ook bemiddeling bureaus zoals Aussi Jobs. Dat kan ook erg prettig werken. Dus schrijf je gewoon in en dan zie je wel wat ervan komt. Praat ook veel met andere reizigers over welke baantjes zij doen. Via via kom je vaak de leukste dingen tegen en kom je ook makkelijker binnen! Tot slot is het natuurlijk mogelijk om bedrijven langs te gaan met je cv. Ondanks dat ik dit normaal geen slecht idee vind, gezien het heel persoonlijk is, merkte ik dat het daar niet werkte voor mij. Vaak was iedereen druk en werd de cv in een hoekje gegooid. Verder zijn de afstanden natuurlijk erg groot als je buitenaf wilt werken, dus dan kun je niet overal zo maar langs.

Hoe snel vind je werk?

Een vraag die veel backpackers stellen en iets wat ik mij ook afvroeg. Hoe lang duurt het ongeveer? Nou, dat ligt natuurlijk aan duizend dingen. Waar zit je en wat is je ervaring en vooral ook, hoeveel backpackers zijn er? Mijn ervaring is dat het op sommige plaatsen best lastig is werk te vinden. Ik vond het bijvoorbeeld lastig in het noorden van Australië, zoals Darwin en Townsville / Cairns. Zoveel backpackers en zo weinig werk. De kans is ook groot dat bedrijven je daar proberen uit te buiten omdat er zo’n groot aanbod is van backpackers, dus wees daar voorzichtig mee! Ik vond het in de regio Perth relatief makkelijk en had daar binnen een weekje zoeken keuze uit drie baantjes. Dus dat is goed! In Melbourne vond ik het ook gemakkelijk en had ik binnen twee dagen al twee baantjes. Dat kan ook een toevalstreffer zijn maar mijn indruk was dus dat het gemakkelijk ging!

Nog een paar do’s en don’t op een rijtje

Do’s:

 • CV voorbereiden in het Engels en aanpassen aan de functie
 • Ter plekke solliciteren
 • Solliciteren in regio Perth of Melbourne
 • Aanpakken wat er is

Don’ts:

 • Je te bescheiden opstellen
 • Solliciteren op plekken waar het stikt van de backpackers
 • Kieskeurig zijn
 • Jezelf uit laten buiten

Klinkt allemaal erg logisch, maar toch goed om te onthouden!

fraser-island

Na hard werken moet er ook hard genoten worden 🙂 

Tot slot is het handig om met de seizoenen mee te reizen, gezien veel werk seizoen gebonden is. Je leest hier wat de beste reistijden zijn, je leest hier hoe je een heel jaar (!) zon hebt en op de pagina over Australië lees je nog veel meer tips, zoals mooie routes, dingen om te zien onderweg en tips voor wanneer je enge dieren tegenkomt!

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en dat je lekker kunt gaan reizen en werken in Australië. Succes!

Liefs Jantien

Ps. Lees hier nog meer tips voor het solliciteren.