Roadtrippen is wat mij betreft de ultieme vorm van vrijheid. Lekker gaan en staan waar je maar wilt. Maar voordat je aan zo’n roadtrip begint het is wel handig om je een klein beetje voor te bereiden, zodat onderweg alles soepel verloopt. Daarom hier een paar tips voor het plannen van de perfecte roadtrip.

Lees je in en maak keuzes

Of je er nou van houdt om alles te plannen voor vertrek, of dat je er liever blanco instapt. Het is altijd handig om je een beetje in te lezen, zodat je weet wat je kunt verwachten onderweg. Er zijn vast een aantal bezienswaardigheden of plaatsen welke je graag meepikt, dus dan is het toch handig om hier iets meer over te weten. Moet je dit bijvoorbeeld van tevoren boeken? Is het alle dagen geopend? Op die manier is het ook makkelijker om een (grove) planning te maken voor de route. Probeer overigens wel keuzes te maken. Ik weet dat je waarschijnlijk tijdens het inlezen zo enthousiast wordt dat je alles mee wilt pikken, maar dan ben je straks alleen maar aan het rennen en vliegen. Doe jezelf een plezier en pik er een aantal dingen uit waar je echt de tijd voor neemt.

De route plannen

Het ligt er natuurlijk heel erg aan hoeveel tijd je hebt of je de route al exact uit moet stippelen en uiteraard ligt dat ook aan je voorkeur. Wanneer je veel tijd hebt, vind ik het zelf relaxt om maar te zien. Want dat is ten slotte ook het feestje van een roadtrip. Maar wanneer je minder tijd hebt, dan is het verstandig een route te plannen (hier geef ik ook tips voor het plannen van een korte roadtrip). Want het is soms op de kaart verdomd moeilijk inschatten hoeveel tijd je ergens voor kwijt hebt. Onthoud, een kaart laat de exacte afstand zien en geeft niet duidelijk weer hoe lang de route werkelijk is. Rijd je door de bergen, dan kan de afstand nog weleens tegenvallen. Dus zoek even op welke afstand je kunt overbruggen zodat je ook nog tijd hebt om je auto uit te gaan en dingen te ondernemen en bezichtigen. Het is zonde wanneer je overal toeterend langsheen scheurt en je eind van de rit nog niets hebt gezien.

Het vervoer en verkeer

Voor een roadtrip heb je natuurlijk een geschikte auto of camper nodig. Ga je er eentje huren of kopen? Ik schreef al eens wat tips om deze afweging te maken voor het reizen door Australië. Mocht je er eentje huren, check aan de hand van recensies dan uiteraard even of het verhuurbedrijf betrouwbaar is. Verder is het handig om een goede inschatting te maken voor wat voor een auto je nodig hebt. Ik weet nog dat ik tijdens m’n roadtrip door Amerika op de kosten zat te letten en voor de aller goedkoopste auto ging. Leuk voor in de stad, maar in de heuvelachtige gebieden had ik een probleem. Ik moest vol gas de bult af om bij de volgende heuvel überhaupt nog boven te komen. Niet echt over nagedacht. Dus maak een goede afweging wat voor een auto je nodig hebt. Nog een tip. Wanneer je niet zo goed bent ik kaart lezen, regel dan vooraf alvast een navigatie. Ik stond al eens op het vliegveld van Los Angeles zonder navigatie en met gierende zenuwen omdat ik een achtbaansweg op moest. Niet prettig wanneer je niet weet waar je naartoe moet. Stukje voorbereiding dus.

Ga je naar een land waar er links wordt gereden of waar de verkeersregels compleet anders zijn? Lees je dan een beetje in, maar laat je er vooral niet door afschrikken. Go with the flow. Wanneer je rustig rijdt heb je het over het algemeen zo in de smiezen.

Dit neem je mee

Voor een raodtrip pak je niet alleen je koffer, maar ook je auto. Voor het pakken van je koffer heb ik hier een mooie lijst samengesteld. Voor het inpakken van de auto ga ik je nu wat tips geven. Het ligt er natuurlijk een beetje aan of je van de bewoonde gebieden weggaat, maar de volgende dingen zijn altijd handig:

  • Een extra jerrycan met benzine
  • Flessen water
  • Check of er een reserveband is
  • Evt. startkabels
  • Iets warms om aan te trekken
  • Een leuke afspeellijst, zodat je wakker blijft
  • Eten. Heel veel eten. Heel belangrijk. Zonder gekheid, het is altijd handig om wat te eten bij je te hebben. Ook zodat je wakker blijft tijdens het rijden. Wil je niet ongemerkt de hele dag door eten? Ik leg het eten altijd in de kofferbak, zodat ik moet stoppen om iets te pakken. Zo eet ik in ieder geval bewust.

Ga je naar heel afgelegen gebieden? Dan heb ik hier nog wat extra tips hoe je je dan voorbereidt op zo’n trip.

Met deze tips denk ik dat je binnen no-time de perfecte roadtrip hebt gepland. Al zijn het vaak juist de ongeplande dingen die een roadtrip extra leuk maken. Maar met een beetje goede voorbereiding zorg je er in ieder geval voor dat je onderweg geen zorgen hebt en je extra veel ruimte hebt voor die ongeplande dingen.

Heb je al een roadtrip gepland? Ik ben benieuwd of je wat aan m’n tips hebt.

Liefs Jantien