De jaaroverzichten vliegen je om de oren. Het einde van het jaar is in zicht en iedereen deelt maar al te graag waarom het zo’n geweldig jaar was (of misschien wel niet). Misschien zit je er helemaal niet op te wachten om te zien hoe geweldig andermans leven is. Misschien wil je zelf wel een geweldig leven maar lukt het niet zo goed. Ik snap het helemaal. Geluk lijkt soms ver weg en niet voor iedereen weggelegd maar niets is minder waar. Ik neem je mee op m’n avontuur van afgelopen jaar én laat je zien hoe je kunt beginnen met je eigen geluk creëren. Kies er nu voor. Dan hoef je volgend jaar niet naar andermans jaaroverzicht te kijken, maar kijk je terug op je eigen geweldige jaar!

Ik laat je zien welke keuzes mij hebben geholpen om meer geluk te creëren. Wellicht helpt het jouw om het aankomende jaar ook keuzes te maken die je gelukkig maken.

Ik kies voor mezelf

kata-tjuta

Toen ik thuis kwam uit Australië wist ik heel goed dat ik niet wilde solliciteren en voor een baas werken. Ik had het een aantal keer geprobeerd maar kwam altijd op een punt dat ik me nutteloos voelde. Niet voldoende uitgedaagd, het gevoel dat ik niet m’n volledige capaciteit benutte. Uiteindelijk verveeld. Ik wist dat ik werk nodig had, want ik moest een inkomen hebben, maar mijn god, ik kreeg het al benauwd als ik eraan dacht. Dus ik koos voor mezelf. Ondank dat ik wist dat het lastig was. Maar ik vertrouwde er volledig op dat het goed kwam. Dat er voldoende was. Voldoende mogelijkheden, voldoende kansen en voldoende werk. Dat deed ik omdat ik voor m’n gevoel niet anders kon. In dienst was geen optie, dus ik moest zelf wel knallen. Doodeng, omdat ik echt niet wist wat ik precies zou gaan doen, hoe ik dat zou gaan doen en met wie dan. Ik wist alleen waarom. Omdat ik wat te bieden heb en ik m’n volle capaciteit wil benutten. Dus ik deed het gewoon.

Ik kies voor m’n omgeving

img_2232-1

Ik koos dus voor mezelf, maar ik koos ook voor m’n omgeving. Niet door ze te pleasen, maar door te kiezen wie ik in m’n omgeving wilde. Dit klinkt misschien raar of een beetje hard, want je kunt toch niet zomaar mensen aan de kant zetten? Dat hoeft ook niet, maar je kunt wel kiezen om met mensen om te gaan die je energie geven. Dat heb ik het hele jaar gedaan en wat is dat fijn zeg! Kan ik iedereen aanraden. Ik heb als een malle genetwerkt. Ik wist eigenlijk nog niet eens wat ik precies van plan was, maar ik wist wel wie ik inspirerend vond en met wie ik graag omga. Dus die mensen heb ik bewust opgezocht. In een jaar tijd heb ik zo onwijs veel geweldige mensen leren kennen. Niet eens persé mensen met wie ik altijd direct samenwerk, maar gewoon mensen die ik snap en die mij snappen. We hebben allemaal weleens het idee dat we niet begrepen worden, maar geloof me, er zijn mensen die je wél begrijpen. In plaats van energie steken in het overtuigen van mensen die je niet begrijpen, kun je tien keer beter energie steken in contacten leggen en mensen vinden die je het niet hoeft uit te leggen. Je kiest je eigen omgeving! Echt.

Ik kies voor mijn kernwaarden

img_0412

Ondanks dat ik hele tijd nog niet wist wat ik precies wilde, wist ik wel heel goed welke waarden ik had. Ik heb begin van het jaar voor mezelf besloten dat ik een aantal dingen altijd in m’n achterhoofd houd en altijd als leidraad gebruik bij m’n keuzes. Een aantal dingen die ik belangrijk vind is: flexibiliteit/vrijheid, avontuur, eerlijkheid, creativiteit, liefde, geluk en positiviteit. Ik kan je vertellen, wanneer je voor jezelf helder hebt wat je belangrijk vindt, dan is het zoveel makkelijker keuzes maken. Als mij een opdracht wordt aangeboden waarvoor een ik hele lang tijd op dezelfde locatie moet functioneren, dan weet ik dat ik nee moet zeggen want ik weet dat ik m’n vrijheid en flexibiliteit wil behouden. Hoe mooi het dan ook klinkt, het past niet bij me. Op basis van je eigen kernwaarden ja of nee zeggen zorgt gegarandeerd op de lange termijn voor succes. Want wat je dan wél doet, past ook echt bij je! Daar word je gelukkig van.

