Een weekje liften door Europa, wat kost dat nou? Hier was ik zelf wel benieuwd naar, dus ik probeerde het uit. Een paar weken geleden ging ik liftend van Lichtenvoorde naar Milaan, met een dikke omweg zoals je hebt kunnen lezen. Behalve dat het een geweldig avontuur was, was ik ook nog eens blij verrast wat betreft de kosten. Ik geef je vandaag mijn kosten overzicht voor liften naar Milaan, zodat je een idee hebt wat je ongeveer kwijt zult zijn als je ook op pad wilt.

Ik zeg natuurlijk ongeveer, want ieder liftavontuur is anders en het is maar net hoe het loopt. Ik had het geluk dat ik een paar nachtjes bij iemand kon logeren. Daarentegen had ik wel een beetje tijdsdruk en daarom boekte ik een ticket terug. Dus ja, vul voor jezelf in wat je ongeveer van plan bent. Ik deel in ieder geval mijn kosten voor zes volle dagen reizen.

Kosten voor liften naar Milaan

Reiskosten

img_1454

Ja, ik weet het, ik ging liften dus het zou niets hoeven kosten. Dat hoeft denk ik ook echt niet. Maar, wanneer je weinig tijd hebt is het wellicht nodig toch een vliegticket terug te boeken. Dat heb ik dus gedaan. Daarnaast heb ik twee keer gebruik gemaakt van Blablacar en een paar keer op locatie zelf een klein stukje met het openbaar vervoer gereisd. Over het algemeen heb ik gewoon gratis gereisd door te liften. Ik denk dat ik zo’n 15 liften heb gehad. Alles wat ik wel heb betaald kwam ik uit op het volgende.

37,- voor Blablacar
74,- voor de vliegticket
28,- voor het openbaar vervoer

Dus dat is een totaal van 139,- voor de reiskosten. Ik vind het meevallen, wat vind jij?

Overnachten

img_1499

Uitzicht vanaf ons gratis logeeradres in Italië. 

Van tevoren wist ik m’n god niet waar ik zou overnachten. Ik had niets geregeld en dat kon ook niet echt gezien ik niet wist hoe ver ik iedere dag zou komen. Hostel zijn in Europa niet bepaald goedkoop. Zeker in Zwitserland niet (daar is niets goedkoop). Maar gelukkig zat er een aantal keer wel eten bij in. Daar heb ik uiteraard optimaal gebruik van gemaakt, waardoor het omgerekend toch niet zo duur was. Daarnaast heb ik ook nog eens twee nachten kunnen logeren bij een vrouw die me een lift aanbood. Dat was echt super fijn en gezellig. Dus al bij al vielen de kosten me behoorlijk mee.

In totaal was ik voor de overnachting 105,- kwijt.

Eten en drinken

zomerse-gerechten-ijsjes

Altijd een grote kostenpost voor mij. Ik heb gewoon altijd trek en eten is echt iedere dag m’n geluksmomentje, dus dat mag wat kosten. Zoals ik al zei, zat het eten er soms bij in bij de hostels. Dat was echt relaxt, want eten is gewoon best prijzig als je niet de gelegenheid hebt om zelf te koken. Uiteraard heb ik wel wat ijsjes en pizza gescoord en veel bij tankstations gehaald, simpelweg omdat we daar veel kwamen. Dus dat is niet heel goedkoop. Maar voor een week eten onderweg viel me het bedrag hartstikke mee.

In totaal was ik 75,- kwijt voor het eten en drinken.

img_2089

Activiteiten

img_1504

Blausee

De grootste activiteit was het liften op zich. Dus ja, dat kost eigenlijk niets. Verder waren er kosten voor de entree van Blausee (een meer in Zwitserland) en moest ik betalen om de kathedraal in Milaan te beklimmen. Dat waren beide dingen die ik heel graag wilde en verder hoefde ik eigenlijk niet zoveel. Dus ja, ik had amper kosten.

In totaal was ik 19,- kwijt voor de activiteiten.

liften-bilaan

Uitzicht vanaf de kathedraal in Milaan. 

Dat maakt een totaal van 338,- euro voor zes dagen liften door Europa.

Wat ik al zei, je zou nog kunnen besparen op extra reiskosten en zelfs op overnachtingen via couchsurfen. Al heb ik dat wel geprobeerd, maar last minute is het lastig om via die weg nog een gratis plekje te vinden.

img_1697

Super tof om nieuwe mensen te leren kennen en gratis logeeradresjes te scoren 🙂 

Ik ben heel benieuwd of je het mee of tegen vindt vallen? Het viel mij in ieder geval hartstikke mee!

Benieuwd naar tips voor het liften, die lees je hier. Ook maakte ik al eens een begroting voor het Berlijn on a budget en die lees je hier. Tot slot lees je hier, hier en hier alles over m’n liftavontuur naar Milaan.

Liefs Jantien