_113

In februari vertrek ik samen met mijn vriend naar Australië voor onbepaalde tijd. We hebben allebei onze baan opgezegd en nemen een sprong in het diepe. Sinds wij ons vertrek hebben aangekondigd komen er veel mensen op mij af om te zeggen hoe stoer ze het vinden dat we het gewoon gaan doen. Hartstikke leuk om te horen natuurlijk! Maar vaak vervolgen zij het gesprek met, ‘’Ik zou ook wel willen, maar ja, ik heb een huis en een baan, dus dan gaat dat niet’’. Een heel begrijpelijke reactie, want het klopt, het gaat niet zomaar. Maar het kan wel degelijk!

Er zijn natuurlijk wel duizend redenen om niet te gaan en die zijn bij ons ook allemaal door het hoofd geschoten. Kunnen we onze familie en vrienden wel zo lang missen? Liever niet natuurlijk, maar als je het niet probeert weet je het niet. En daarbij, hoe leuk is het om vandaag nog niet te weten waar je volgende week bent en wat je doet! We moeten zuinig zijn op onze baan, zeker in tijden van crisis. Ook helemaal waar, maar uiteindelijk bereik je nooit iets als je geen risico’s neemt. En een reis staat goed op je cv, want het bewijst direct dat je ondernemend bent. Dus hier profiteer je bij thuiskomst weer van. Zo kunnen we nog wel even door gaan. Hoe hebben we dan toch de knoop doorgehakt?

 

Als je al een tijdje rondloopt met het idee om op reis te gaan, dan is het vooral belangrijk om er over te praten en brainstormen. Wil je alleen gaan of met je partner, een vriend/vriendin of zus? Waar zou je naartoe willen? Hoe lang wil je op reis? Kun je voldoende sparen om alleen maar te reizen of moet je op locatie op zoek naar een baantje? Wat zijn de dingen die je in Nederland op moet geven om deze uitdaging aan te gaan? Als je bekenden hebt in je omgeving die ervaring hebben met reizen, dan zullen ze vast met je willen sparren over alle ideeën en mogelijkheden. Anders zijn er ook voldoende forums en organisaties die je vrijblijvend informatie kunnen bieden.

Je hoeft niet direct je hele plan klaar te hebben liggen. Het is juist leuk om dit in stappen te doen. Ook wij wisten eerst nog niet hoe we het aan gingen pakken. Maar door veel te praten, lezen en uit te pluizen vorm je vanzelf een beeld van een reis welke bij jou past.

Het aller belangrijkste is dat je in je achterhoofd houdt dat een reis een keuze is. De kans doet zich niet zomaar voor, je moet zelf de mogelijkheid creëren. Voor iedereen is het een spannende stap en je weet nooit of het de juiste is, maar net zoals je niet vast zit aan je baan of woning in Nederland, zit je straks ook niet vast aan een reis. Bevalt het toch niet, dan is er altijd weer een mogelijkheid om naar huis te gaan. Overal is een oplossing voor te vinden. Just do it!

Nog niet voldoende geïnspireerd? Dan zal de aflevering van Floortje naar het einde van de wereld (onderstaande link) je zeker inspireren.

Floortje naar het einde van de wereld

In mijn volgende blog zal ik jullie meer vertellen over alle must do’s voor vertrek.

Tot snel!

Xx Jantien