Twee weken geleden verkocht ik mijn laatste bezit dat niet in m’n koffer past; m’n auto. Ondanks dat het ding al een jaar stilstond, deed het me toch even pijn om hem te verkopen. Ik doe er alles aan om meer vrijheid te creëren in m’n leven en wat heeft mij Cliootje me veel vrijheid gegeven. Maar goed, het paste niet in m’n koffer, dus het moest weg. Zo heb ik de afgelopen tijd veel keuzes gebaseerd op minder in plaats van meer en ik merk nu al dat het me meer oplevert. Benieuwd hoe ik dat doe en of het ook iets voor jou zou kunnen zijn? Ik vertel je meer over mijn overwegingen!

Genieten van wat er is

Ik denk dat onze maatschappij zo is georganiseerd dat je altijd het gevoel hebt dat je niet genoeg hebt en misschien zelfs niet genoeg bent. ‘Koop dit product en je voelt je beter.’ We zijn er zo aan gewend geraakt dat het misschien niet eens meer opvalt. Het is volledig geaccepteerd maar dat betekent niet dat het gezond is. Het zorgt er namelijk voor dat het steeds moeilijker wordt om tevreden te zijn met wat je hebt en je blijft altijd bezig met wat er nog mist. Ergens zorgt dat voor een drive om altijd vooruit te willen, waar in principe niets mis mee is, zolang je ook nog maar kunt genieten van wat er al wel is.

Maakt het m’n leven makkelijker of leuker?

Afijn, ik heb gelukkig nooit heel veel waarde gehecht aan dingen. De huizen waarin ik woonde waren altijd heel praktisch ingericht en het enige waar ik m’n geld aan uitgeef zijn dingen die in dienst staan van mij in plaats van andersom. Maar toch heb ik besloten hier nog meer alert op te zijn. Sinds ik als digital nomad leef kan ik simpelweg niet veel meenemen waardoor ik ook kritisch word op wat ik aanschaf. Zo is een paar nieuwe schoenen voor mij helemaal niet logisch, want ik kan maar twee paar mee en daarvan is er sowieso al eentje een paar hardloopschoenen. Bij alles wat ik aanschaf moet ik dus overwegen of het een logische aanschaf is en of het m’n leven makkelijker of leuker maakt op de lange termijn. En dat is voor mij een maatstaf geworden.

Soms moet iets gewoon weg

Ondertussen kan ik mezelf al wel een minimalist noemen denk ik. Hier ben ik eigenlijk nooit bewust mee bezig geweest maar het is meer een gevolg van de waarden waarnaar ik leef; vrijheid, vertrouwen en verbinden. Voor al deze dingen zijn geen spullen nodig. Het is niet zo dat ik een die-hard minimalist ben die vindt dat iedereen minimalistisch zou moeten leven. Maar ik denk wel dat het goed is dat we er allemaal wat meer bij stilstaan waar we ons geld in investeren, want het heeft veel invloed op de maatschappij en het milieu waarin we leven. Het punt is dat mensen vaak denken dat de kwaliteit van leven afhangt van de spullen die je hebt. ‘Als ik die nieuwe telefoon heb, of dat paar nieuwe schoenen, dan ben ik nog gelukkiger.’ En het kan zijn dat spullen je leven leuker of makkelijker maken en als dat zo is, koop het dan! Maar ik denk alleen dat het in veel gevallen niet zo is. Ik vraag me dus bij iedere aankoop af; heb ik het echt nodig? Maakt dit me op langere termijn gelukkiger? Maakt het m’n leven makkelijker? Kijk, als ik een nieuwe laptop koop waar ik jaren mee vooruit kan en die m’n leven makkelijker maakt, dan zie ik dat als een geweldige investering en word ik heel blij als ik het koop. Maar als ik een auto houd, puur en alleen om het ‘schijn idee’ dat het me nu nog vrijheid brengt, dan houd ik mezelf voor de gek. Dus dan moet het gewoon weg.

minimalistisch

Deze mindset heeft m’n leven verrijkt

Ik word tegenwoordig zelden afgeleid door dingen die ik nog wil hebben omdat de dingen die ik echt nodig heb er al zijn en als ik echt denk dat iets me gelukkiger maakt, dan investeer ik erin en anders kan ik steeds makkelijker laten liggen. Ik heb echt het gevoel dat deze mindset m’n leven verrijkt, want ik ben veel meer bezig met wat er al is.

Minder is meer

Behalve dat dit geldt voor spullen, geldt dit ook voor waar je je energie in steekt. Ik vind duizend dingen leuk en kan soms best moeite hebben met focus houden maar ik merk dat hiervoor ook geldt, minder is meer. Hoe meer ik durf te kiezen wat wel of niet bij me past, hoe meer het me oplevert. Altijd maar groter, beter en meer is niet de weg naar meer succes of geluk. Juist durven kiezen voor wat bij je past en nee durven te zeggen tegen dingen die je op de lange termijn niets opleveren, dat brengt je verder.

Tot zover ben ik heel blij met m’n minimalistische leven dat ik per ongeluk (of misschien stiekem toch wel heel gericht) heb gecreëerd. Ik ben benieuwd hoe bewust jij met je geld, spullen en tijd omgaat? Geloof jij ook in meer met minder?

Liefs Jantien