Yeah! Het is zomer, je gaat op vakantie en alles lijkt ineens zo duidelijk. Je weet wat je wil en wat je belangrijk vindt en neemt jezelf voor om bij thuiskomst alles anders aan te pakken. Herkenbaar? Waarom lukt het dan vaak toch niet om thuis uit de sleur van alle dag te blijven? Ik geef je tips waarmee dat wel moet lukken.

Ik had het eerder ook. Op vakantie lijkt alles geweldig en bij thuiskomst draai je zo weer mee in het vaste riedeltje. Het is verdomd moeilijk om die vakantiemodus vast te houden. Toch is het mij redelijk gelukt. Ik leg je uit hoe ik dat deed.

Maak dingen concreet

Ok, dit klinkt misschien niet echt relaxt en vakantiemodus achtig. Maar om duidelijk te krijgen wat jij nou eigenlijk zo fijn vindt aan je vakantie en de ideeën die je toen had, is het wel handig om het concreet te maken. Waarschijnlijk is het meer dan slechts niets doen, maar heb je juist genoten van de dingen die je wel deed. Dus schrijf het eens op. Waar heb je het meeste van genoten en waar wil je thuis dus meer van doen.

Bij mij is dat bijvoorbeeld:

  • spontane acties
  • goede gesprekken
  • mogelijkheden zien
  • tijd nemen voor mezelf en belangrijke mensen om me heen

Klinkt allemaal een beetje simpel, maar dat zijn wel dingen die me tijdens de vakantie gelukkig maken. Op vakantie lukt dat omdat er tijd en ruimte is, dus dat betekent dat ik thuis ook tijd en ruimte moet maken voor deze dingen.

Doe niet wat er van je verwacht wordt

Waarom het op vakantie wel lukt en thuis niet, is bijvoorbeeld omdat je op vakantie niet veel rekening houdt met anderen maar meer met jezelf. Wist je dat dit thuis ook kan? Sterker nog, ik denk dat je juist iets positiefs doet voor anderen door rekening te houden met jezelf. Wanneer het goed gaat met jou, genieten anderen daar ook van. Dus probeer niet altijd voor iedereen in te vullen wat ze van je verwachten, maar maak het eens prioriteit nummer één wat jij graag wil en belangrijk vindt. Dan doe je het waarschijnlijk met veel meer plezier en plezierige mensen zijn gewoon leuker gezelschap dan chagrijnige oorwurmen die als een sloofjes alles voor een ander doen en hier achteraf over lopen klagen. Ja toch?

img_1611

Op vakantie zijn we vaak een stuk spontaner. Zo kwam ik spontaan in Monaco terecht terwijl ik van plan was naar Milaan te gaan (lees het hier). 

Maak ruimte voor spontane acties

Dit klinkt een beetje tegenstrijdig. Ruimte voor iets spontaans. Hoezo? Het moet toch spontaan gaan. Klopt, maar met je drukke agenda ben je waarschijnlijk snel geneigd nee te zeggen tegen iedere vorm van spontaniteit in je leven. Wat ik bedoel te zeggen is dat je wel open moet staan voor spontaniteit. Misschien ben je heel druk en voelt het alsof je geen ruimte hebt, maar juist door spontane acties krijg je waarschijnlijk heel veel nieuwe energie. Zelf heb ik bijvoorbeeld besloten geen nee te zeggen wanneer ik ja zou willen zeggen maar me dan schuldig voel. Als een vriendin me vraagt of ik tijd heb om samen te lunchen en ik heb er zin in, dan doe ik het altijd. Ook als ik eigenlijk belangrijke dingen af moet hebben. Het geeft me juist energie om er later weer tegenaan te gaan en het haalt me uit m’n vaste riedeltje en dus uit de sleur.

Neem de tijd en stop met plannen

Een van de redenen dat we thuis soms het gevoel hebben dat we opbranden, is omdat we altijd maar doorgaan. Bijna totdat we erbij neervallen. Ik ben ervan overtuigd dat op een iets rustigere tempo nog steeds veel werk kan worden verzet. Haastige spoed is zelden goed. Bij sommig werk is het misschien nodig, maar soms kunnen dingen ook wel net iets kalmer. Neem een kop thee, ga eens rustig zitten voor het ontbijt en doe dingen bewust. Al dat gehaast en gestress levert niets op. Houd je daarnaast niet te strak vast aan een planning. Ik houd van lijstjes maken om het overzichtelijk te krijgen wat ik moet doen. Maar ik pleur het ding ook zo weer in de prullenbak als het me die dag niet lukt om hem af te krijgen. En nee, daar voel ik me niet schuldig over, want ik weet dat erover lopen piekeren geen drol oplevert en het juist m’n relaxte (en productieve) houding verpest.

Doe meer van wat jou gelukkig maakt

Het aller belangrijkste. Ik had natuurlijk al gezegd dat je concreet moet maken wat jou op vakantie zo gelukkig maakt. Doe daar meer van. Maak daar tijd voor en geniet ervan. Het kost thuis misschien iets meer moeite dan op vakantie, maar het is niet onmogelijk. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om op vakantie veel buiten te zijn. Thuis begin ik de dag ook altijd met een flinke ronde wandelen met de hond. Het is dan geen vakantie, maar het is wel een geluksmomentje en daar wil je er meer van om uit die nare sleur te blijven.

liften-bilaan

Plan iedere maand een ‘vakantiemomentje in

Tot nu toe kwam ik met allemaal kleine aanpassingen in de dagelijkse bezigheden, omdat ik ook denk dat het vaak om kleine dingen gaat. Maar wil je echt wat meer avontuur, plan dan iedere maand een ‘vakantiemomentje’ in. Doe eens iets wat je normaal niet snel zou doen. Ga spontaan op een stedentrip, ga op avontuur in je eigen regio en sta eens open voor nieuwe contacten. Ik geef je hier tips voor dingen om te doen om ook thuis die ‘vakantiemomentjes’ te ervaren.

Dit waren mijn tips om thuis uit de sleur te blijven. Het zijn allemaal kleine aanpassingen, maar wat ik zei, ik denk ook dat het om die kleine dingen gaat. Genieten doe je door een state of mind, niet alleen door de plek waar je bent. Dus zorg dat je thuis ook die juiste vibes te pakken krijgt en vooral vast blijft houden!

Heb je zelf ook nog tips? Ik ben benieuwd!

Liefs Jantien

Ps. Ben je op reis geweest en kom je thuis, dan heb ik daar ook passende tips voor. Hier lees je hoe je uit het zwarte gat blijft na thuiskomst van een lange reis!