Nepal is de ultieme bestemming wanneer je van hiken houdt. De prachtige bergen en schitterende natuur zorgen ervoor dat je dagen kunt lopen zonder je een seconde te vervelen. Het is dan ook niet gek dat er zoveel mensen naar Nepal gaan voor een trekking door de Himalaya. Ik deed het ook en mijn voorbereiding was beroerd. Daarom geef ik jou graag tips hoe je ervoor zorgt dat je zo goed mogelijk bent voorbereid zodat je alleen nog maar hoeft te genieten!

Annapurna Bace Camp trekking

Ik ging voor de Annapurna Bace Camp (ABC), een trekking van tien dagen. Deze vond ik waanzinnig mooi en dus echt een aanrader. Ik schrijf dan ook vanuit deze ervaring.

Hoe goed moet je conditie zijn?

Ik had nog nooit een trekking gedaan en dacht er eigenlijk ook best makkelijk over. Een beetje wandelen door de bergen, dat kan iedereen toch? Een paar maanden voor vertrek begon ik daar toch een beetje over te twijfelen. Ik had de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en kwam erachter dat lopen best vermoeiend is. Daarnaast had ik een flinke blessure opgelopen, dus ik kneep hem toch wel een beetje. Gelukkig kon het allemaal gewoon doorgaan maar het was een stuk pittiger dan ik dacht. Ik zou zeggen, zorg dat je basisconditie echt goed is. Dus als jij gewend bent een paar keer in de week te sporten en je voelt je fit, dan is deze trekking goed te doen. Maar er zaten toen wat mensen bij mij in de groep die niet gewend waren te sporten en die werden allemaal ziek of ze konden het moeilijk volhouden en dat is toch best lastig wanneer je al halverwege bent. Dus doe jezelf een lol, zorg dat je fit bent voor vertrek, dan kun je optimaal genieten.

annapurna-trekking-nepal

Wat neem je mee tijdens zo’n trekking?

Ook wat dit betreft had ik geen idee. Ik zag her en der lijstjes maar wist eigenlijk niet of die wel zo betrouwbaar waren. Ondertussen heb ik wel ervaren wat heel handig is om bij je te hebben. Dus ik maak zelf even een lijstje. Dit neem je mee tijdens een trekking:

 • een dag-rugzak
 • goede wandelschoenen (en een paar extra schoenen zodat je s’avond je bezwete schoenen niet aan hoeft
 • een afritsbroek (vond ik super handig gezien het weer heel erg kan verschillen)
 • shirt met lange mouwen (je mag niet overal je schouders laten zien)
 • warme kleding: winddichte jas, handschoenen, muts etc.
 • warme slaapzak (je kunt er daar ook eentje huren)
 • zaklamp (liefst voor op je hoofd)
 • chloortabletten om het water te reinigen (niet overal is er schoon drinkwater)
 • tabletten tegen hoogteziekte (ik had ze zelf niet nodig maar sommigen zijn er erg gevoelig voor)
 • diarree remmers (niets zo vervelend als diarree wanneer je uren moet lopen)
 • baby doekjes (er is meestal geen douche dus wel lekker wanneer je je op kunt frissen)

Ik denk dat ik hiermee wel de belangrijkste dingen heb om mee te nemen tijdens zo’n trekking. Verder natuurlijk de standaard dingen zoals een camera en alles wat je voor jezelf mee wil nemen. Veel dingen zijn daar ook prima te verkrijgen. Ik huurde daar dus een slaapzak en kocht er een muts en handschoenen. Lekker warm en ook nog eens een mooi souveniertje!

Hoe neem je je spullen mee?

Nu weet je wat je nodig hebt, maar hoe neem je je spullen mee? Een eigen backpack is natuurlijk een goede eerste optie, maar hiervoor moet je wel echt heel fit zijn. Het is best zwaar om zoveel te lopen en ook nog eens een relatief zware tas te dragen. Een andere optie is een porter. Dat is iemand die de tas voor je draagt. Ik vond dit in het begin zo dom klinken. Een paar ‘rijke’ toeristen die zelf de tas niet willen dragen. Maar eigenlijk werd het daar juist geadviseerd omdat het voor veel werkgelegenheid zorgt. Als je de trekking via een organisatie regelt zullen zij dit zeer waarschijnlijk ook adviseren en voor je regelen. Zelf nam ik daarom wel bewust weinig mee zodat die man niet zo’n zware tas had. Sommigen namen drie paar schoenen mee, maar alsjeblieft houdt er rekening mee dat iemand die tas voor je draagt en dat het dus wel zo eerlijk is om alleen het hoognodige mee te nemen! De rest kun je zeer waarschijnlijk achter laten bij het hotel/hostel. Doe er voor de zekerheid een slotje op en dan moet dat goed komen!

poon-hill-nepal

Kun je zo’n trekking alleen doen?

Ik zou niet adviseren het alleen te doen, tenzij je al veel ervaring hebt. Het is lastig om zelf de weg te vinden en in het hoogseizoen is het ook lastig om plekken te vinden waar je kunt overnachten. Toen ik er was zat alles vol. Zelf heb ik de trekking geregeld via Kilroy. Hier was ik erg tevreden over want ik kwam in een super leuke internationale groep met allemaal dezelfde avontuurlijke types. Ik was ook de enige Nederlander, wat ik erg fijn vond, maar dat was natuurlijk een toevalstreffer. We waren met een groep van zo’n tien of twaalf mensen (kan ik me herinneren).

Ik ben wel mensen tegen gekomen die het alleen deden, dus het kan wel. Maar mocht je nou geen ervaring hebben en toch liever niet met een groep gaan, dan is het ook mogelijk om zelf een gids in te huren. Wel zo veilig en toch rustig, mocht je dat willen.trekking-napal-annapurna

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje een beeld hebt gegeven van hoe je zo’n trekking in Nepal nou voorbereid. Wellicht ben ik iets vergeten of heb je iets toe te voegen. Laat het dan weten!

Ik ben ook benieuwd of jij al eens in Nepal bent geweest, of dat je het op de planning hebt staan?

Liefs Jantien

Lees hier ook alle redenen om wel of juist niet naar Nepal te gaan 😉