Wanneer je aan het reizen bent maak je dagelijks zoveel dingen mee. Maar ook wanneer je aan het werk bent op reis, sta je dagelijks versteld van dingen. Ik had een keertje eerder gewerkt in het buitenland. Dat was in Spanje, achter de bar. Je weet wel, zo’n horrorverhaal over dat je veel te hard moet werken, voor veel te weinig geld. Leuk voor de ervaring, maar nooit meer! Maar werken tijdens het backpacken, dat had ik nog niet eerder gedaan.

Ik had gedacht dat je gewoon even een tijdje ergens werkt voor het geld. Verstand op nul en weer verder. Maar ik merk steeds meer dat dit voor mij niet echt op gaat. Misschien heb ik teveel verstand om het op nul te zetten 🙂 maar ik denk dat ik het gewoon altijd graag goed wil doen. Zowel het werk, dus voor anderen, maar vooral voor mezelf. Voor mijn eigen gemoedstoestand. Tijdens het mango’s plukken kon ik nog redelijk mijn verstand op nul zetten. Tijdens het werk als nanny gaat dat me slechter af. Maar is het beter om gewoon je mening te geven, of deze voor je te houden als er niet om wordt gevraagd?

Dat is een dilemma waar ik vaak mee worstel tijdens werk. Waarschijnlijk met mij half Nederland. Want wat is het juiste moment om je vragen te stellen, je irritaties op tafel te gooien of je voorstellen te doen?

Tijdens mij werk als nanny had ik ook een aantal vragen, irritaties en voorstellen. Maar ik ging bij mezelf te rade of het verstandig was om dit te bespreken. Ik ben er toch maar een korte periode en kan waarschijnlijk niks veranderen. Toen was ik dit boek aan het lezen.

IMG_1879

‘’Don’t be nice, be real’’. De titel trok me direct aan toen ik het boek zag staan in een tweedehands boekwinkel. Ik heb hem nog niet uit, maar het heeft me al super veel geleerd en ik kon het direct toepassen tijdens mijn werk. Het boek legt uit dat heel veel mensen dingen doen om aardig gevonden te worden en niet omdat zij er achter staan. Wanneer je telkens bezig bent met aardig zijn en geen oog hebt voor je eigen behoeftes, dan stapelen de irritaties zich op. Waarschijnlijk ga je dit afreageren op iemand wie dicht bij je staat, want dat is de enige bij wie je wel eerlijk bent. Hier schiet niemand iets mee op. Daarbij raak je gefrustreerd, omdat je je best doet om aardig te zijn, maar dit misschien helemaal niet als zodanig wordt ontvangen en je dus nog steeds niet de waardering ontvangt waar je op had gehoopt. Gevolg, nog meer irritaties en frustraties. Kortom, wees gewoon open, eerlijk en direct. Dan weet iedereen wat die aan je heeft en zal je daar ook waardering voor krijgen.

Nou, dat was het even kort door de bocht. Het klinkt heel logisch, maar ik merk dat het lastiger is om in de praktijk te brengen.

Zo had ik ook een aantal irritaties op het werk. De grootste was dat ik veel meer werkte dan afgesproken. Mij was gezegd dat ik maximaal 30 uur in de week zou werken. Ondertussen maakte ik minstens 35 uur. Daarnaast werd ik op de meeste gekke tijdstippen verwacht. Om zes uur in de ochtend tot negen uur in de avond. En als me werd gezegd dat ik tot vier zou moeten werken, dan werd het uiteindelijk toch zeven. De ergernissen stapelden zich op bij mij. Gevolg, ik had geen plezier in mijn werk. Want als je met een probleem zit, is het lastig om nog lol te hebben. Dus ik was er wel, maar niet van harte. Toen ik vorige week een middag vrij zou zijn en ik een berichtje kreeg of ik toch nog een paar uurtjes wilde komen, besloot ik dat de maat vol was.

Na alle goede lessen uit mijn boek, heb ik rustig mijn probleem uitgelegd. Ik vond het best eng, maar wist ook dat het waarschijnlijk op zou luchten. Ik legde haar uit dat ik me er niet goed bij voelde dat ik alle uren van de dag beschikbaar moest zijn. Ik vertelde haar dat ik niet erg gelukkig was met de situatie en het haar graag persoonlijk had verteld, maar het kwam nu ter sprake. Ze reageerde super goed en maakte direct haar excuses. Ze ging er eigenlijk vanuit dat ik het geen probleem vond, maar was heel blij dat ik eerlijk was. Nu konden we op zoek naar een manier die voor ons beide werkt. We hebben vaste uren afgesproken en begin van iedere week krijg ik een rooster. Heel fijn! Nu weet ik waar ik aan toe ben en kan ik met plezier mijn werk doen. Verder weet zij nu van mij dat ik het laat weten wanneer ik niet tevreden ben en kan ze er nu ook op vertrouwen dat ik van me laat horen wanneer er problemen zijn.

Het is echt onvoorstelbaar hoe je zo tegen een gesprek op kunt zien, terwijl het voor iedereen positief uitpakt wanneer je eerlijk maar beleefd je situatie uitlegt.

Nu is natuurlijk iedere situatie anders. Maar ik ben er van overtuigd dat het nooit zin heeft lang met een ergernis rond te lopen. Als je direct eerlijk bent over je verwachtingen en behoeftes, dan hoeven er helemaal geen ergernissen te zijn. Mensen zullen het waarschijnlijk erg waarderen wanneer je hier gewoon eerlijk over bent, in plaats van praten achter de rug om. Nu weten ze zeker wat ze aan je hebben!

Het boek zegt trouwens ook dat mensen die altijd druk zijn met aardig gevonden worden, uiteindelijk vaak ongelukkig of zelfs depressief worden. Wanneer je altijd druk bent met een andere naar het zin maken, dan komt er een punt dat je gefrustreerd wordt dat niemand het jou naar het zin maakt. Maar anderen kunnen je gedachten niet lezen. Daarbij zullen anderen vraagtekens zetten bij je oprechtheid. Want vaak voel je echt wel aan wanneer iemand oprecht aardig en geïnteresseerd is, of wanneer iemand doet alsof. Je gaat je zelf waarschijnlijk ergeren aan mensen die wel altijd krijgen wat ze willen. Want hoezo zij wel en ik niet? Nou, omdat zij gewoon eerlijk vertellen wat hun verwachtingen zijn. Zo simpel kan het zijn. Als iedereen op die manier voor zichzelf zorgt, dan zijn er een hoop frustraties in de wereld minder! Uiteraard, erg kort door de bocht. Maar zeker iets om over na te denken.

Dus ja, ik denk dat eerlijkheid altijd het langste duurt. Ook al ben ik hier nu maar voor een korte periode. Dan is het nog niet de moeite waard om me hier ongelukkig te voelen bij bepaalde situaties. Wanneer je eerlijk en open bent, dan is overal snel een oplossing voor te vinden!

Het boek is trouwens echt een aanrader. Ik zou niet weten of en waar het te koop is in Nederland, maar ga er zeker naar op zoek als je zelf ook weleens worstelt met het uitspreken van verwachtingen en behoeftes. Je kunt het toepassen op het werk, relaties, vriendschappen en ook heel goed met kinderen merk ik tijdens mijn werk. Dus go for it!

Ik lees nog even verder, want ik ben geïnspireerd geraakt en heb al ervaren hoe goed het werkt.

Tot snel.

Xx Jantien