Ik kies voor energie

img_0678

Hoe moeilijk het soms ook was, ik heb het hele jaar gekozen voor energie en dat doe ik nog steeds. Soms is het gemakkelijk om problemen bij een ander neer te leggen en een beetje down te raken. Juist op zulke momenten is het belangrijk om je te realiseren dat je zelf je energie in de hand hebt. Want waar stop je het wel in en waar niet. Waar krijg je het van en wat slurpt energie? Heel goed om te weten. Zo krijg ik altijd enorm veel energie van gesprekken met mensen. Gewoon één op één of in ieder geval live. Heerlijk vind ik dat. Afspraken, netwerken, brainstormen, ideeën uitwisselen. Waar ik weinig energie van krijg is social media. Of nou ja, ik krijg wel energie van de leuke interactie met m’n volgers maar ik raak altijd zo afgeleid van wat iedereen aan het doen is. Dan weet ik het allemaal even niet meer. Heel lastig vind ik. Daarom heb ik besloten me meer te richten op de offline gesprekken en een wereld waarin meer diepgang mogelijk is en me minder bezig te houden met wat anderen doen op social media (zoals ik hier verder uitleg). Dat slurpte namelijk energie bij mij. Nou, sinds ik deze knoop heb doorgehakt voel ik me tien keer beter. Doodeng overigens, want m’n werk speelt voor een groot deel af op social media. Ik voelde me afhankelijk. Maar nu weet ik dat dat onzin is. Het is een middel voor een ander doel en geen doel op zich. Nu steek ik m’n energie weer in het doel omdat ik daar ook onwijs veel energie voor terug krijg! Kies jij al voor energie?

Goede tip van 365 dagen succesvol. Pak je agenda erbij en maak eens alles rood wat de afgelopen maand energie heeft gekost en maak alles groen wat energie heeft opgeleverd. Dan maak je het voor jezelf overzichtelijk hoe je meer energie in je leven kunt krijgen.

Ik kies voor m’n gezondheid

wijnroute-achterhoek

Voor m’n gezondheid kiezen vind ik altijd heel moeilijk. Ik zorg wel goed voor mezelf, maar als ik kan kiezen tussen hard werken of aan mezelf denken, dan is het altijd het eerste. Of was het altijd het eerste. Dit jaar heb ik echt besloten hier bewuste keuzes in te maken. Het heeft geen zin om je groot te houden als je nog heel lang last hebt van de gevolgen. Ik had altijd enorme rugklachten en had me er al bijna bij neergelegd. Totdat ik dit jaar dacht dat het gewoon belachelijk is dat ik op zo’n jonge leeftijd gewoon doorloop met rugklachten. Dus koos ik ervoor hier serieus mee aan de slag te gaan. Met succes! Ondertussen heb ik nog maar sporadisch last van de rug. Ik verzorg mezelf goed en voel me lichamelijk beter dan de jaren ervoor. Daarnaast ben ik gestopt met de pil, waardoor ik me ook tien keer beter voel! We hebben natuurlijk niet overal invloed op, maar er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je gezondheid positief te beïnvloeden. Geloof me, op de langere termijn kost dit geen energie maar levert het veel energie op!

