Goedemorgen! Ik laat je weer zien wat ik gisteren heb uitgespookt hier in Berlijn. Ik heb onwijs de toerist uitgehangen en ben de hele dag op pad geweest op zoek naar budget dingen om te doen. Die waren er zoveel dat ik blaren op m’n voeten heb van het lopen. Maar dan heb je ook wat. Geschiedenis, bunkers en Latino’s. Kijk je mee.

ontbijt
Ontbijtje. Dat Duitse brood is zo vast en droog, daar moet een dikke laag pasta op om het eetbaar te maken.

goedemorgen-barlijn
Ja, hallo! Er is regen voorspeld maar de zon schijnt nog. Hopelijk blijft het zo.

brandenburgertor
Ik loop naar de Branderburger Tor want daar start vier keer per dag een gratis wandeltour door de stad. Wat is er nou meer budget dan gratis. Check trouwens ook hoe ik die fietskerel er prachtig gapend op heb gezet.

toeristen
Hoe maken mensen toch foto’s zonder toeristen erop? Ik krijg het niet voor elkaar.

selfie-berlijn
Schuin misschien.. Ook niet!

chinese-toeristen
Ik weet wel hoe Chinezen elkaar op de foto zetten. Dat gaat er ongeveer zo aan toe. Hilarisch.

joodse-monument-berlijn

Tijdens de wandeltour kom je langs een flink aantal bezienswaardigheden. Het duurt dan ook drie uur. Dit is het monument voor alle joodse slachtoffers.


Jesus is onze gids. Ik vind het opvallend dat een jongen uit Venezuela zoveel weet te vertellen over de geschiedenis van Duitsland terwijl hij er nog maar twee jaar woont. Best knap! En stiekem ook gewoon leuk, want ik heb een zwak voor een Spaans accent. Kom maar door 😉

berlijnse-muurberlijnse-muur
Een deel van de Berlijnse muur. Berlijn heeft zoveel te bieden aan geschiedenis en dit vind ik echt een bijzondere plek. Door het weer lijkt het extra grillig.

free-walkingtour-berlinfree-walkingtour-berlijn
De Gendarmenmarkt met de Duitse en Franse kathedraal. Een prachtige plek en het einde van de tour. Zo’n tour is hartstikke toeristisch natuurlijk, maar ik vind het wel echt de moeite waard. Je leert een heleboel over de geschiedenis en kijkt anders tegen gebouwen etc. aan dan je zou doen als je zelf op pad gaat. Wat mij betreft dus een must do! Het is gratis, maar ze verwachten wel dat je een fooi geeft gezien de gids verder niet betaald krijgt.

ijs-barlijn
Ik neem de trein naar Gesundbrunnen op weg naar de volgende tour. Namelijk de Berliner Unterwelten Tour. Hiermee bekijk je bunkers/schuilkelders welke in de koude oorlog hadden moeten functioneren. Gelukkig zijn ze nooit nodig geweest. Ik ben te vroeg, dus ik neem eerst een ijsje. Lekker en spotgoedkoop. 1,20 voor drie smaken! I love this city.

Tijdens de tour mag ik geen foto’s maken. Op zich vond ik het heel interessant en zeker de moeite waard. Maar gezien ik er net een tour op had zitten was m’n concentratievermogen een beetje op. Ik ben net een klein kind. Dus ik was eigenlijk ook wel blij toen het erop zat. Wel grappig dat ook deze tour door een Latino werd gegeven. Een Braziliaanse kerel die ons even alles vertelde over de Duitse geschiedenis. Grappig vind ik dat. Maar mijn advies, doe niet twee tours op dezelfde dag.


Het is ondertussen vijf uur en het is heerlijk warm buiten. Ik ga lekker ergens zitten en bel nog even met Koen. Dan loop ik terug naar ‘huis’. Ik heb bijna blaren op m’n voeten. Volgens mij heb ik wel zes uur gelopen vandaag en met dit warme weer hakt dat er best in.


Ik krijg deze foto nog doorgestuurd van thuis. Hahahaha, Floortje, de hond van mijn ouders, is ook in te huren als klusjeshond.

digital-nomad
Tegen een uur of zeven kruip ik achter de laptop om alvast wat te schrijven. Heerlijk om even te zitten na zo’n hele dag op pad. Ik vind het echt leuk om in de stad te zijn en zoveel verschillende mensen te ontmoeten en geïnspireerd te raken, maar ik vind het ook best heel erg vermoeiend. Je kunt het meisje wel van het platteland halen maar daar wordt het geen stadsmeisje van 😉


En ik krijg weer een foto doorgestuurd van Sari. Zo krijg ik echt heimwee. Kijk dan wat een schatje! Iedereen wil toch wel zo’n hond?

game-of-thrones
Leon heeft gekookt en samen met z’n huisgenootje eten we lekkere risotto waar een hele fles wijn doorheen is geknald. Het was al op voordat ik er een foto van kon maken. Ik twijfel eerst nog of ik nog even op pad zal gaan, maar het is al negen uur en ik ben kapot, dus ik kruip lekker op de bank om met z’n drieën Game of Thrones te kijken. Ik kijk dit nooit en vind er eigenlijk geen zak aan, maar het is wel heel vermakelijk om te zien hoe de rest erin op gaat. Ze waren al zenuwachtig toen de serie niet wilde laden.


Oh en ik sluit de dag af met, hoe kan het ook anders.. ijs! Ik groei dicht als ik hier nog lang blijf. Leon is net zo’n ijs en chocolade verslaafde als ik, dus maken dat ik hier wegkom.

Vandaag wilde ik eigenlijk iets minder plannen en gewoon lekker naar het park gaan ofzo. Maar ondertussen heb ik alweer een hele lijst met dingen die ik wil zien. Berlijn is eigenlijk te leuk om er maar drie dagen naartoe te gaan. Toch heb ik niet zo’n zin om me druk te maken of ik alles wel heb afgevinkt, ik geniet liever van de sfeer dan van alle highlights.

Vanavond pak ik de trein terug. Vind ik relatief goedkoop. 39,- van het centraal station hier naar Lichtenvoorde. De reis duurt zes uurtjes. Maar eerst zo nog het een en ander zien van de stad.

Leuk dat je weer meekeek! Morgen komt m’n plog denk ik iets later, want volgens mij heb ik geen wifi in de trein terug.

Liefs Jantien

Ps. volg je me al op Snapchat? Ik ben te vinden onder JantiensReisStijl. Verder natuurlijk Facebookinstagram en twitter! Je kunt je hier abonneren op m’n YouTube kanaal en wist je dat je je hieronder ook kunt inschrijven op m’n blog zodat je geen enkele update meer mist?! Zeker even doen want er gebeuren zoveel leuke dingen!