Tranen met tuiten heb ik gehuild. Ik wilde eigenlijk echt niet gaan toen ik eenmaal in Eindhoven op het vliegveld stond. Afscheid nemen van lieve mensen is niet m’n sterkste punt en iedere keer weer vraag ik me af of ik er wel goed aan doe. Eenmaal aangekomen op Gran Canaria voelde ik me nog altijd ellendig. Waarom wilde ik in godsnaam twee weken op een cruise vertoeven?! Ondertussen ben ik aangekomen op onze eindbestemming: Panama City. En al na vijf minuten aan boord van de cruise wist ik het weer, waarom ik altijd zo’n drang heb naar nieuwe avonturen. Hoog tijd om ze te delen!

Voor iedereen die denkt dat ik altijd gemakkelijk ga.. Nop, ondanks dat ik weet dat iedere reis me iets moois brengt, vind ik het altijd toch weer retespannend als ik eenmaal alleen het vliegtuig instap. Deze keer ook weer. Niet omdat ik het eng vind om alleen te gaan, maar meer omdat ik niemand wil missen. Gelukkig weet ik dat echte vriendschappen afstand ook wel overleven dus die gedachte stelt me gerust.

Op Gran Canaria begon het avontuur al met een Speakers Diner. Iedereen die op de cruise een workshop organiseerde was uitgenodigd voor een diner op een prachtige rooftop. We werden in de watten gelegd met heerlijk eten en het was direct gezellig netwerken. De avond erop was er nog een introductiefeestje op een rooftop voor alle Digital Nomads aan boord. Maar liefst 260 mensen. Zo tof om met mensen van over de hele wereld te spreken over het nomad leven. Ik kreeg de smaak al wel een beetje te pakken.

nomad cruise

img_7789

Cruisen met die hap

De volgende dag was het zover. Eindelijk kon de reis echt beginnen. Na uren in de rij te hebben gestaan om aan boord te kunnen, zetten we eindelijk voet aan schip. Zo cool! Ik was best onder de indruk van de luxe al was het kamertje dat Marleen en ik deelden behoorlijk bescheiden. Maar we hadden dan ook de goedkoopste optie. We gingen direct een beetje op onderzoek uit. Kijken bij het zwembad, de klimmuur, 360 graden bar, koffiebar, sportschool en de bibliotheek. Alles wat je kunt wensen was er.

img_7807

img_7825

img_7821

img_7852

Marleen had m’n kamer versierd voor de verjaardag. 

img_7818

Veiligheidstraining. 

Die avond dineerden we met alle 260 nomads in het restaurant. Bizar om volledig in de watten te worden gelegd en later op te staan zonder te betalen. Ik kon er eerst echt niet aan wennen. Alles inclusief! Dat heb ik nog nooit gehad. Ik voelde me echt een beetje als Jack in de Titanic. Zo ben je net voor jezelf begonnen en moet je iedere euro omdraaien en zo zit je chique te dineren met alleen maar interessante mensen. Bam. Ik doe iets goed. Na het diner hadden we nog een introductie meeting en later ben ik nog even naar een Broadway Show gegaan. Jaja, zelfs dat was er aan boord!

img_8027

Iedere ochtend begon ik met ontbijten in de grote buffetzaal waarna ik rond een uur of tien doorging naar de verschillende presentatie van interessante sprekers over volledig uiteenlopende onderwerpen. Van reizen, bitcoins, coderen, financiële zekerheid tot reizen met kinderen. Heel tof om zo van anderen te kunnen leren! In de middag waren er iedere keer verschillende workshops te volgen. Zo heb ik geleerd beter te presenteren en creatiever te denken én mocht ik zelf ook nog een workshop storytelling doen. Oh en er was zelfs een orgasme workshop. Ja, voor ieder wat wils! Heel cool. De eerste dagen heb ik eigenlijk geen zon gezien terwijl het toch echt verdomd mooi weer was. Maar het programma was veel te interessant om iets te missen.

nomad cruise

nomad-cruise

Voetjes van de vloer

Na een paar dagen begon ik aardig vol te raken. Zoveel nieuwe mensen en indrukken. Dus ik besloot af en toe een presentatie of workshop te skippen en een paar uurtjes bij het zwembad of in de sportschool door te brengen. Heerlijk, de luxe dat dit gewoon allemaal kon. Iedere avond werd er gedineerd in het restaurant waarna we met z’n allen doorgingen naar de bar op het topdek bij het zwembad. De drankjes vloeiden rijkelijk gezien alles inclusief was. Het toffe vond ik dat je zo de mensen niet alleen zakelijk maar ook persoonlijk leert kennen. Dat netwerkt veel makkelijker en leuker. We hadden iedere avond een dikke party die vaak eindigde in de discotheek met de voetjes van de vloer zodat we de volgende ochtend allemaal weer brak aan de ontbijttafel zaten.

