Soms zie je foto’s van een land of plaats voorbij komen en weet je direct, daar wil ik heen. Dat had ik dus niet bij Sri Lanka. Sterker nog, als ik foto’s zag dacht ik altijd dat het niet zo bijzonder was. Toch was ik een aantal jaar geleden erg nieuwsgierig naar dit land. Want waarom noemen ze het de parel van Azië? Nou, om dat te snappen moet je er toch echt zelf naartoe maar ik probeer het uit te leggen. Hierom is Sri Lanka zo geweldig en kun je het onmogelijk vastleggen.

Ik kan me voorstellen dat je soms twijfelt over Sri Lanka voor een vakantie of reisbestemming. Het is een flink eind reizen. Je zit op een eiland dus je kunt niet over land nog meer landen aandoen en wat maakt Sri Lanka eigenlijk zo bijzonder dat je hier graag je hele vakantie door wilt brengen?

Een warm bad

Toen ik aankwam in Sri Lanka voelde dat direct als een warm bad. Een enorm cliché maar het was wel zo. Ik weet niet wat het precies was, maar ik vond de mensen zo extreem aardig. Het kan ook komen omdat ik net uit India kwam en ik daar niet helemaal kon aarden (zoals je hier leest), maar ik denk dat dit zeker niet de enige reden was. Ik voelde me direct volledig op m’n gemak. Het leek echt net of ik een klein paradijsje binnen was gekomen. Ik voelde me direct helemaal thuis.

sri-lanka-strand

Strand en honden; perfecte combinatie! 

Sri Lanka heeft alles wat je hartje begeert

Sri Lanka heeft alles wat je hartje begeert. Tenminste, als je hartje houdt van lieve mensen, lekker eten (echt te lekker, ik werd moddervet), prachtige natuur, mooie wildlife, geweldige cultuur en hele fijne stranden. Sri Lanka heeft dan misschien niet persé één bijzonder ding waar alles toeristen voor gaan. Het heeft gewoon alleen maar bijzondere dingen. Ik vond in Sri Lanka werkelijk alles fijn en mooi. Dat, terwijl het in de weken dat ik er was bijna alleen maar heeft geregend. Het regenseizoen was iets later dan verwacht. Dus ja, ik kan me niet eens voorstellen hoe fijn het zou zijn als het ook nog eens droog was geweest.

sri-lanka-sigaria

Bedenk je hoe mooi dit uitzicht was geweest als het droog was 😉 

Zelf ging ik trouwens niet alleen reizen maar ook vrijwilligerswerk doen in Sri Lanka. Dat was overigens wel heel erg pittig, zoals je hier leest. Ik zou het anderen dan ook niet direct aanraden. De reden daarvoor lees je hier.

Je kunt het niet vastleggen

Normaal gesproken zegt een foto meer dan duizend woorden. Maar dit vond ik niet het geval in Sri Lanka. Iedere keer als ik foto’s terug zag vond ik ze een beetje tegenvallen. In het echt was het niet alleen mooier, maar ook echt heel anders. De fijne sfeer die er hangt en de prachtige ontmoetingen die je hebt, die kun je niet vastleggen in beeld. Die voel je, proef je en ruik je. En ja, daarvoor moet je er toch echt naartoe. Maar dat maakt het ook heel lastig om te vertellen hoe fijn het land is.

hikkaduwa

Oké, deze zonsondergang is nog altijd prachtig op beeld al is deze niet scherp 🙂 

De parel van Azië

Pas na mijn bezoek begreep ik waarom Sri Lanka de parel van Azië wordt genoemd. Voor mij is dit niet omdat het de mooiste kiekjes oplevert of omdat het alleen maar idyllische plekjes heeft. Voor mij is Sri Lanka de parel van Azië omdat het voelt als een parel. En dat is toch best heel bijzonder.

Ik ben heel benieuwd of jij al wel eens in Sri Lanka bent geweest. Had jij ook zo’n moeite met vastleggen hoe het er werkelijk is? En wat vond je überhaupt van Sri Lanka? Ik ben heel benieuwd!

Als je nog twijfelt of je wilt gaan. Absoluut doen!

Liefs Jantien