Als er iets is waar ik vragen over blijf beantwoorden, dan is het wel hoe ik mijn geld verdien terwijl ik niet in Nederland ben. Heb ik dan een baan in Lissabon? Waar zitten mijn opdrachtgevers? En wat doe ik eigenlijk voor ze wat locatie onafhankelijk kan? Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe ik in Lissabon of onderweg tijdens het reizen mijn geld verdien, dus ik dacht, ik leg het eens uit!

Een kleine side-note is dat ik net op FB heb uitgelegd dat ik juist om werkgerelateerde redenen iets vaker in Nederland wil zijn. Mijn ervaring is dat ik mijn werk prima locatie onafhankelijk kan doen en ik denk zelfs dat het me iets geconcentreerder en efficiënter laat werken. Toch mis ik zelf soms het persoonlijke contact en met mensen werken, in plaats van voor ze. Maar, ik kan m’n werk wel degelijk locatie onafhankelijk doen, dus ik ga je eerst eens uitleggen hoe ik dat dan doe.

07082019_jantienkleinikinksessionpatriciasoares-47

Mensen en bedrijven verbinden door middel van storytelling

Toen ik net begon aan m’n digital nomad avontuur vond ik het lastig om een stabiel inkomen te genereren. Ik had her en der schrijfklussen en er kwam wel geld binnen, maar er zat geen structuur in en ik was meer afhankelijk van wat er op m’n pad kwam dan wat ik bewust naar me toe trok. Nadat ik vorig jaar een tijdje met een business coach werkte aan m’n doelen is daar veel in veranderd. Het werd voor mij heel helder waar mijn kracht zit en verrassend genoeg is dat niet specifiek in het schrijven, maar veel meer in het vertellen van verhalen in welke vorm dan ook. Daar gaat aan vooraf; de juiste vragen weten te stellen, goed kunnen luisteren en interpreteren, tijd nemen voor mooie gesprekken en aanvoelen wat iemands behoefte is en wat iemands verhaal zo speciaal maakt. Dat is wat mij onderscheidt. Er zijn namelijk tal van copywriters, maar er zijn niet veel mensen die zich specifiek specialiseren in het herkennen en uitwerken van pure verhalen.

Ik maak bedrijfsverhalen

Dus sinds vorig jaar heb ik mijn aanpak gewijzigd. Ik neem niet alles aan wat er op mijn pad komt, maar werk alleen met opdrachtgevers die begrijpen dat marketing geen trucje is. Iedere samenwerking begin ik sindsdien met het maken van een persoonlijk bedrijfsverhaal/bedrijfsprofiel. Hiervoor interview ik de eigenaar (en teamleden) over hun drijfveren om een helder beeld te krijgen waar het bedrijf voor staat, en vooral ook, waarom dan. Soms is dat alles wat een bedrijf nodig heeft, want vanuit daar wordt het al veel gemakkelijker om zowel intern als naar buiten toe te communiceren wat het eigenlijk is waarmee je verschil maakt.

Ik vraag aanbevelingen en feedback van klanten

Een volgende stap is dat ik voor bedrijven aanbevelingen op vraag van klanten. Een ondergeschoven kindje bij veel bedrijven, terwijl het zo extreem waardevol is. Je kunt een klant vragen om een aanbeveling te schrijven, maar de realiteit is dat het vaak niet gebeurt. Niet omdat de klant niet wil, maar het wordt vergeten, ze zijn niet goed in schrijven, weten niet wat dan precies te vertellen en komen met niets of iets wat niet bruikbaar is. Zonde! Ik neem dus de tijd om klanten na te bellen en ze de juiste vragen te stellen zodat ze met eerlijke feedback komen. Vaak als ik klanten bel worden ze gaandeweg het gesprek zo enthousiast dat ik de mooiste anekdotes en aanbevelingen hoor. En als ik deze gesprekken dan uitwerk in een logisch verhaal en op stuur naar mijn opdrachtgever, krijg ik regelmatig terug dat ze kippenvel kregen of tranen in de ogen hadden bij het lezen. Daar word ik dan weer heel blij van. Win-win-win.

Ik creëer content als blogpost, nieuwsbrieven en social media posts

Ik heb een aantal opdrachtgevers voor wie ik maandelijks blogpost, nieuwsbrieven en social media posts schrijf. Het leuke hieraan is dat ik het echt vanuit het bedrijf kan schrijven en heel weinig input nodig heb, juist omdat ik al ben begonnen met het bedrijfsprofiel en ik dus heel goed begrijp wat de tone of voice van het bedrijf is.

