Het land van krokodillen en the croccodile hunter, het land van dodelijke spinnen en giftige slangen, het land waar mensen naar de haaien gaan of aangevallen worden door dingo’s. Maar wat zijn nou werkelijk de gevaarlijkste dieren in Australië voor ons mensen. Want daar gaat het uiteindelijk om. Wat zijn gevaarlijke dieren voor ons? En wat moeten we doen wanneer we ze toch tegenkomen?

Ik vraag het Jeremy, ranger bij The Billabong Sanctuary in Townsville Queensland.

gevaarlijke-dieren-australie

Jeremy in actie met een zeer giftige slang.

Welke gevaarlijke dieren zijn onze grootste vijanden in Australië?

‘’People’’, is het antwoord van Jeremey. ‘’People?’’ vraag ik verward. Ik begrijp heel even niet wat hij daarmee bedoelt. Maar dan valt het kwartje. ‘’Yes, people,’’ herhaalt hij. ‘’People are the most dangerous species to ourselves. After that horses are dangerous.’’ legt hij verder uit.

Jeremy legt uit dat veel mensen die een bezoekje aan Australië brengen bang zijn voor gevaarlijke en dodelijke wildlife. Maar in principe zijn er veel meer dodelijke ongevallen met bijvoorbeeld paarden. Ieder jaar worden er zo’n zestig mensen in Australië gedood door een ongeval met een paard. Daarentegen zijn er relatief weinig ongevallen met werelds meest gevreesde dieren.

Uiteraard vond ik dit antwoord een beetje flauw. Want hey, ik wil gewoon mooie verhalen over enge dieren. Gelukkig, die kreeg ik ook! Godzijdank gebeuren er relatief weinig ongelukken mee, maar er zijn hier een aantal enge schepsels met wie je liever niet oog in oog komt te staan. Ik leg je uit welke dat zijn en wat je moet doen wanneer je ze toch tegenkomt.

Het is lastig om te beslissen welk dier nou echt het gevaarlijkst is. Sommige dieren zijn veel dodelijker dan anderen, maar kom je als mens niet of nauwelijks tegen, waardoor ze uiteindelijk toch minder gevaar vormen. Maar onderstaande dieren kom je liever niet in het wild tegen.

krokodil-australie

De krokodil

Één van de meest gevreesde dieren in Australië. En niet voor niets. Er zijn ieder jaar weer dodelijke ongevallen met krokodillen. Toen ik Jeremy vroeg of het vaak de toeristen zijn die naïef zijn en gepakt worden, schudde hij heel hard met z’n hoofd. ‘’No, tourist are way to scared to come close to croccs. It are the locals who think they know the area who get to confident. But a cross doesn’t give a warning before he strikes’’ legt hij uit. Dat ‘’way to scared’’ begrijp ik wel. That’s me. Nu zijn niet alle krokodillen gevaarlijk voor mensen. Je vindt in Australië zoetwaterkrokodillen en zoutwater krokodillen. Het zijn de zoutwaterkrokodillen die gevaarlijk zijn voor mensen. Verwacht nu trouwens niet dat deze alleen in zoutwater voorkomen. Zoutwaterkrokodillen vind je onder andere in de zee, maar ook in rivieren en billabongs in het noorden van Australië.

20150826_123501

Ik vind mezelf best stoer met deze krokodil in m’n handen. Let niet op het plakbandje 😉

Wat te doen wanneer je er eentje ziet?

Krokodillen zijn water dieren. Ze vallen het liefst aan vanuit het water. Dus wanneer jij weet dat er krokodillen aanwezig kunnen zijn in een gebied, blijf dan vooral uit de buurt van het water. Gezien krokodillen best lui zijn (mede omdat ze gerust maanden zonder eten kunnen)  zullen ze je alleen aanvallen wanneer je een gemakkelijke prooi bent. Dus zolang jij een aantal meter uit de buurt van het water blijft, zou je in principe veilig moeten zijn. Word je toch gepakt. Ja, nou, dan is er weinig hoop. Er zijn namelijk weinig mensen die een aanval overleven. Dus wees gewoon heel verstandig en blijf weg bij het water!

IMG_2749IMG_2798

De slang

Ik vertelde jullie al eens eerder dat ik in de West Macdonnel Ranges bijna op een zeer giftige en dodelijke slang stapte. Wauw, wat een verschrikkelijk enge ervaring! Nu is er een heel aantal giftige slangen in Australië, die dus ook dodelijk zijn voor mensen. Maar niet al deze slangen leven in een gebied waar mensen komen. De meest gevaarlijke slang voor mensen in Australië is de eastern brown snake (deze zag ik dus). Deze komt veel in gebieden voor waar mensen zijn, onder andere de oostkust, zoals de naam al zegt. De slang is best heel groot en enorm giftig. Maar slangen zien mensen niet als vijand, dus zullen je niet snel aanvallen. Ze bewaren hun gif liever voor een echte prooi die ze later lekker in één keer door kunnen slikken.

