Het is al jaren mijn droom om ieder jaar te kunnen overwinteren in een warm land. Zo vaak heb ik erover nagedacht de winters ergens anders door te brengen en alleen in de zomer in Nederland te wonen. Maar hoe in godsnaam? Ik had werkelijk geen idee wat de mogelijkheden waren. Want met welk werk is dat mogelijk? Ondertussen is het me gelukt. Ik werk als Digital Nomad en reis de wereld rond terwijl er nog altijd geld binnenkomt. Hoe ik dat doe? En belangrijker. Hoe jij dat ook kunt doen? Ik leg het je uit! Leven als Digital Nomad is misschien minder ver weg dan je denkt.

Wat is een Digital Nomad?

Eerst even een korte uitleg over wat het eigenlijk inhoud om te leven als Digital Nomad.
Digital Nomads zijn mensen die in principe (tijdelijk of structureel) overal ter wereld kunnen werken. Alleen met een laptop en een goede internet connectie. De groep Digital Nomads is in een korte tijd hard gegroeid omdat er simpelweg steeds meer mogelijkheden zijn om overal ter wereld te werken én omdat reizen steeds makkelijker en goedkoper wordt. Het mooie is dat Digital Nomads daarom heel gemakkelijk kunnen samenwerken in co-working plaatsen overal ter wereld. Via verschillende Facebook groepen wordt er contact onderhouden en worden er oproepen geplaatst om ergens ter wereld af te spreken. Het grote verschil met een gewone reiziger is dat Digital Nomads continue onderweg werken en vaak voor langere tijd op één plek blijven.

Waarom ik deze levensstijl zo geweldig vind!

Wat ik echt geweldig vind aan de levensstijl van een Digital Nomad, is dat je wel de wereld rondreist, maar je ondertussen ook echt je ambities kunt waarmaken. Normaal gesproken wanneer ik alleen maar reis, raak ik vaak snel verveeld omdat ik me ook graag nuttig wil maken. Ik moet iets doen op een dag. Ergens iets aan bijdragen. Als ik alleen maar reis voelt dat voor mij niet als voldoende. Omgekeerd heb ik thuis de rust niet om alleen maar te werken. Ik wil graag wat van de wereld zien. Ontdekken. Ik ben dus jaren op zoek geweest naar een manier om dit allemaal te kunnen combineren en ik denk dat ik het heb gevonden in de levensstijl van een Digital Nomad. En het toffe is, er zijn er heel veel en je raakt onwijs geïnspireerd wanneer je samen reist met andere Nomads. Het is een wereld van verschil met samen reizen met andere backpackers. Ik geloof niet dat ik dat nog zou kunnen omdat ik simpelweg te onrustig ben om één van beide te kiezen: reizen of werken. En waarom zou ik nog, want het kan allebei!

strand-panama

Word je hier enthousiast van? Zo word je zelf een Digital Nomad!

Het klinkt misschien best lastig om zelf een Digital Nomad te worden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan met onwijs veel verschillende beroepen. Het ideale is om volledig locatie-onafhankelijk te zijn zodat je echt overal kunt werken. Maar om te beginnen is het al mooi dat je een deel van het jaar vrij bent om te werken van overal ter wereld. Begin met kleine stappen en dan merk je dat je zo geïnspireerd raakt door verhalen van ‘collega nomads’ dat je zelf ook je weg zult vinden.

Ik geef je graag een paar tips om je op weg te helpen

1. Geef je op voor Nomad Cruise

Dit jaar ging ik voor het eerst mee met Nomad Cruise. Een geweldige ervaring om de Atlantische oceaan over te steken met 260 andere Digital Nomads en te netwerken en genieten van onze vrijheid. Je leest er hier meer over. Het is niet noodzakelijk om al een Nomad te zijn als je deel wilt nemen. Alleen de intentie om er eentje te worden is voldoende. Ik denk dat het de perfecte manier is om met deze levensstijl in aanraking te komen. Aan boord zijn er mensen die al jaren succesvol zijn in locatie-onafhankelijk werken, maar er zijn ook genoeg mensen die nog zoekende zijn. Het is geweldig om je ervaringen te delen en te leren van elkaar. Gegarandeerd dat je ineens nieuwe mogelijkheden ziet wanneer je de cruise verlaat. En je hebt je netwerk ineens gigantisch uitgebreid met allemaal interessante mensen van over de hele wereld.

digital-nomad

2. Begin

Wij Nederlanders houden er vaak van om dingen eerst te organiseren en uit te pluizen voordat we ergens mee beginnen. Maar beginnen met deze levensstijl vanuit je veilige woonkamer is bijna onmogelijk. Het is een kwestie van doen en uitproberen. Misschien heb je nu een 9-5 baan en zit je wel veilig maar ben je ondertussen ook gigantisch verveeld. Probeer dan gewoon te beginnen. Gebruik je vakantie voor een workcation, ga netwerken en leer van anderen. Overleg met je baas of je wellicht je werk een tijdje vanaf een andere locatie mag doen. Of als je voor jezelf werkt, probeer er langzaam naar toe te werken dat je je werk ook ergens anders kunt doen. Er zijn altijd mogelijkheden! Spreek je verwachtingen en intenties uit naar anderen en je zult zien dat dingen vanzelf gaan rollen.