Ik schrijf website teksten

Voor de website teksten geldt hetzelfde. Dit doe ik alleen als het bedrijf ook begrijpt dat het meer is dan een gezellig tekstje schrijven. Ik denk mee over de doelen, wat het bedrijf wil uitstralen en hoe we het verhaal dan zo goed mogelijk kunnen communiceren. Best een uitdaging omdat het totaalplaatje moet kloppen met de gebruiksvriendelijkheid van de site.

Ik organiseer workshops en events

Dit is het enige werk wat ik nu doe wat niet echt locatie onafhankelijk is (al zou ik het wel vanaf iedere locatie kunnen doen). Tot vorig jaar heb ik regelmatig workshops georganiseerd gerelateerd aan creatief schrijven of bloggen voor ondernemers. Meestal in Nederland. Op dit moment organiseer en host ik True Stories Told Live in Lisbon. Iedere maand werk ik hard om een groep van zeven of acht mensen (iedere keer andere mensen) bij elkaar te verzamelen die het lef heeft om op het podium een verhaal te vertellen. Een waar gebeurd verhaal van tussen de vijf en tien minuten. Het kan grappig zijn, verdrietig of vreemd. Zolang het maar echt is en mensen zich open durven stellen. Vooraf zit ik samen met de groep om de verhalen te bespreken, feedback te geven en ze te supporten om zichzelf te laten zien. Ik vind het te gek om dit event te organiseren en te hosten! Hierin kan ik alles combineren wat ik belangrijk vind en waar ik goed in ben. De zaal zit telkens weer vol en we horen de mooiste en meest intieme verhalen en achteraf voelt het echt alsof we elkaar allemaal iets beter hebben leren kennen. Dit werk doe ik hier trouwens vrijwillig. Ik zie het nu als mijn passie-project en iets waar ik heel veel van kan leren om er uiteindelijk wellicht ook zakelijk meer mee te gaan doen.

true-stories

Wie zijn m’n opdrachtgevers, hoe komen ze bij mij en vanaf waar werk ik?

Nu heb ik verteld wat mijn werk inhoudt, maar hoe kom ik dan aan klanten en wie zijn die opdrachtgevers dan? Nou, ik heb nagenoeg al mijn opdrachtgevers gewoon in Nederland zitten en een groot deel zelfs in de Achterhoek. Ik heb daar al een groot netwerk en eigenlijk is het natuurlijk zo ontstaan dat bedrijven me weten te vinden als ze een goed verhaal nodig hebben. Ik heb ook veel nieuwe klanten gekregen door het organiseren van de Masterclasses Creatief Schrijven. Vaak leren ondernemers op zo’n avond genoeg om hun social media posts te optimaliseren, maar ze leren ook dat een goed verhaal schrijven hard werken is en geven het graag uit handen. Op dat moment kennen ze mij en m’n werkwijze al en dat creëert vertrouwen. Ik denk dat er voor locatie onafhankelijk werken namelijk extra veel vertrouwen nodig is. Wanneer ik in Nederland ben ga ik vaak ook even bij ze langs om de relatie persoonlijk te houden. Ik denk dat het krijgen van nieuwe opdrachtgevers het allermakkelijkst gaat als ik in Nederland ben, al zijn er ook opdrachtgevers die ik nog nooit in de ogen heb gekeken en met wie ik heel fijn heb samengewerkt. Het kan allemaal tegenwoordig 😉

Hoe ik dat werk dan online uitvoer?

Dat is niet zo ingewikkeld. Ik heb regelmatig Skype calls die soms wel drie tot vier uur duren als ik werkelijk een diepte interview doe. Of dat dan wel persoonlijk is? Eigenlijk wel ja. Ik had laatst een nieuwe klant en aan het einde van het gesprek zei ze dat ze het fijn vond dat het zo persoonlijk was. Daarnaast kan ik de meeste gesprekken gewoon telefonisch voeren en werk ik mijn teksten altijd uit in docs zodat er heel vlot gecommuniceerd kan worden. Het is werkelijk niet zo moeilijk. Ik denk persoonlijk dat mijn opdrachtgevers minder last hebben van het feit dat ik mijn werk van afstand doe dan ik zelf. Zelf mis ik namelijk wel eens het directe contact en teamgevoel omdat ik werkelijk alles alleen en online uitvoer.

Vanaf waar werk ik dan?

