India; you love it or you hate it. Hoe dan ook, een eerste bezoekje aan India gaat ongetwijfeld een cultuurshock opleveren. Ik heb de eerste nacht jankend op mijn hotelkamertje gezeten en ga je uitleggen wat jij kunt doen om dat te voorkomen zodat je India loved in plaats van hate 😉 Ik wou dat ik deze tips van tevoren had gehad!

Kom overdag aan in India

india

Niet alles in India ziet er zo onschuldig uit als deze puppy 😉 

Deze tip geef ik eigenlijk altijd wanneer je alleen reist. Zorg dat je overdag aankomt in het land en ook nog tijdens het licht bij je hotel aankomt. Zoals we allemaal weten zien dingen er in het donker enger uit dan dat ze zijn. Daarnaast is het overdag vaak ook echt veiliger. Dus doe jezelf een lol en zorg dat je overdag kunt wennen aan de chaos van India.

Reis eerst een paar dagen samen

india-varanasi

Hoe grote voorstander ik ook ben van solo reizen, in India vond ik het in eerste instantie toch echt een beetje tegenvallen. Ik dacht dat ik al wel wat gewend was, maar ik was compleet in shock en dan voel je je toch best een beetje alleen in een land waar je overduidelijk toerist bent en waar het soms best lastig is om andere toeristen te vinden. Het is niet zo dat er op iedere hoek een hostel te vinden is waar je backpackers ontmoet. Wellicht vind je het een uitdaging om het alleen te doen (dat vond ik ook), maar toch zou ik adviseren om de eerste dagen in ieder geval samen door te brengen zodat je iemand hebt om alle indrukken mee te delen. Het is anders best moeilijk verwerken.

Ga niet vergelijken

india-varanasi

India is met niets te vergelijken. 

Het eerste wat ik heel vaak doe en iets wat ik echt wil afleren; vergelijken. Toen ik in India aankwam, was ik net in Nepal geweest. Ondanks dat Nepal ook wel een cultuurshock was, kon ik daar heel makkelijk aarden en had ik er een geweldige tijd. In India had ik er meer moeite mee. Ik ging telkens vergelijken met Nepal, omdat ik had verwacht dat het meer op elkaar zou lijken. Dat was dus niet zo en daardoor was het lastig om te genieten van de eigenheid van India. Ik merkte dat meerdere backpackers ditzelfde deden. Dus als je echt wilt genieten, sta dan ook open voor de gekte van India.

Respecteer de cultuurverschillen

india

Een geit met kleding aan is in India doodnormaal. 

Ook iets wat je eigenlijk overal moet doen, maar wat soms best lastig is. Over het algemeen kan ik me best iets voorstellen bij een cultuur en vind ik het relatief gemakkelijk me in te leven. In India had ik dit niet. Ik werd soms bijna boos of geïrriteerd door de cultuurverschillen. Vooral het gedeelte waar vrouwen weinig te zeggen hebben. Maar ja, beter had ik me er niet over opgewonden, want het verandert niets maar verpest wel je eigen beleving. Dus respecteer gewoon hoe het daar gaat en stel je bescheiden op. Je bent er maar tijdelijk en gaat echt niets veranderen met je houding.

Kijk verder dan de steden

india-platteland

Op het platteland had ik meer het gevoel dat mensen nieuwsgierig naar je waren in plaats van dat ze iets van je moesten. 

Tijdens mijn bezoek was ik voornamelijk in de steden. Ik had me van tevoren bedacht dat hier het echte India te zien was. Maar feit is, het echte India is overal te zien. Net zoals het echte Nederland ook meer is dan Amsterdam. Daarnaast is het platteland in India een fijne afwisseling gezien de chaos in de stad enorm is. Achteraf had ik graag meer van het platteland gezien, zeker ook omdat ik merkte dat de mensen daar zo enorm gastvrij waren. Een hele andere beleving dan de steden.

Bereid je voor op schijterij

india-koeien

Wanneer de koeien door de winkels en over de markt lopen, is het niet zo gek dat je zelf zo af en toe ook een koeienflats hebt 😉 

Of je nu heel voorzichtig bent of niet, je gaat last krijgen van schijterij. Sommige reizigers durven nog geen appel van de markt te eten, maar ik zou zeggen, eet gewoon waar de locals ook eten. Dat is over het algemeen gewoon goed en je raakt toch wel aan de schijt. Dat gebeurt ook door het eten in dure restaurants, simpelweg omdat wij er gewoon niet aan gewend zijn. Dus ja, doe er niet te krampachtig over maar weet gewoon dat het er nu eenmaal bij hoort. En mocht je op een onhandige plek aan de schijt raken, dan lees je hier mijn tips voor wildplassen (en schijten 😉 ).