Ik kies voor Sari

forever-young

Jaaaa! Ik kies voor Sari. Mijn grote droom was al jaren dat ik m’n eigen schattige hondje zou hebben. Nu is dat eigenlijk helemaal niet handig met mijn levensstijl en toch heb ik ervoor gekozen. Simpelweg omdat ook dit mij energie geeft. Als ik naar Sari kijk is m’n dag al bijna goed. We hebben allemaal wel zo onze dromen of dingen die we graag willen. Geloof me, als het niet uit je hoofd gaat dan moet je het gewoon doen. Ik droomde er echt van. En ja, een hond is veel werk en ook best een verantwoordelijkheid maar het is ook direct één van de leukste dingen die er is als je het mij vraagt. Ik houd er graag rekening mee omdat ik gewoon onwijs veel energie krijg van de gekke streken die ze heeft. Er wordt hier nu geleefd en dat wil ik. Wat wil jij graag?

Ik beslis

liften-bilaan

Het belangrijkste van alles het afgelopen jaar. Ik beslis. Ik heb zo onwijs veel lieve tips en adviezen gehad. Ik vroeg er ook vaak om, omdat ik het gevoel had dat ik het niet alleen kon. Ik heb ze altijd allemaal overwogen, maar ik heb telkens zelf besloten. Simpelweg omdat ik zelf moet kiezen over mijn leven. Ik weet wat mijn kernwaarden zijn en wat ik belangrijk vind. Daar kan geen advies tegenop.

Wat heeft het mij opgeleverd?

Het klinkt misschien allemaal wel mooi, maar niet altijd even toepasbaar in je eigen leven. Want levert het wel wat op? Ik hoor je denken ‘Ik kan niet zomaar met m’n werk stoppen’ of ‘Ik kan geen mensen aan de kant zetten’. Het hoeft natuurlijk ook niet halsoverkop te gebeuren. Als je al eens begint met iedere dag bewuste keuzes maken voor de dingen (en mensen) die jou energie geven, dan ga je automatisch de juiste kant uit. Het levert gegarandeerd wat op. Kijk maar bij mij..

M’n eigen bedrijf

Ik heb nu gewoon m’n eigen bedrijf. Ondanks dat ik niet wist waarin precies, merk ik dat ik gaandeweg wel leer wat bij me past en hoe ik m’n bedrijf ga vormgeven. Ondertussen krijg ik steeds vaker leuke klussen die ook werkelijk bij me passen. Daarnaast ben ik begonnen met het geven van workshops. Zo onwijs leuk en ik had nooit gedacht dat ik dit zou doen.

M’n eigen boek

Ja! Misschien voor mezelf wel de grootste verrassing van het afgelopen jaar en zo’n onwijs goede keus. Ik krijg hier dagelijks weer energie van. Het past volledig bij mij en m’n kernwaarden en dat voel ik in alles. Dit klopt gewoon. Je leest er hier meer over.

Een enorm leuk en gaaf netwerk

Ik heb het afgelopen jaar bizar veel mensen leren kennen. Simpelweg door er voor open te staan, op mensen af te stappen. Niet bang te zijn maar te willen leren. Het is me opgevallen dat er zoveel mensen zijn die mij in m’n avontuur willen steunen. Heel gaaf om mee te maken.

Gezondheid

Ik voel me lichamelijk en geestelijk gezien tien keer beter dan een jaar geleden. Toen ik net thuis kwam uit Australië was ik heel erg zoekende en had ik een aantal lichamelijke klachten. Sinds ik hier aan heb gewerkt voel ik me tien keer beter. Je hebt het deels echt zelf in de hand!

De aller leukste hond

Echt een cadeautje dit jaar! Wat een lieverd.

Prachtige reizen

Ik heb het afgelopen jaar weer wat prachtige plekken van de wereld mogen zien, zoals: Noorwegen, Berlijn, Zwitserland, Italië en Luxemburg. Je leest er hier meer over. Dit is me niet overkomen, dit heb ik gecreëerd door alle bovenstaande punten toe te passen.

Dat vind ik misschien nog wel het aller gaafste. Dat ik mijn eigen geluk heb gemaakt!

Heb jij ook zin om het aankomend jaar je eigen geluk te maken? Hopelijk heb ik je geïnspireerd! Zelf laat ik me ook graag nog inspireren, dus ik doe het komende jaar mee aan het jaarprogramma van 365 dagen succesvol. Het grappige is dat ik onbewust afgelopen jaar al met hun principes bezig was en het aankomende jaar ga ik het nog eens bewust doen!

Wat is jouw grootste droom voor 2017?

Liefs Jantien