07082019_jantienkleinikinksessionpatriciasoares-53

Zolang ik mijn laptop heb en een goede internetverbinding (of zelfs alleen een hotspotje) kan ik m’n werk doen. Ik heb wel geleerd dat ik het niet fijn vind om vanuit huis te werken. Toen ik pas begon met freelancen kon ik soms de hele dag in m’n trainingsbroek rondlopen en kwam ik de deur niet uit. Daar word ik niet gelukkig van, dus tegenwoordig werk ik altijd buiten de deur. In Lissabon stikt het van de co-working spaces, maar meestal werk ik gewoon van koffietentjes. Iedere maandag wordt er een co-working dag georganiseerd bij een van de tentjes waar ik regelmatig kom en dan zitten we vaak met zo’n twintig man samen te werken en gaan we gezellig samen lunchen en kletsen we over ons werk. Ik vind dat altijd een lekker begin van de week. Verder werk ik meestal twee dagen in de week met mijn vriendinnen (die ook allemaal freelance werken) in een kleine shop/co-working van een vriendin. Gezellig en het helpt als je af en toe dingen kan overleggen. De overige dagen werk ik meestal alleen vanaf mooie plekjes in de stad. Soms zit ik ook gewoon lekker in het park te werken en maak ik een hotspot. Ik kan me trouwens goed concentreren met wat levendigheid om me heen. Fijn als ik tussendoor een beetje kan rondkijken en er gezelligheid is.

Wie zijn dan die opdrachtgevers?

Om je iets meer een idee te geven van wie die opdrachtgevers van mij dan zijn, hieronder een kleine greep uit waar ik in het afgelopen jaar aan heb gewerkt en wat zij dan van die samenwerking vonden #selfpromo 🙂

 

SEESING PERSONEEL

Content – Social Media

Nardy

“Het is voor bedrijven vaak lastig om iets over zichzelf te zeggen, dus laat het gewoon door Jantien doen, dan komt het goed tot z’n recht.

We zochten voor Seesing Personeel iemand die de social media over kon nemen en kon helpen met het creëren van content. Het was een beetje stil komen te liggen en nadat een aantal van onze teamleden een Masterclass Creatief Schrijven hadden gevolgd bij Jantien, wisten we dat zij de juiste persoon zou zijn om ons hiermee te helpen.

Waarom we zo enthousiast waren? Nou, zelf ben ik bijvoorbeeld een luie lezer en haak ik vaak af als ik online iets lees, maar de verhalen van Jantien lees ik altijd helemaal af. Dus we wisten, Jantien komt met iets creatiefs en schrijft boeiende verhalen. De eerste indruk was direct positief. Ze is toegankelijk, lekker Achterhoeks in omgang en schakelt snel. Ze heeft weinig briefing nodig omdat ze ons bedrijf en de tone of voice die we hanteren begrijpt. Ik laat haar dan ook met een gerust hart onze klanten bellen en heb nul twijfels over of dat goed komt.

Wat Jantien het meest onderscheidend maakt is haar schrijfstijl. Net even anders, frivoler, zonder dat het te wordt en heel makkelijk leesbaar. Dat past helemaal bij ons, omdat wij graag persoonlijk communiceren. Dat ze verhalen maakt die mensen werkelijk af willen lezen, dat is haar grootste kracht. Dus als je als bedrijf een goed verhaal nodig hebt, wat voor een verhaal dan ook, dan kun je dat met een gerust hart aan Jantien overlaten.”

 

BRAND NEW DAY

Vertaling van de marketingcampagne naar het Achterhoeks.

Dajo

“Geen goedkoop marketing trucje maar een goed verhaal. Daarvoor moet je bij Jantien zijn.

Jantien heeft onze marketingcampagne voor ‘Brand New Day’ in het Achterhoeks vertaald. We zochten iemand die niet alleen één op één zou vertalen, maar juist de essentie van de streek en van onze boodschap zou begrijpen en het gevoel erin zou kunnen leggen. Dat heeft ze helemaal waargemaakt.

We kwamen bij Jantien terecht via haar website Jantiens Achterhoek, en het contact verliep direct goed. Ze communiceert vlot en werkt pragmatisch. Niet een of ander fancy rapport, maar direct een duidelijk voorstel en binnen twee dagen hadden we de eerste opzet al binnen. Direct aan de slag en doorwerken. Het is fijn dat Jantien correct en professioneel werkt maar ook heel persoonlijk en vriendelijk is. Dat past helemaal bij ons.

Wat we heel tof vonden is dat Jantien mee dacht in dezelfde lijn. Zo voerde ze niet alleen uit wat we van haar hadden gevraagd, maar was ze heel pro-actief en kwam ze zelf ook met extra ideeën waar we echt iets mee konden. Daar bleek uit dat ze helemaal had begrepen wie wij zijn en waar we voor staan en dat heeft ze kunnen vertalen naar het Achterhoeks. Geen goedkoop marketing trucje maar een goed verhaal. Best knap, want we weten dat veel partijen daarmee worstelen.