Accepteer de chaos

IMG_0466

Iets van georganiseerde chaos 😉 

Dat India chaos betekent, dat weten we denk ik allemaal wel. Na Nepal dacht ik dat ik er op voorbereid was, maar werkelijk waar, niets kan tippen aan India. Er is continue drukte om je heen en alles is anders dan je gewend bent. Ik zou zeggen, probeer het niet allemaal te begrijpen en probeer het niet in je hoofd recht te breien. Het is gewoon gekkenhuis en als je dat kunt accepteren dan kun je er ook van genieten. De laatste dagen heb ik me bijvoorbeeld rot gelachen over het feit dat mensen geen koeien mogen aanraken. Telkens zag ik weer koeien die een winkel binnen liepen of een groentekraampje leegvraten terwijl niemand iets kon doen. Het is eigenlijk gewoon heel grappig.

Vertrouw op je gevoel

india-taj-mahal

Ook weer iets wat altijd handig is. Laat je niet gek maken door wat andere reizigers zeggen. Natuurlijk is advies altijd handig, maar je eigen gevoel is de beste radar. Vaak weet je wel of je iets kunt vertrouwen ja of nee. Dus ja, zorg dat die radar z’n werk doet!

Trek het je niet teveel aan

india

In India is het verschil tussen arm en rijk ontzettend groot. Dat betekent dat je veel armoede gaat tegenkomen en ja, armoede betekent vaak ook criminaliteit. Mensen die niets hebben, die proberen te overleven. Dat is niet fijn om te zien en te ervaren, maar het is er wel en als je India wilt zien dan is dit er gewoon een onderdeel van. Ik weet nog dat ik me soms echt flink opgelicht voelde. Bijvoorbeeld wanneer een tuktuk chauffeur me leugens vertelde over welk deel van de stad de winkels open had, zodat ik helemaal naar de andere kant van de stad werd gebracht en erachter kwam dat ik direct weer vervoer terug kon regelen. Zulke dingen gebeuren en je moet het je denk ik niet persoonlijk aantrekken. Het is niet eerlijk, dus wij Nederlanders worden boos. Maar probeer te begrijpen dat er veel mensen daar aan het overleven zijn. Die handelen op een volledig ander niveau. Dat is niet leuk, maar neem het niet persoonlijk, die mensen hebben niet altijd zoveel keus en mogelijkheden als wij. Ook het zien van de armoede trok ik me soms heel erg aan, maar daarvoor geldt hetzelfde. Je kunt niet alles oplossen en het is er gewoon.

Heb een sjaal bij je

india-taj-mahal

Nog een praktische tip. Zorg dat je altijd een grote sjaal of doek bij je hebt. Ik vond het soms prettig om een hoofddoek te dragen zodat niet van alle kanten direct duidelijk was dat ik blond ben. Daarnaast is het gewoon heel handig gezien je niet overal naar binnen mag met blote schouders en knieën en zo kun je altijd iets bedekken.

Zorg dat je je visum aanvraag op tijd doet

Een visum-aanvraag voor India verloopt niet altijd even soepel. Ik leg je in dit artikel alles uit over de aanvraag en hoe je het zo snel mogelijk regelt. Of neem even een kijkje op e-visum.nl, daar vind je ook alle informatie die je nodig hebt!

Dit waren wat mij betreft de belangrijkste tips en zoals ik al zei zou ik willen dat ik ze voor mijn vertrek had gehad. India is gewoon heel intens en wanneer je het goed aanpakt kun je daar denk ik best van genieten. Zelf vond ik dat echt lastig en heb ik het eerste jaar telkens geroepen dat ik er nooit meer naar terug wil. Maar zo langzaam aan zie ik toch ook wel de mooie dingen en zou ik er misschien toch weer voor open staan.

Ik ben heel benieuwd of jij al eens in India bent geweest en hoe je dat vond?

Liefs Jantien

Ps. voor meer praktische informatie helpt Justin van BackpackCentrale je verder!