Tijdens mijn liftavontuur naar Berlijn en Milaan heb ik onder andere gebruik gemaakt van BlaBlaCar. Een onwijs goed concept en super fijn in gebruik. Ik krijg er veel vragen over. Wat het nou precies is en hoe het werkt. Vandaar dat ik het je graag uitleg, want dit is misschien voor alle reizigers onder ons een geweldige uitkomst. Ook wanneer je gewoon binnen eigen land reist trouwens!

BlaBlaCar in het kort

BlaBlaCar is in het kort gezegd een carpool app. Mensen kunnen ritten opgeven en daarnaast ook reageren op bestaande ritten. Je reist op deze manier niet gratis, maar betaalt een vergoeding voor de rijkosten. De bestuurder kiest zelf wat hij of zij vraagt, maar de meeste ritprijzen liggen dicht bij elkaar.

zo-werkt-blablacar
Zo ziet het beginscherm van de app eruit. Mega duidelijk! Heel fijn voor een a-technisch en onhandig persoon als ik.

Of je nou een rit wilt plaatsen of vinden, je maakt eerst snel een profiel aan. De basisgegevens, vul je hier in. Je kunt iets meer over jezelf kwijt, maar dit hoeft niet.

Plaats een rit

blablacar
Wanneer je een rit wilt plaatsen, kun je kiezen tussen eenmalig of regelmatig. Handig voor mensen die iedere dag een eind moeten rijden naar hun werk! Daarna kies je de route. Dus je vult in van welke plaats naar welke plaats je rijdt en de datum en het tijdstip. Je kunt aangeven of je via de snelweg rijdt of niet en of je eventueel openstaat voor een stukje omrijden om iemand op te halen of af te zetten. Zo simpel is het!

Vind een rit


Dit heb ik dus drie keer gedaan nu. Het is zo simpel. Je vult dus in van waar je naar waar wilt en zoekt dan. Ik had al eens iets ingevuld dus laat je nu even zien hoe dat ging.


Bijvoorbeeld van San Remo naar Milaan, zoals ik laatst reed. Je ziet verschillende opties staan. Daarnaast kun je bovenin ook nog filteren op datum, tijd en prijs. Ideaal. Zo krijg je een duidelijk overzicht.

Wanneer je een rit hebt gevonden heb je verschillende opties. Je kunt met je creditcard direct de rit boeken, dan weet je zeker dat je een plekje hebt en kun je eventueel nog contact opnemen met de bestuurder om een exacte locatie af te spreken. Ik heb telkens eerst even bericht gedaan om een duidelijke afspraak te maken en later de rit geboekt. Mijn ervaring is dat bestuurders relatief snel reageren, zodat je direct weet waar je aan toe bent.

Prijzen

Om een vergelijking te maken van de prijzen. Toen we van San Remo naar Milaan gingen wilden we eerst met de trein. Dat was zo’n 32 euro p.p. Met BlaBlaCar was het 12,- p.p. Dus dat zijn een heleboel kosten bespaard. Daarnaast ben je wel snel en op de afgesproken locatie.

Veiligheid

Mocht je denken, leuk zo’n app, maar ik vertrouw die bestuurders niet, dan heb ik goed nieuws. Via BlaBlaCar kun je namelijk direct een recensie achterlaten over de bestuurder en de bestuurder over de bijrijder. Dus je kunt heel specifiek een goede chauffeur uitzoeken, want mensen hebben al laten weten of ze tevreden zijn. Heel handig!

reiskosten-liften-belijn

Een van de chauffeurs die ik had. Niet eng, wel gezellig! 

Nou, kortom, ik vind de app echt ideaal en ik denk echt dat ik er veel gebruik van ga maken. Als we dat met z’n allen nou doen, dan is de kans des te groter om een geschikte rit te vinden. Goed voor het milieu, voor de gezelligheid en voor de portemonnee!

Heb jij al weleens met BlaBlaCar gereisd? Ik ben benieuwd hoe je dat vond.

Liefs Jantien

Ps. lees hier meer over handige apps op reis.