Om te beginnen: Zutphen, wat ben je mooi!

Jarenlang kwam ik bijna dagelijks in Zutphen, maar toch heb ik nooit veel van de stad gezien. Ik stapte hier altijd over voor m’n trein naar Zwolle. Maar wanneer ik de trein had gemist, dook ik weleens de stad in om m’n tijd te doden en iedere keer weer was ik verrast door de gezellig binnenstad. Daarom vond ik het nu weleens tijd worden om op ontdekking te gaan in het prachtige historische Zutphen.

Eerst even in het kort op een rijtje wat je kunt verwachten in Zutphen:

bornhof-zutphen

– Onwijs veel leuke ‘alternatieve’ winkeltjes
– Prachtige historische gebouwen
– Gezellige steegjes
– Knusse binnenhofjes
– Mooie grachten
– Uitzicht over de IJssel
– Sfeervolle terrasjes
– Zal ik nog even doorgaan?

steegje-zutphen

Zutphen is een heerlijke stad voor een stadswandeling. De stad is niet al te groot en goed te voet te ontdekken. Iedere straat van Zutphen is nog weer fotogenieker dan de straat ervoor, dus zorg ervoor dat je de camera bij de hand hebt. Een aantal leuke wandelingen in Zutphen:

De historische stadwandeling

historische-wandeling-zutphen

Deze wandeling brengt je langs alle historische gebouwen van Zutphen en dat zijn er veel. Wanneer je overal even bij stilstaat ben je zo’n anderhalf tot twee uur onderweg. Je kunt een kaart voor de route bij het VVV kantoor verkrijgen. Mocht je liever een wandeling met gids lopen, dan kan dat ook! Via deze website kun je je aanmelden.

De hofjes wandeling

oude Bornhof Zutphen

Zoals ik al zei, stikt het in Zutphen van de idyllische binnenhofjes. Zo super gezellig en sfeervol. Je hebt zelfs een uitgestippelde wandeling om al deze hofjes te ontdekken. Ik heb een deel van de route gelopen en vond het prachtig. Er wordt wel vriendelijk verzocht in stilte te genieten van deze hofjes om geen overlast te bezorgen voor de bewoners. De route vind je bij het VVV

Antroposofisch Zutphen

winkeltje Zutphen

Wat me direct opviel aan Zutphen, is de hoeveelheid alternatieve winkeltjes en de vrije en ongedwongen sfeer die er hangt. Dat is niet vreemd, want Zutphen staat erom bekend mensen aan te trekken die leven op antroposofische grondslag. Dus ja, een bijpassende wandelroute kan niet ontbreken. Deze route brengt je voornamelijk langs biologische, kunstzinnige en alternatieve winkels en gebouwen. Ook deze route is te vinden bij het VVV kantoor.

Wandelen langs de IJssel

IJsselkade Zutphen

Wandel je liever niet in de binnenstad, dan ben je met een paar minuten in de rust langs de IJssel. Er loopt een route langs het water en je kunt onderweg heerlijk tot rust komen en stoppen voor een picknick.

kerk Zutphen

Ik vond een dagje Zutphen eigenlijk te kort, dus ik denk dat ik binnenkort nog eens terug ga want ik kreeg nog een aantal leuke tips van lezers. Ik deel ze hier graag vast met jou!

Lezerstips:

De Fluisterboot

gracht Zutphen

Wanneer je de Hofjes route wandelt, dan kom je langs het opstappunt voor de Fluisterboot. Deze boot vaart je over de grachten van Zutphen langs veel prachtige historische plekken. Je vindt hier meer informatie over reserveren en mogelijkheden.

Van Rossum’s koffie

Ga voor een koffiepauze naar Van Rossum’s koffie. Deze koffietent werkt duurzaam en biologisch. Hier geniet je niet alleen van een lekkere kop koffie, maar ook van een goed gevoel.

talamini Zutphen

Nog een laatste tip van mij. Sluit je dag lekker af bij Talamini. Daar kan wat mij betreft geen koffie tegenop.

houtmarkt Zutphen

De gezellige Houtmarkt in het centrum van Zutphen. Hier vind je ook het VVV kantoor voor kaarten en wandelroutes.

gevels Zutphen

Ik ben positief verrast door Zutphen. Echt een stad om vaker een bezoekje te brengen. Kom jij weleens in Zutphen?

Liefs Jantien

Lees hier meer tips over de Achterhoek