Heb je een jaar Australië op de planning en kijk je enorm uit naar het zonnige weer Down Under? Bedenk je dan dat zelfs in het verre Australië niet altijd overal de zon schijnt. Maar als je het een beetje handig aanpakt en met de juiste seizoenen meereist dan kom je toch aardig dicht in de buurt van een zonovergoten jaar! Benieuwd hoe je dat aanpakt?

Ten eerste, wat super tof dat je plannen hebt om naar Australië te gaan. Dit land gaat je niet teleurstellen. En al helemaal niet wanneer je het weer een beetje mee hebt. Zoals je wel weet is Australië enorm en heeft het verschillende klimaten en verschillende seizoenen. Hier leg ik uitgebreid uit wat de beste reistijd is voor iedere regio. Daarmee kom je natuurijk al een heel eind. Maar ik maak het je makkelijk en geef je de ideale route voor wanneer je een heel jaar in Australië hebt en je net als ik liever geen regen tegenkomt onderweg.

Mocht je korter gaan, dan is het natuurlijk altijd even passen en meten. Ik kan me voorstellen dat je toch van alles wilt zien, ook al is het weer iets minder. Dus bekijk dan de beste reistijden eens en pas je plan daar op aan.

Een jaar Australië: De zonovergoten route

Start: Januari/Februari
Startpunt: Perth (en omgeving)

Begin je route eens in Perth. Ik weet het, de meeste backpackers beginnen hun reis in Sydney. Niets mis mee, maar persoonlijk vond ik het wel heel gaaf om in Perth te beginnen. Waarom? De omgeving van Perth is prachtig en je waant je direct in en compleet andere cultuur dan aan de oostkust. Het is hier mee laidback en buiten de stad lijkt het soms alsof de tijd stilstaat. Verder vond ik dat er veel werkgelegenheid was rondom Perth. Binnen een paar dagen hadden we werk via Aussi Jobs. En waar het allemaal om draait natuurlijk, het is er schitterend weer want het is zomer. Uiteraard, het is zomer in heel Australië maar het noorden is in de zomerperiode te warm en nat en Perth zorgt voor een mooi vervolg van de zonovergoten route.

11618_951085561622906_6156796535896019274_n

Vanaf Perth kun je gemakkelijk de regio verkennen, bijvoorbeeld richting de prachtige stranden in het zuiden. Ik zou zeggen, trek er een paar weekjes voor uit, want er is mega veel te zien!

Wellicht wil je nog even werken en anders heb je dikke mazzel dat je uitgebreid kunt genieten van de prachtige zuid- westkust.

Vertrek: April/Mei
Richting: Broome (en omgeving)

De Westkust vond ik misschien wel het meest bijzondere stukje Australië. Al heeft ieder gebied natuurlijk z’n eigen charme. Maar hier kun je uren rijden en het enige verkeer wat je tegenkomt zijn de mega lange roadtrains. Ik vond het prachtig. En om over de geweldige (snorkel) stranden nog maar te zwijgen. Omdat vooral de stranden en ook de National Parken zo de moeite waard zijn, is zon wel heel erg welkom. Want snorkelen in de kou is gewoon minder leuk. In april en mei begint het in Perth langzaam iets kouder en natter te worden. Wanneer je richting Broome rijdt is het weer heerlijk warm. Vergeet onderweg niet om onwijs te genieten van alle National Parken en stranden.

IMG_6870

Je leest hier mijn favoriete dingen om te doen in Western Australia.

Vertrek: Juni/Juli
Richting: Darwin (en omgeving)

Vanaf Broome rijd je verder richting Darwin. Deze route is best saai wanneer je niet van de gebaande paden afgaat. Dus mijn advies, zorg dat je een 4×4 hebt zodat je een stukje echte outback kunt zien. Er is van alles te zien en te doen onderweg, dus neem je tijd en geniet van het mooie weer. Want ondanks dat de winter is aangebroken, zit jij nog lekker met je kont in de zon. De winter is namelijk de beste tijd om naar het noorden te gaan. Er zijn in de zomer zelfs gebieden afgesloten wegens regenoverlast. Dus wees voorbereid en pak dit deel Australië in de winter mee.

zwemmen

Omgeving Darwin is ondanks de winter dus nog gewoon heet en zonnig. Perfect weer voor de vele gave parken in de omgeving (je leest er hier meer over). Er zijn onwijs veel wandelroutes en hikes die je kunt doen waarbij je onderweg geweldige watervallen en billabongs tegenkomt. Dus daar wil je zijn wanneer de zon schijnt. Wees wel voorzichtig met krokodillen. Hier vind je uitleg over gevaarlijke dieren in Australië en vooral ook wat je wel en niet moet doen.

