10952409_720970831351023_4384787723688230997_n

Tijdens al mijn reizen heb ik veel gezien van de wereld. Ik ben op prachtige plekken geweest en heb veel lieve mensen ontmoet. Maar daarnaast heb ik ook veel armoede gezien. Van de townships in Zuid-Afrika, de vele zwervers in Hawaï, tot de mensen in arme bergdorpen in Peru. We weten allemaal dat er verschrikkelijk veel armoede op de wereld is, maar zodra je dit met je eigen ogen ziet dan wordt je toch wel extra bewust van hoe goed wij het hebben. Daarom heb ik besloten om mij in te zetten voor goede doelen.

Naar mijn mening heb ik hartstikke geluk gehad met waar ik geboren ben, de zorgzame familie die ik om mij heen heb en alle mogelijkheden die ik heb gekregen. Voor vele dingen kun je hard werken, maar zonder dit geluk is het verschrikkelijk moeilijk om verder te komen. Er zijn zoveel mensen die dit geluk niet hebben en wel wat hulp kunnen gebruiken.

Zo was ik in april 2014 samen met mijn vriend in Peru. Een schitterend land, maar helaas kent dit land ook grote armoede. Toen ik daar een project heb bezocht van Stiching HoPe werd ik helemaal enthousiast over al het werk dat daar werd verzet door vele vrijwilligers. Stichting HoPe richt zich vooral op het onderwijs in vele (berg)dorpen in Peru. Zij zorgt voor goed onderwijs en lesmateriaal op locatie. In het verleden moesten kinderen uit bergdorpen namelijk in de steden naar school. Het probleem was dat zij dan niet naar school gingen en direct op het land moesten werken, of dat zij naar de stad kwamen en hier niet voldoende geld en mogelijkheden hadden om iets op te kunnen bouwen. In steden als Cusco zie je dan ook veel moeders met kinderen op straat leven.

10153883_1473433422873526_1576255399842509723_n

Toen ik thuis kwam besloot ik Stichting HoPe te steunen. Eerst met een eigen bijdrage. Maar ik wilde graag meer doen en ging op zoek naar mogelijkheden die binnen mijn bereik lagen. Nu ben ik ook kapster, dus ik besloot een mooi bedrag bij elkaar te knippen voor de kinderen in Peru. De oprichter van Stichting HoPe, Walter Meekes, komt uit Nederland en één van de vrijwilligers, Anja Eppingbroek, woont toevallig in Lichtenvoorde waar ik ook woon. Dus kon ik deze week haar het geld persoonlijk overhandigen. Een prachtig bedrag van 400,- wat besteed wordt aan aansluitend lesmateriaal en passende leerprogramma’s. Ben je benieuwd geworden naar Stichting HoPe?  Kijk dan eens op http://www.stichtinghope.org/

 

Zou je ook graag iets willen doen voor een goed doel, maar weet je nog niet wat? Ga dan op zoek naar iets wat echt bij je past, zodat je er graag tijd en energie in stopt en je er ook vol enthousiasme over kunt praten. Ik vond het zelf heel leuk om ter plekke te kunnen zien wat er met het geld gedaan wordt en hoe belangrijk deze hulp is. Daardoor raakte ik super gemotiveerd.

Er zijn natuurlijk duizend nationale en internationale doelen waar je een steentje aan bij kunt dragen. Ik begrijp dat mensen soms een beetje ‘’goede doelen moe zijn’’, maar je hoeft natuurlijk ook niet overal iets aan te doen. Pik er iets uit waar jij helemaal achter staat. En natuurlijk hoef je niet direct duizend euro op te halen om nuttig te zijn. Ieder tientje is belangrijk. Het klinkt cliché, maar zo is het echt.

Er zijn ook veel verschillende manieren om goede doelen te steunen. En je hoeft echt niet altijd geld uit geven om te kunnen helpen. Wat dacht je ervan om af en toe bij mensen die eenzaam zijn op bezoek te gaan, of maatje te worden voor het Oranje Fonds. Uiteraard kun je ook zelf een actie opzetten. Maak in dit geval gebruik van alle mogelijkheden die binnen je bereik liggen. Ben je goed in hardlopen? Organiseer een sponsorloop. Houd je van bakken? Verkoop taarten. Voor meer inspiratie voor het opzetten van een actie kun je ook eens op de actiesite van het Rode Kruis kijken. http://www.rodekruis.nl/wat-kunt-u-doen/kom-in-actie

Afgelopen oktober heb ik ook een actie opgezet voor het Rode Kruis. Op dat moment (en helaas nog steeds) waren er zoveel brandhaarden in de wereld dat ik tijd vond om actie te ondernemen. Ik heb gekeken wat er binnen mijn bereik lag en besloot een Pop-up Restaurant te openen om geld in te zamelen. Mijn zus heeft een eigen catering bedrijf en wilde me graag sponsoren. Ik trommelde vriendinnen, vrienden en familie op om te helpen. Samen verzamelden we meer dan vijftig sponsoren om ons heen die de actie steunden. Het was even bikkelen, maar uiteindelijk hebben wij een prachtig bedrag opgehaald voor het Rode Kruis. Benieuwd naar deze actie, dan vind je op de volgende link meer informatie. https://www.facebook.com/popuplichtenvoorde

1965032_1533139450234188_8353033639120660744_n

Hopelijk heb ik jullie hiermee geïnspireerd om je in te zetten voor wat voor een goed doel dan ook. Want het maakt niet uit wat je doet, of voor welk doel. Maar het is gewoon geweldig dat we elkaar kunnen helpen en het geeft je ook nog eens super veel energie en voldoening! Zoals jullie merken, raak ik hier niet over uitgepraat!

Als er nog vragen zijn, stel ze gerust.

Bedankt voor het lezen en tot snel!

Xx Jantien