Snak je naar een weekendje weg of een leuke citytrip, maar heb je geen cent te makken? No worries, ik heb de oplossing. Berlijn is de citytrip bij uitstek voor een klein budget. De stad is relatief goedkoop en met mijn tips kun je voor een prikkie genieten van een heerlijk vakantiegevoel. Ik laat je zien wat mijn trip naar Berlijn me heeft gekost en hoe ik dat heb aangepakt zodat je zelf ook een begroting voor Berlijn kunt maken.

Begroting voor drie dagen Berlijn

Reiskosten

reiskosten-liften-belijn

Ik ging een deel liften. Een leuke manier om goedkoop op bestemming te komen. 

Reiskosten zijn onvermijdelijk, want je moet tenslotte toch in Berlijn komen. Of kan dit ook gratis? Jazeker. Ik ging namelijk een deel liften en dat is eigenlijk best goed te doen naar Berlijn. Een prima manier om geld te besparen, dus ben je benieuwd hoe het werkt, lees dan hier mijn tips voor het liften. Zie je het niet zitten om te liften, dan zijn er nog tal van mogelijkheden om er op een goedkope manier te komen. Ik ben zelf met de trein terug gegaan en vond dat een hele prettige manier van reizen. Je leest in deze blog van Marjolein van Berlijn Blog meer over de verschillende vervoersopties.

vervoer-berlijn

In de stad op de scooter rond. Altijd handig wanneer een local je kan rondleiden. 

Mijn kosten:

28,- Voor het liften (Je leest hier dat ik een deel echt heb gelift en een deel met de app blablacar, daar betaal je mee aan de benzine kosten)
39,- Voor de trein terug. Daarmee ging ik vanaf het centraal station in Berlijn naar mijn station in Lichtenvoorde.
21,- Voor de reiskosten in de stad zelf. Ik kocht iedere dag een dagkaart waarmee ik onbeperkt kon reizen. Handig wanneer je afhankelijk bent van het openbaar vervoer (maar je kunt ook op iedere hoek van de straat een fiets huren voor 10,-. ).

Dus een totaal van 88,- voor het reizen naar en in Berlijn.

Overnachten

overnachten-barlijn

Hier kan ik best kort over zijn, want ik logeerde bij iemand dus ik had de luxe dat de overnachting me niets kostte. Maar ik ben er van overtuigd dat ik niet de enige ben met kennissen in Berlijn. Dus mocht je nog iemand kennen, gewoon even een berichtje doen. Ik had deze jongen ook al jaren niet gesproken en ondertussen is het super gezellig om bij te kletsen en was ik meer dan welkom.
Mocht je geen kennissen hebben, bekijk dan eens opties als couchsurfen, aribnb of ga voor een goedkoop hostel (Hier vind je de verschillende apps). Berlijn heeft er voldoende van en zoals ik al zei, de stad is sowieso al relatief goedkoop.

Mijn kosten:

0,- euro 🙂

Bezienswaardigheden

plog-berlijn-liften

Berlijn heeft zo onwijs veel gratis dingen om te doen. Mooie parken, interessante musea of gratis wandeltours. Alles is er. Maar mocht je wel iets te besteden hebben, dan ben je waarschijnlijk nog altijd niet veel geld kwijt. Wat ik heb gedaan is een gratis wandeltour, daarbij verwachten ze wel dat je een fooi geeft. Ik gaf 10,- omdat ik heel erg tevreden was over de uitleg en de drie uur durende tour. Daarnaast heb ik de Berliner Unterwelt Tour gedaan en die kostte 11,- voor anderhalf uur. Nog altijd niet duur. Tot slot ben ik nog voor een prikkie het dakterras van het Parkinn hotel opgegaan voor het uitzicht. Voor 4,- kon ik het niet laten.

bezienswaardigheden-berlijn

In mijn plogs van de dagen in Berlijn lees je wat ik nog meer heb gedaan. Je vindt ze hier, hier en hier. Daarnaast heeft Marjolein van Berlijn Blog ook een hele handige lijst gemaakt met alle gratis dingen te doen in Berlijn.

Mijn kosten:

10,- Voor de wandeltour door de stad.
11,- Voor de Berliner Unterwelt Tour
4,- Voor het uitzicht van het dakterras

Een totaal van maar liefst 25,-

Eten en drinken

eten-drinken-barlijn

Nu komt mijn grootste kostenpost. Mijn god, wat kan ik vreten. Maar zelfs hierin stelt Berlijn niet teleur, want het eten is relatief goedkoop. Zeker wanneer je de juiste adressen weet. En gelukkig wist mijn gastheer dat. Ik ben niet uitgebreid uit eten geweest en heb een dag thuis gegeten en een dag lunch gehaald in de supermarkt. Verder heb ik telkens onderweg eten gehaald. Ik heb niet alle bonnetje bijgehouden, maar om een indruk te geven, een burger in een goede burgerzaak (met friet en fris) kost zo’n 6,50. Voor een ijsje ben je soms met 1,20 al klaar! Hoe fijn. Let er trouwens wel op dat je in Berlijn bij bijna geen enkele horeca gelegenheid met je pas kunt betalen. Ze zijn nog lekker oldskool en alles gaat contant.

burgermeister-berlijn

Mijn kosten:

29,- Voor alle eten bij elkaar. Mijn god, als ik me bedenk wat ik heb lopen vreten valt dat best mee over tweeeneenhalve / drie dagen.

 

Alles bij elkaar is dit 142,-

Ja, echt zo weinig voor een weekendje in het prachtige Berlijn! Ik zou zo weer gaan.

east-side-gallery-berlijn

Ik ben benieuwd of je het mee of tegen vindt vallen. Je zou eventueel iets meer kunnen besparen op de reiskosten en wellicht heb je dus wel overnachting kosten en heft dat elkaar op.

Hopelijk heb je iets aan het inzicht in m’n budget. Laat het me even weten dan weet ik of het handig is om vaker een soort begroting te maken.

Ik ga binnenkort nog meer leuke tips geven voor dingen te doen in Berlijn, dus houd m’n blog in de gaten!

Liefs Jantien

Ps. volg je me al op Snapchat? Ik ben te vinden onder JantiensReisStijl. Verder natuurlijk Facebookinstagram en twitter! Je kunt je hier abonneren op m’n YouTube kanaal en wist je dat je je hieronder ook kunt inschrijven op m’n blog zodat je geen enkele update meer mist?! Zeker even doen want er gebeuren zoveel leuke dingen!