Kortom, ze heeft meer geleverd dan we hadden verwacht en wat ze heeft geleverd past extreem goed bij ons. Eigenlijk had het niet beter gekund.”

 

FABULOUS FOOD TRUCK 

Bedrijfsverhaal – Website teksten – Blogpost – Social Media

Wouter

“Wat Jantien doet, gaat veel verder dan het schrijven van teksten. Ze helpt je focus te krijgen binnen je bedrijf.

We wisten dat Jantien een goede schrijver is, maar we wisten niet hoeveel meerwaarde ze zou leveren. Eerst dachten we nog dat we zelf de website teksten wel zouden kunnen schrijven, maar dat bleek toch een stuk lastiger dan gedacht. Ook al weet je wat je zou willen zeggen, hoe krijg je dat dan op papier? We zijn heel blij dat Jantien dit voor ons heeft opgepakt, omdat we al snel ontdekten dat ze veel meer levert dan alleen teksten. Ze stelt de juiste vragen zodat je beter gaat nadenken over je focus voor het bedrijf. Die ‘why’ ontdekken. Waar staan we voor en hoe brengen we dit over in al onze communicatie.

De kracht van Jantien is dat ze zich echt verdiept in het bedrijf, heel goed luistert en reflecteert, pro-actief meedenkt en zo goed in kaart brengt waar je als bedrijf voor staat. Zo heeft ze niet alleen met ons gesproken, maar ook met ons personeel en onze klanten. Ze begrijpt heel goed hoe je een totaalplaatje neerzet en ze zorgt ervoor dat wat je uitstraalt ook werkelijk klopt met je identiteit. Daarnaast legt Jantien gemakkelijk linkjes en denkt ze veel breder dan alleen het maken van een tekst. Haar werk is heel doordacht.

We vinden het fijn dat Jantien ontzorgt. De teksten die ze schrijft staan altijd als een huis. Ik krijg er iedere keer een lach van op m’n gezicht omdat ze begrijpt dat wij altijd met een knipoog communiceren. We hebben dan ook heel veel enthousiaste reacties gehad op de nieuwe website en er zijn zoveel mensen die hebben laten weten dat ze ons bedrijfsverhaal hebben gelezen. Het is zo pakkend dat we zien aan de bezoekerscijfers dat bezoekers het ook werkelijk aflezen. Klanten zijn simpelweg nieuwsgierig naar een verhaal achter een bedrijf. En het fijne is dat onze communicatie nu heel continu is omdat Jantien ook het bloggen en de social media voor ons heeft opgepakt. Als je dat zelf doet zit het gevaar erin dat het op z’n gat blijft liggen, maar nu zit er continuïteit in en hebben wij er geen omkijken naar.

Tot slot vinden we het heel prettig dat Jantien super efficiënt werkt. Ze neemt in het begin ruim de tijd om het bedrijf te leren kennen, maar daarna kan ze met minimale input haar werk doen. Af en toe een appje of belletje tussendoor en ze kan aan de slag. Heel fijn.

Als je als bedrijf je verhaal nog niet helder hebt, of als je niet weet hoe je het communiceert dan zou ik echt adviseren met Jantien te gaan werken, want je laat kansen liggen als je dit niet oppakt!”

 

VICTOR LOU

Bedrijfsverhaal – Kickstarter Campagne – Social Media – Blogpost

Ruben & Carlo

“Het schrijven van teksten en uitdenken van een goed verhaal voor ons bedrijf was echt een blok aan ons been. We kwamen er maar niet uit, dus toen we werden getipt voor Jantiens Masterclass Creatief Schrijven, stapten we in de auto en reden we het halve land door om haar training bij te wonen. We waren direct enthousiast. Na die avond hadden we zo’n goed gevoel bij haar, dus op de terugweg zeiden we tegen elkaar, Jantien moet ons hier mee verder helpen. Zij kan dit zo goed!

We hebben duizend dingen aan ons hoofd, dus het is super fijn dat Jantien actief met ons meedenkt en veel initiatief toont. We vertrouwen haar volledig met de teksten en durven alles uit handen te geven. Het contact verloopt ook heel prettig omdat Jantien erg open en helder communiceert. Ze denkt vrij, is to the point en als ze input nodig heeft dan trekt ze aan de bel. Dit houdt ons scherp waar nodig en zorgt ervoor dat we het verder ook echt los kunnen laten.

