Ik was vorige week op een boekpresentatie toen iemand naar me toe kwam en zei dat ze m’n blog zo leuk vindt om te lezen. ‘’Wat leuk om te horen, dankjewel’’ zei ik stralend. ‘’Goh, wat goed om te zien dat je m’n compliment zo mooi aanneemt. Dat kan niet iedereen’’ vertelde ze verrast. Sow, nu stond ik wel bijna met m’n mond vol tanden. Compliment op compliment, maar ik kon natuurlijk niet anders dan nogmaals het compliment trots in ontvangst nemen. Het zette me direct aan het denken. Want waarom is het soms zo moeilijk om een compliment in ontvangst te nemen?

Een compliment aannemen doe je toch niet

Het gesprek zette me aan het denken omdat ik eigenlijk ‘van nature’ (als dat al bestaat) niet zo goed was in omgaan met complimenten. Ik dacht altijd ‘joa joa dat zal wel’. Of ik dacht gelijk dat er een reden achter zat. Want waarom zou je me een compliment maken? Dat kon toch niet echt of oprecht zijn want was ik wel zo leuk of was ik wel ergens goed in? Het lijkt of voelt soms ook bijna een beetje arrogant om een compliment aan te nemen. Alsof je jezelf ook heel goed vindt. Toch heb ik geleerd om het wel te doen. Sterker nog, ik voel me er nu veel beter bij wanneer ik het wel doe. Ik leg je uit.

Waarom het fijn om is om complimenten aan te nemen

Je kunt op verschillende manieren naar een compliment kijken. Je kunt namelijk denken dat het kontenlikkerij is en er iets achter zoeken. Of je kunt denken dat het wel zo respectvol is om een compliment aan te nemen omdat diegene extra de moeite neemt om je een goed gevoel te geven door zijn of haar ervaring te delen. Als jij het in de wind slaat is dat misschien juist wel onbeschoft. Want dat betekent dat jij zijn of haar mening niet serieus neemt of waardeert. Dat is toch juist niet netjes en niemand heeft er iets aan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik jarenlang de eerste optie heb gehanteerd. Ik zocht er iets achter en snapte het vaak niet zo goed. Beetje wantrouwig en dus sloeg ik complimenten vaak in de wind. Opmerkingen als ‘ach valt wel mee, stelt niets voor en nee joh helemaal niet’. Ik verwierp een compliment direct wanneer ik hem aan zag komen. Hop, weg boksen. Weg der met.

Probleem is dat het helemaal niet meer leuk was om mij een compliment te geven en ik genoot er niet van wanneer ik er eentje kreeg. Langzaam aan draaide ik bij. Ik merkte dat ik best wel wat goede kwaliteiten had, dat ik best dingen had om trots op te zijn en dat anderen de complimenten misschien wel oprecht meenden. Dus ik begon voorzichtig met dankjewel zeggen. Dit werkte. Ik voelde me beter en de mensen met wie ik in gesprek was ook. Echt een openbaring, want het is gewoon een win win. Tegenwoordig ben ik zelfs zo ver dat ik zeg dat ik het fijn vind om het compliment te horen. Ik geniet er echt van. Daarnaast ben ik ook veel beter geworden in het geven van complimenten. Ik geef ze alleen wanneer ze oprecht zijn en dit wordt daarom ook goed ontvangen. Fijn vind ik dat. Want ook het geven van een compliment is een fijne ervaring. Hoe lekker is het wanneer jij door een kleine moeite iemand anders een goed gevoel kan geven? Ik geniet daar van!

Ben jij goed in complimenten geven en ontvangen?

Ik ben natuurlijk wel benieuwd of jij goed bent in het geven en ontvangen van complimenten. Wuif jij ze ook vaak weg? Dan adviseer ik je echt om eens vanuit helikopter view boven het gesprek te hangen. Kijk eens van een afstandje. Denk je dan niet dat het veel prettiger is wanneer jij de mening van de ander waardeert en gewoon dankjewel zegt. Of misschien zelfs, ‘dankjewel wat fijn om te horen’. Maar dat is wellicht een later stadium 🙂

Geloof me, iedereen heeft op z’n tijd wel een complimentje verdiend dus geef de ander de mogelijkheid om jouw dag goed te maken. Daar wordt iedereen vrolijker van!

Wie heeft er volgens jou wel een complimentje verdiend?

samen

Liefs Jantien