Vertrek: Augustus
Richting: Alice Springs (en omgeving)

Alice Springs, the red centre. Misschien wel de enige plek in Australië waar je niet wil zijn wanneer het heet is. Er is hier amper beschutting, je vindt geen afkoeling in het water en toch zijn er prachtige hikes die je kunt doen in de omgeving. Dus ja, daarvoor moet het niet al te heet zijn. Daarom is de winterperiode perfect voor de machtig mooie omgeving van Alice Springs. En het voordeel, zelfs op winterdagen is het er over het algemeen zonnig met een strakblauwe lucht.

IMG_6581

Je leest hier over alle dingen die je in deze omgeving echt niet wilt missen.

Vertrek: September/Oktober
Richting Cairns/Townsville (en omgeving)

In de omgeving van Cairns en Townsville is de luchtvochtigheid, net zoals in Darwin, vaak erg hoog. In de zomer kan het hier nogal heet worden, dus het voorjaar is de perfecte tijd om te gaan. Er zijn nog niet zoveel buien als in de zomer en de temperatuur is al mega aangenaam. Zeg gerust dat het dagelijks strandweer is. Perfect, want waarschijnlijk wil je vanaf hier gaan duiken of snorkelen en veel uitstapjes maken in of bij het water.

palmbomen-withsundays-australie

Je leest hier al m’n tips voor dingen om te doen in Queensland.

Vertrek: November/December
Richting: Sydney/Melbourne (en omgeving)

Jaa!! Waar de meeste backpackers beginnen, kun jij aan het einde van je reis nog van genieten. De luxe en het comfort van de steden. En dat met de zon op je bol, want de zomer is begonnen. Al weet je het in Melbourne nooit, waarschijnlijk heb je enorm veel mooie zonnige dagen in deze twee wereldsteden. En uiteraard pak je ook nog wat mooie parken en stranden in de omgeving mee. Tot slot kun je Australië natuurlijk niet verlaten zonder The Great Ocean Road te rijden.

jaar-australie-zon

Tips voor The Great Ocean Road lees je hier.

Tasmanië en het zuiden van Australië

Voor de oplettende lezers, ik heb nog niet alles meegepikt, zoals je hebt gemerkt. Zo heb ik Tasmanië niet in de route verwerkt, terwijl ik wel echt iedereen wil adviseren dit prachtige eiland mee te pakken. Tasmanië is zo onwijs gaaf. De beste tijd om te gaan is tussen november en februari ongeveer. Nu moet ik erbij zeggen dat je op Tasmanië nooit weet wat voor weer je kunt verwachten. Wat dat betreft is het net Nederland.

IMG_4724

Mijn tips voor Tasmanië lees je hier.

Wat betreft het zuiden van Australië, dit zou je eventueel aan het begin van je reis mee kunnen pakken door bijvoorbeeld in Melbourne te beginnen en daar ook te eindigen of aan het eind verder te reizen naar Perth en vanaf daar ook weer terug te vliegen. Zelf heb ik het deel tussen The Great Ocean Road en het uiterste zuid westelijke puntje van Australië niet gezien. Ik hoorde van veel mensen dat het vooral lange afstanden rijden is zonder veel te zien, dus daarom heb ik het overgeslagen. Maar ik kan er verder niet over oordelen, dus wil je het toch graag zien, vooral doen en je reis dus eindigen in Perth.

solo-reis-australie

Afwijken

Deze route is natuurlijk maar een voorzetje om je te laten zien wanneer het waar mooi weer is. Wil je onderweg werken, dan neem je daar een tijdje extra en snoep je dat er ergens anders vanaf. Ik denk dat omgeving Perth heel geschikt is voor werken, dus vandaar dat ik daar nu wat extra tijd heb gepland en het is misschien wel lekker om het werk direct maar te hebben gehad. Maar vul het in zoals je wil en gebruik dit slechts als zonnige leidraad!

Nou, dit waren mijn tips voor een zonovergoten jaar in Australië. Ben jij al eens Down Under geweest? Hoe was bij jou het weer onderweg? Als je nog gaat dan ben ik heel benieuwd of je wat aan mijn tips hebt gehad en je leest hier nog veel meer tips voor het prachtige Australië zoals bijvoorbeeld geschikte vervoersopties.

Liefs Jantien

Ps. weet je nog niet zeker of je wel naar Australië wil? Na het lezen van dit artikel boek je direct je ticket.