Haar stijl sprak ons direct aan. Jantien schrijft niet slechts een tekst, maar leert het bedrijf echt kennen. Ze begon met een diepte interview en neemt de tijd om met ons mee te denken en te sparren. Dit waarderen we heel erg en heeft ervoor gezorgd dat het resultaat beter is dan we hadden verwacht. We zijn echt trots op de verhalen die ze heeft geschreven!”

 

Beautysalon ZUIVER

Uitgebreid bedrijfsverhaal/boekwerk voor de Beauty Award.

Jessica

“Als je een verhaal wilt hebben dat dicht bij je staat, dan moet je bij Jantien zijn.

Jantien heeft me geholpen met het maken van een verhaal dat me heeft gebracht tot aan de nominatie voor de Beauty Award 2018 met mijn beautysalon ZUIVER. Ik kende haar werk al en wist gewoon, als ik het aan Jantien overlaat dan hoef ik me over de teksten in ieder geval geen zorgen meer te maken. De spontaniteit in haar werk spreekt mij aan. Altijd als ik iets van haar op FB lees dan wil ik verder lezen, alsof het een boek is.

De eerste indruk over de samenwerking was dat het precies was hoe ik het ook zou aanpakken. Professioneel maar vooral ook heel persoonlijk en warm. Jantien dacht actief mee en door de vragen die ze stelde bracht ze punten aan het licht waar ik zelf nog niet aan had gedacht. Jantien zag echt het totaalplaatje van wat ik met het verhaal zou willen communiceren en heeft hierdoor precies verwoord waar ik voor sta. Toen ik het verhaal las dacht ik; dit ben ik.

Als je een verhaal wilt hebben dat dicht bij je staat, dan moet je bij Jantien zijn. Behalve dat ze er echt iets persoonlijks van maakt, is de samenwerking ook fijn. Ze reageert vlot, komt afspraken netjes na en levert een totaalplaatje. Voor mij was het compleet!

Tot slot ben ik ook nog bij haar Masterclass Creatief Schrijven geweest. Ook een aanrader want sindsdien lukt het mezelf ook om creatieve en persoonlijke teksten te schrijven voor op mijn social media kanalen.”

 

KATOO FASHION 

Bedrijfsverhaal – Website – Blogpost – Nieuwsbrieven

Dian

“Ik liep vast bij het schrijven van de teksten voor de nieuwe website van Katoo. Toen Jantien bij me in de winkel was wist ik gewoon, zij moet dat doen. Ze is makkelijk in omgang en haar boek lag bij ons in de winkel, dus ik wist dat haar schrijfstijl bij me past. Niet te keurig maar juist heel echt. Ik heb er dan ook geen moment over getwijfeld of dit de juiste match was.

De samenwerking verliep prettig. Ik ben zelf niet zo goed in schrijven of marketing, dus het was fijn dat Jantien de leiding nam. Ze stelde de juiste vragen en kreeg zo ook de juiste informatie en verhalen uit mij. Daarnaast koppelt ze direct terug, komt ze gemaakte afspraken na, stond ze open voor feedback en mijn wensen en kwam ze zelf ook met toevoegingen en ideeën, zoals het opvragen van aanbevelingen van mijn klanten. Ik heb nog altijd niets verandert en het totaalplaatje is precies geworden hoe ik het wilde hebben.

Wat onderscheidend is aan Jantien is dat ze de samenwerking heel persoonlijk maakt en zo de juiste stijl kan neerzetten. Als ik mijn website nu zie dan voelt dat echt van mezelf, zoals ik ben. Ze heeft gewoon begrepen wat ik wil communiceren en alles klopt dus ik zou haar om al die redenen zeker aanbevelen en ik hoop in de toekomst vaker met haar te kunnen werken.”

 

Nou, als je het helemaal tot aan hier hebt gelezen, dan heb je volgens mij wel iedere mogelijke vraag beantwoord gekregen. Ik werk hier dus niet als vuilnisvrouw of putjeschepper en ben ook niet alleen maar vakantie aan het vieren. Ik heb ontzettend fijne opdrachtgevers en vind m’n werk oprecht heel erg leuk. Ik zou alleen wat meer uitgedaagd willen worden en meer projecten samen oppakken, dus dat is iets waar ik nu aan werk voor het komende jaar!

Dus, als je een goed verhaal nodig hebt, dan weet je me vanaf nu te vinden: jantiensstijl@gmail.com 😉

Liefs Jantien

07082019_jantienkleinikinksessionpatriciasoares-46