Dronken

Als je trouwens denkt dat je aan boord van een cruise niets voelt van de golven, dan heb je het mis. De eerste dagen voelde ik me non-stop dronken en was ik echt een beetje misselijk. Maar op dag drie was ik volledig gewend en vond ik het zelfs wel lekker. Als je dan op de dansvloer een misstap maakt kun je de boot de schuld geven. Ik vond het best spannend om aan boord te gaan omdat ik normaal wel van m’n rust houd en ik had geen idee hoe dat zou gaan met continue mensen om me heen. Maar ik vond het zo tof! Er waren genoeg mogelijkheden om je terug te trekken en de mensen waren allemaal zo relaxt. De tijd vloog echt voorbij. Ik heb me werkelijk waar geen seconde verveelt. Sterker nog, ik dacht dat ik veel werk gedaan zou krijgen maar daar heb ik geen tijd voor gehad.

img_7832

img_7829

img_7845

Hardloopbaan. 

Wat helemaal geweldig was, is dat ik m’n verjaardag aan boord heb gevierd. Geen internet of bereik, dus geen berichtjes van thuis maar wel onwijs veel toffe mensen die me allemaal een gratis drankje aanboden. En Marleen die de kitkat uit de minibar cadeau deed. Ik heb echt zo’n topdag gehad. Te gek!

Caribbean

Na tien dagen kwamen we aan op St. Kitts. Ik moet zeggen dat ik het nog wel veel langer had kunnen volhouden aan boord, maar het was ook wel heel erg gaaf om een aantal eilanden te kunnen ontdekken. We gingen namelijk ook nog naar Curacao en Aruba. Op Aruba was ik helaas ziek, dus ik heb er amper wat van gezien. Maar toch heel erg genoten van het heerlijke sfeertje.

img_7878

img_7889

img_7902

img_7987

img_7969

img_7949

img_7996

img_8006

img_8016

img_8003

img_7925

Leven als Digital Nomad

Ondertussen zijn we aangekomen in Panama en ik heb een heel dubbel gevoel. Ik heb zo’n geweldige tijd gehad, ik zou willen dat het nog weken door kon gaan. Aan de andere kant heb ik er ook heel veel energie van gekregen en ben ik onwijs geïnspireerd geraakt door de levensstijl van de verschillende Digital Nomads. Ik heb met zoveel mensen gesproken die precies zo leven als ik zou willen. Iedere paar maand ergens anders wonen met één vaste thuisbasis. Hoe tof als je niet perse aan het reizen bent, want dat is best vermoeiend als je ook nog moet werken, maar als je gewoon telkens een paar weken of maanden op een plek zit en dan verder gaat. Daarnaast kun je een vaste basis hebben waar je ieder jaar naar terug gaat. Dat klinkt me echt als muziek in de oren en er zijn al zoveel mensen die dit doen. Sterker nog, deze mensen zijn over het algemeen onwijs succesvol omdat je zo veel gemakkelijker een netwerk opbouwt en mooie samenwerkingen aangaat. Echt gaaf om te zien! Er zijn zo belachelijk veel mogelijkheden, je moet ze alleen wel zien. Ik heb ze gezien en ga er absoluut mee aan de slag!

img_8037

Op het moment zit ik in Panama stad waar veel van de Nomad Cruisers ook nog zijn. De meesten gaan hierna naar Bocas del Torro, een prachtige eilanden groep aan de andere kant van Panama. Marleen en ik gaan hier waarschijnlijk ook naartoe. Daarna staat bij mij alles nog open. Ik overweeg om naar Colombia te gaan. Heb er aan boord veel goede verhalen over gehoord. Er zijn ook wat co-working plaatsen waar Digital Nomads samen komen om te werken. Dat lijkt me wel wat.

Nu is het nog even een kwestie van alles laten bezinken en eruit pikken waarmee ik aan de slag wil. Hoe dan ook, ik heb er zin in!

Ik ben heel benieuwd of het iets voor jou zou zijn? Werken vanaf waar dan ook ter wereld.

Liefs Jantien