Gelukkig hoeven wij als Nederlanders niet voor alle landen een visum aan te vragen. En als het nodig is, is het vaak zo gepiept. Op een aantal landen na en dat heb ik zelf aan de levende lijven ondervonden. Het was een ware nachtmerrie om mijn visum voor India te krijgen. Het ging zo ver, dat ik een een paar dagen voor vertrek niet alleen m’n visum nog niet had, maar ook m’n paspoort kwijt was! Om dit soort taferelen te voorkomen, leg ik je graag uit wat je kunt doen om een visum-aanvraag zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Mijn visum India horror-verhaal

Om mijn visum te krijgen voor India ben ik zo’n vier keer op en neer gereden naar Den Haag. Ik overdrijf niet. De ene keer kwam ik daar en zat ik al een paar uur te wachten en werd het loket doodleuk voor m’n neus gesloten toen ik bijna aan de beurt was. ‘We are only open until 12. You should come back tomorrow.’ De keer erop miste ik ergens gegevens en kreeg ik trouwens ook nog eens een dikke boete voor verkeerd parkeren, want gek genoeg is er nergens parkeerplaats in de buurt. De keer erop dacht ik dat ik m’n visum wel zou krijgen, maar goh, ben je journalist? Nee, dan willen we graag dat je terug komt voor een ondervraging. Want journalisten moeten we niet. Ik wou dat ik nooit had opgegeven dat ik journalist ben. Wat een drama. Maar ze hadden m’n paspoort al dus ik moest iets. Een paar dagen voor vertrek ben ik boos naar Den Haag gereden, vastberaden om m’n paspoort terug te krijgen. Met of zonder visum. Het duurde tot vijf uur in de middag, maar uiteindelijk ging ik naar huis met paspoort én visum. Ik kan je vertellen, ik had al helemaal geen zin meer om nog naar India te gaan. Geen beste eerste introductie en het kan een stuk relaxter. Mijn advies, laat anderen het regelen zodat jij je lekker kan focussen op leuke dingen, zoals bedenken wat je wilt zien en doen bij aankomst!

india-koeien

Een e-visum voor India: laat het lekker doen

Tegenwoordig is het niet meer nodig om naar de ambassade te gaan, want je kunt ook online een e-visum aanvragen. Behalve dat het veel tijd scheelt, is de communicatie ook een stuk makkelijker, want het kan gewoon in het Nederlands. Zorg ervoor dat je hiervoor een betrouwbare partij vindt, want je gaat toch met persoonlijke gegevens aan de slag. Zoals met een gewoon visum, zijn er ook voor dit e-visum drie soorten beschikbaar. Een visum voor toerisme, zakenreizen en medische reizen.

Voorwaarden voor het e-visum

Om het e-visum aan het kunnen vragen, zijn er een aantal voorwaarden. Zo moet je paspoort bij aankomst in India nog 60 dagen geldig zijn. Volgens mij geldt dit voor bijna alle bestemmingen waar je een visum voor nodig hebt trouwens. Je mag maximaal 60 dagen in India verblijven, waarbij je twee keer het land mag in reizen. Het visum is alleen geldig bij aankomst op een aantal luchthavens en zeehavens. Klinkt als een gekke regel, maar toch wel handig om te weten! Het gaat om de volgende locaties: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi en de zeehavens Cochin, Goa en Mangalore.

Bij aankomst worden er vingerafdrukken en irisscans gemaakt. Je mag maximaal twee e-visums per jaar aanvragen. Met het e-visum heb je geen toegang tot bepaalde beschermde- en cantonment gebieden (militaire zones waar je waarschijnlijk toch niets te zoeken hebt en als je denkt van wel, dan moet je hier een apart visum voor aanvragen). Je kunt het visum tot vier dagen voor vertrek aanvragen en dat klinkt mij als muziek in de oren na al mijn getouwtrek toentertijd.

india-taj-mahal

Hoe werkt dat dan? Zo’n e-visum aanvraag

Het aanvragen van een e-visum voor India is zo gepiept. Je vult de aanvraag procedure online in. Daarvoor houd je je paspoort bij de hand. Vul het digitale formulier in, voeg een scan van je pasfoto en paspoort toe en that’s it. Je ontvangt je visum binnen 72 uur in de mail. Voor de zekerheid kun je het visum uitprinten en meenemen maar als het goed is staat het ook over in het systeem. Easy peasy. En je kunt de betaling uiteraard ook gewoon online doen

Een betrouwbare partij voor het aanvragen van uw visum India is E-visums.nl. Hier kun je de aanvraag namelijk in het Nederlands doen en zij controleren alle gegevens dubbel voor je. En als je vragen hebt, dan kun je altijd bij ze terecht of kijk deze pagina met FAQ even goed door. Dan hoef je jezelf alleen nog maar druk te maken over de leuke voorbereidingen. Daar schreef ik trouwens al eens over. Alles wat je graag wilt weten vóórdat je naar India gaat. Ik raad je aan het goed door te spitten!

Veel plezier in India!

Liefs Jantien

 

Dit is een samenwerking met e-visum.nl.