“Waarom wil jij eigenlijk een Digital Nomad zijn?” vraagt de meid die een talk geeft op de Nomad Cruise aan één van de deelnemers die ze het podium heeft opgeroepen. Ik ken de man die ze het vraagt nu een paar dagen en hoewel hij super extravagant en inspirerend is, staat hij nu toch even met z’n mond vol tanden. “Omdat ik vrij wil zijn,” is z’n antwoord, zoals waarschijnlijk dat van vele nomads. “Maar waarom dat dan?” De meid vraagt net zolang door totdat hij z’n schouders ophaalt. Ik heb het gevoel dat ik weet wat hij voelt. Ergens van binnen weet je waarom je het doet, maar hoe zeg je dat in godsnaam? Hoe maak je het concreet? Daar heb ik de afgelopen cruise veel over nagedacht en dat heeft me zo’n verrassend antwoord opgeleverd.

Waarom dan?

Iets doen wat je zo belangrijk vindt dat je er graag je bed voor uit komt. Sterker nog, iets waar je helemaal in op gaat en wat je in een flow brengt. Dat is volgens mij wat we allemaal willen. Iets dat groter is dan onszelf. Iets dat niet slechts leuk is of alleen wat geld in het laatje brengt. Iets dat je het gevoel geeft dat het ertoe dat. Dat je er verschil mee maakt en onderdeel bent van de samenleving.

Dus ja, in de afgelopen weken op de Nomad Cruise ben ik opnieuw op zoek gegaan naar m’n waarom. Het is namelijk niet de eerste keer dat ik erover nadenk. Het is wel de eerste keer dat ik echt het gevoel heb dat ik het te pakken heb. Het gaat namelijk veel verder dan vrij willen zijn of een leuke tekst schrijven. Het is groter dan wat ik zelf doe. Ik wil geen Digital Nomad zijn alleen om wat van de wereld te zien en ik wil niet schrijven alleen omdat het creatief is. Nee, er zit overal een hele grote waarom achter en als ik er over nadenk dan voel ik de noodzaak. Ik zal en moet dit doen. Dat is wat me iedere keer weer motiveert. Ook als alles tegenzit.

Waarom kom ik ’s ochtends m’n bed uit?

Mijn grote waarom is dat ik niet wil dat mensen zich alleen of eenzaam voelen. Het klinkt misschien een beetje dramatisch en diep (dat is het ook), maar het is precies waar alles wat ik doe op neer komt. Ik schrijf verhalen omdat ik ervan overtuigd ben dat verhalen alle leed dragelijk(er) maken. Het verbindt mensen. Ik organiseer events als Speeddaten voor ondernemers omdat ik zie dat ondernemers soms het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. Of een Masterclass Creatief Schrijven omdat ik wil dat andere ondernemers zich ook beter kunnen verbinden met hun publiek. Ik wil graag met alles wat ik doe zorgen voor verbinding. Anderen het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. Want uiteindelijk hoeft niemand er alleen voor te staan.

Waarom ik dit zo belangrijk vind?

Achter iedere waarom zit een persoonlijk verhaal gescholen. De reden dat ik dit zo belangrijk vind kun je waarschijnlijk wel raden. Ik heb mezelf heel vaak alleen of onbegrepen gevoeld. Ik voelde me vaak een beetje de vreemde eend in de bijt. Altijd groot aan het dromen, wilde plannen en in m’n hoofd met hele andere dingen bezig dan dat ik dacht dat normaal was. Tot vorig jaar dacht ik echt nog dat ik misschien even ‘normaal moest doen’. Totdat ik meeging op de Nomad Cruise en ontdekte hoe fijn het is om met mensen omringd te zijn die net zo ‘niet normaal’ zijn als ik. Ik ben er werkelijk van overtuigd dat iedere mensen om zich heen kan verzamelen die je gewoon begrijpen, zodat je volop kunt leven in plaats van jezelf excuseren voor je gedrag of gedachten. En dat wil ik dus heel graag belangrijk maken. Die verbinding. De reden dat ik een Digital Nomad ben is niet alleen omdat ik wat van de wereld wil zien, het is om dat de community mij begrijpt en ik begrijp de community.

nomad-cruise-dutchies

Ik weet hoe het voelt om eenzaam te zijn 

Daarnaast weet ik ook hoe het voelt om echt eenzaam te zijn als je met een geheim rondloopt. Ik denk dat veel mensen een geheim hebben. Sommigen groot, sommigen klein. En er is niets wat je meer blokkeert dan een geheim of het gevoel dat je niet helemaal open kunt zijn. Het houdt groei tegen en de mogelijkheid om werkelijk te stralen. Dat vind ik zo pijnlijk om te zien. Ik heb een aantal jaar geleden al uitgebreid over mijn ‘geheim’ geschreven (zoals je hier leest). Op dat moment was ik er zelf al een soort van overheen, maar ik vond het zo belangrijk om anderen hiermee te helpen zodat mensen weten dat het anders kan. Dat je je niet alleen hoeft te voelen. Dat er mensen zijn die je begrijpen en willen luisteren.

Ik zou het werkelijk van de daken willen schreeuwen en dat zegt alles over hoe belangrijk ik mijn waarom vind. Ik wil er niet alleen m’n bed voor uit komen, het houdt me met regelmaat werkelijk op ’s nachts. Niet omdat ik erover pieker, maar omdat ik me zo gedreven voel.

waarom-digital-nomade

Nu ik mijn waarom nog duidelijk heb, denk ik dat ik ook meer richting kan geven aan wat ik aan het doen ben en dat geeft me heel veel energie.

Ik ben heel benieuwd wat jouw waarom eigenlijk is? Waar kom jij je bed voor uit?

Liefs Jantien