3. Kies een plek

Bedenk je waar je naartoe zou willen. Houd hierbij rekening met tijdzones. Zo is Zuid-Afrika bijvoorbeeld een geweldige bestemming omdat het in dezelfde tijdzone ligt, dus je kunt je contacten gewoon onderhouden onderweg. Verder is Azië geweldig omdat het zo goedkoop is. Het hoeft echt niet duur te zijn om te leven als Digital Nomad. Sterker nog, het is in veel gevallen wellicht goedkoper dan thuis blijven. Het levensonderhoud is in de meeste landen goedkoper dan in Nederland en als je je opdrachten wel voor de Nederlandse markt blijft uitvoeren is dat natuurlijk hartstikke interessant.

4. Team up

Zeker als je begint is het belangrijk om niet ergens alleen te zitten, want wat leer je van jezelf? Lang niet zoveel als van andere Nomads. Er zijn onwijs veel Facebook groepen (zoals deze) voor Nomads wereldwijd waar je aan kunt deelnemen. Deel een airbnb, werk samen en ontdek de wereld. Hoe gaaf om dit met gelijkgestemden te doen.

5. Blijf langer op één plek

Het is misschien verleidelijk om je vooral te focussen op je reisplannen in plaats van je werkplannen, maar dan is het toch echt verstandiger om gewoon te gaan backpacken. Als je echt als Digital Nomad wilt leven, is het verstandiger om wat langer op één plek te blijven. Langzaam reizen scheelt je geld, het geeft rust en structuur aan je dagen zodat je productiever bent en je leert de plek echt kennen. Het werkt vaak het prettigst om in een niet al te grote stad te zitten waar je alle gemakken hebt voor je werk (zoals goede wifi) maar niet teveel wordt afgeleid of druk bent met jezelf verplaatsen. Steden als Kaapstad, Medellin, Tenerife, Chang Mai of Lissabon zijn erg populair als basis voor Digital Nomads. Vanuit daar kun je altijd nog tripjes organiseren.

6. Kies een thuisbasis
Hoe geweldig het ook is om de wereld over te reizen, het is toch ook wel heel fijn om een plek te hebben waar je ‘thuis komt’. Voor de meeste Nomads is dat hun geboorteland, maar het kan natuurlijk overal zijn. Daar waar jij je thuis voelt. Het geeft rust in deze dynamische levensstijl. En het is ook fijn om vriendschappen te kunnen onderhouden. Want hoe gaaf het ook is om de wereld over te reizen en allemaal interessante mensen te ontmoeten, je eigen vrienden en familie blijven vaak toch de basis waar je op lange termijn ook mee verder wilt. Dus vergeet niet daar in te investeren.

Het voordeel van leven als Digital Nomad

Een groot voordeel is uiteraard de vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt en ondertussen je werk doen. Daarnaast is je levensstandaard vaak veel hoger dan in Nederland, omdat je wellicht wel een Nederlands inkomen hebt, terwijl je je geld uitgeeft op een plek waar het leven zeer waarschijnlijk goedkoper is. Geen slechte deal toch?

Het nadeel van leven als Digital Nomad

Ja, er zitten ook nadelen aan deze levensstijl. Je komt namelijk op geweldige plekken maar ondertussen moet je werk ook gedaan worden. Je bent waarschijnlijk altijd op zoek naar goede wifi plekken en het is soms een heel gedoe voordat je iets gedaan krijgt. Het leven is bijna nergens ter wereld zo goed georganiseerd als in Nederland, dus wees daar op voorbereid. Maar wat mij betreft het dit het dubbel en dwars waard.

Hoe ik deze levensstijl mezelf eigen heb gemaakt?

Ik werk nu al een tijdje voor mezelf als schrijver. De laatste anderhalf jaar dat ik in Nederland woonde heb ik heel hard gewerkt om klussen binnen te krijgen en m’n eerste boek te schrijven. Eigenlijk nog niet met een duidelijk idee om Digital Nomad te worden, maar toch helpt het me nu. Ondertussen verkoopt m’n boek nog waardoor ik altijd een (klein) passief inkomen heb. Daarnaast kan ik van overal ter wereld schrijven. Ik heb al een netwerk opgebouwd in Nederland waar ik nu voordeel van heb, want ik heb al opdrachtgevers. Ondertussen werk ik aan m’n tweede boek wat ik natuurlijk letterlijk vanuit de rimboe kan doen. Ik heb alleen een laptop nodig, dus dat is perfect.

Ik heb ook in moeten leveren. Het is niet zo dat het leven als Digital Nomad mij financieel gezien nu hetzelfde brengt als m’n leven als freelancer in Nederland. Ik had ook flink wat klussen die wel locatie-afhankelijk zijn. Zoals het geven van workshops, het doen van promotioneel werk voor de Achterhoek en het hosten van evenementen of geven van presentaties. Dat is lastig vanaf hier, maar ik ben druk bezig met het zoeken naar mogelijkheden om hier onderweg toch nog mee aan de slag te kunnen. Ik denk dat ze er zijn en zodra ik het heb gevonden deel ik het uiteraard hier!

Dit was een kleine introductie voor de Digital Nomad lifestyle. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb getriggerd en op weg heb geholpen om de eerste stappen te zetten. Ben je nieuwsgierig naar meer? Houd dan m’n blog in de gaten, want ik deel hier meer over mijn avonturen als Nomad met een heleboel tips en tricks!

Liefs Jantien