20150826_122950(0)20150826_12295020150826_122945

Deze was niet eens giftig, maar ik vond het toch wel een beetje spannend.. (een water python)

Wat te doen wanneer je er eentje ziet?

Ten eerste is er een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat contact met een slang minder snel pijnlijk afloopt. Namelijk een lange losse broek dragen en dichte stevige schoenen en neem verband mee (leg ik later uit). Verder is het heel verstandig om in afgelegen gebieden nooit alleen op pad te gaan en een satelliet telefoon bij je te dragen zodat je in geval van nood altijd hulp kunt inschakelen.Kom je dan, net zoals ik, een bruine slang tegen (of welke slang dan ook, want je weet nooit zeker of deze wel of niet giftig is) dan kun je in eerste instantie het beste stil blijven staan. In veel gevallen wil een slang zelf ook graag vluchten. Wanneer de slang op afstand is kun je rustig achterwaarts lopen. Ligt de slang al in aanvalspositie; dat betekent in een s-vorm met een plat lichaam en z’n hoofd omhoog, dan kun je toch echt beter gaan rennen.

IMG_2764

Een zeer giftige black snake

Word je toch gebeten, dan is het zaak stil te blijven staan. Het gif wordt verspreid door beweging en ook door adrenaline. Dus hoe moeilijk ook, probeer rustig te blijven. Pak het verband erbij en breng dit zo strak mogelijk aan boven het punt waar je geraakt bent, zodat het gif zich niet zo makkelijk verspreid. En dan maar hopen dat er iemand bij je is die hulp kan halen. Wie weet ga je mee voor een ritje met de flying doctors! Wel een voordeel, alle slangenbeten kunnen behandeld worden met hetzelfde antigif. Dus wanneer jij op tijd hulp krijgt, zal je het gewoon overleven.

De spin

Nee, nu heb ik het niet over zomaar een spin. Er zijn meerdere giftige spinnen in Australië, maar de Sydney funnel-web spider is het gevaarlijkste voor mensen en zelfs dodelijk. Deze spin leeft, de naam zegt het al, voornamelijk in de buurt van Sydney. Hij leeft het liefst in koele, vochtige plaatsen zoals onder stenen of juist hoog in bomen. Hij valt zijn prooi aan door onverwacht naar beneden te glijden. Insecten en kleine dieren als kikkers zijn z’n maaltijd, maar een beet is ook dodelijk voor mensen en extreem gevaarlijk voor kleine kinderen. Er is een geval bekend waarbij een kindje vijftien mintuten na de beet al is overleden.

Wat te doen wanneer je er eentje ziet?

De spin zal je niet direct aanvallen, maar ik zal het niet in m’n hoofd halen om te gaan slapen met zo’n beest op m’n kamer. Dus ontwijk ze en wanneer ze in je leefomgeving voorkomen is het verstandig om deze hier te verwijderen en in te leveren bij de gemeente (waarschijnlijk kunnen zij ook helpen met het verwijderen). Door middel van een gevangen spin kan er opnieuw antigif worden gemaakt. Dus word je toch gebeten, dan is het zaak zo snel mogelijk een ziekenhuis op te zoeken. Er is een antigif beschikbaar en sindsdien zijn er gelukkig ook geen dodelijke gevallen meer waargenomen. Dus zodra jij antigif krijgt toegediend zit je veilig!

 

Nu zijn er nog veel meer gevaarlijke dieren in Australië. Maar zoals ik al zei, zijn ze niet allemaal direct gevaarlijk voor mensen. Uiteraard zwem je niet te ver de zee in wanneer er gewaarschuwd wordt voor haaien en stap je niet op dingo’s af. Zoals Jeremy het zei ‘’just use your common sense’’. En nu maar hopen dat mijn common sense nog werkt wanneer ik oog in oog komt te staan met een deathly dier.

Oh en wees ook voorzichtig met paarden 😉

Geniet van dit prachtige land. Want ondanks dat ik de meeste dieren hier doodeng vind, is het hier te mooi om er niet op uit te gaan! Benieuwd naar meer tips, routes en inspiratie voor Australië? Ik heb er veel meer over geschreven en je leest het hier.

Nog vragen of opmerkingen? Ik weet er niet alles van, maar ik ga ze proberen te beantwoorden.

Tot snel!

Liefs Jantien

Ps. Volg je me al op Facebookinstagram en twitter zodat je geen updates meer mist?! Je kunt je hier abonneren op m’n YouTube kanaal en wist je dat je je hieronder ook kunt inschrijven op m’n blog zodat je geen enkele update meer mist?! Zeker even doen want er komen heel veel gave avonturen aan.