Adem in. Adem uit. De derde dag van 365 Dagen Succesvol was weer pittig. Ondertussen alweer bijna twee weken geleden maar ik had zelf even een adempauze nodig, dus nu alsnog m’n verslagje!

Op naar de HMH

Ik ging er met de trein naartoe. De vorige keren reed ik samen met mensen uit de buurt maar nu was het in de oude Heineken Music Hall en daar kom je het gemakkelijkste met de trein. Het blijft wel bijzonder om zo’n grote zaal met 1200 mensen in je eentje binnen te lopen om te ervaren dat je de rest van de dag leuke mensen om je heen hebt. Altijd binnen één seconde alweer leuke contacten.

Kijken kijken niet voelen 

We begonnen de dag met een hele bijzondere en lastige opdracht. Je buurman of buurvrouw een aantal minuten (het leken uren) in de ogen kijken. Eerst best onwennig en later was het toch wel prettig. Deze opdracht was ervoor bedoeld om te ervaren dat je soms iets voelt wat niet van jou is. Als een ander bijvoorbeeld gestrest of verdrietig is dan kun je dat voelen maar dat betekent niet dat jij je ook gestrest of verdrietig hoeft te voelen. Het is niet van jou. Mooie ervaring!

Kernwaarden 

Er volgden weer veel opstellingen en mooie opdrachten. Zo gingen we bijvoorbeeld aan de slag met onze kernwaarden. Ik had hier al vaker over nagedacht maar had het nooit op papier gezet. Nu ik ermee aan de slag ging merkte ik al snel dat ik ze eigenlijk heel duidelijk heb. Wanneer je je kernwaarden duidelijk hebt dan kun je er al je keuzes op baseren. Ik deel graag mijn kernwaarden met je!

AVONTUUR
VERTROUWEN
VISIE
GEZONDHEID
POSITIVITEIT

Op deze kernwaarden volgen ook normen zodat je er werkelijk mee aan de slag gaat. Bijvoorbeeld: Ik volg mijn eigen visie, ook als anderen deze (nog) niet begrijpen. Ik merk dat m’n kernwaarden me direct weer aan het denken hebben gezet over waar ik nu mee bezig ben. Als ik me aan m’n waarden houd blijf ik altijd dicht bij mezelf en hoef ik helemaal niet lang na te denken over m’n keuzes.

Energiek en avontuurlijk 

Later op de dag moesten we verrassend genoeg gaan rondbellen. De opdracht was een lijstje te maken van mensen die je veel ziet, mensen van wie je houdt en mensen die nog wel in je telefoon staan maar met wie je eigenlijk niets meer hebt. En ja, toen moesten we al deze mensen gaan bellen om te vragen ‘Goh, hoe zou jij me in één woord omschrijven?’. Bij de mensen die dicht bij me staan durfde ik het wel maar het lijstje met de mensen die ik nooit meer spreek heb ik toch maar overgeslagen. Wie weet ooit nog. De mensen die ik heb gebeld zeiden allemaal hetzelfde: energiek en avontuurlijk. Nou, dat past perfect bij m’n kernwaarden! Dat betekent dus dat ik m’n kernwaarden onbewust al aan het leven ben.

Adem in. Adem uit. 

De afsluiting van de dag was het heftigst. Ademhaling oefeningen. Het begon nogal giechelig. Stel je voor. Een enorme hippie op het podium en 1200 mensen op hun yogamatje in de HMH. De beste kerel ging helemaal los met z’n uitleg over ademhalen. Om mij heen schoot iedereen in de lach. Al snel was het lachen ze vergaan, want deze oefening hakte er flink in. Ogen dicht en diep in en uit ademen. We kregen telkens nieuwe technieken en oefeningen en binnen een half uur stond de helft van de zaal met de ogen dicht te dansen. Tenminste, dat denk ik want ik deed het wel. Er waren mensen bij wie deze oefening hard binnenkwam. Mensen die moesten huilen, die het uitgilden of die juist de slappe lach kregen. Ik vond het eigenlijk wel heel prettig maar ik merkte dat er bij mij niet veel opgekropte emoties zaten. Ik voelde me wel rustig.


Rond een uur op acht pakte ik de trein weer naar huis. Wel pittig zo’n lange dag maar opnieuw heel leerzaam. Bij de twee andere dagen voelde het echt een beetje als een doorbraak. Nu had ik dat minder. De afgelopen dagen was ik vooral heel moe. Ik heb de laatste maanden bijna dagelijks gewerkt en ben vooral in m’n hoofd heel erg druk met nieuwe ideeën en inzichten. Ik was moe. Afgelopen weekend heb ik dan ook even helemaal niets gedaan en dat had ik echt nodig. Ik kon staand zelfs nog slapen. Nu gaat het beter! Ik heb nieuwe energie en zin om aan de slag te gaan met m’n kernwaarden én met de laatste loodjes voor m’n boek.

Liefs Jantien