Een aantal maanden geleden vertelde m’n buurvrouw en vriendin hier in Lissabon dat ze zichzelf wilde uitdagen om een maand lang plasticvrij te shoppen. Ik weet nog dat ik dacht, geweldig idee maar succes ermee. Onmogelijk! Hoe dan ook, ze was vastberaden en ging ermee aan de slag.

Iedere keer als ik haar zag had ze eten bij zich, verpakt in potjes en katoenen zakjes. Allemaal vers bereid want voorverpakt was geen optie meer. Zachtjes aan zag ik hoe ze creatief werd met shoppen, veranderen van gewoontes en vers en lokaal eten bereiden. Ik raakte ontzettend geïnspireerd.

Let’s give it a try 

Ik deed haar bericht. “Ik ben er klaar voor, ik wil ook plasticvrij shoppen. Kun je me een workshop geven?” We was helemaal blij ik hiermee aan de slag wilde en nam me mee naar de verschillende kleine winkeltjes om haar routine uit te leggen. Waar koop je wat en hoe verpak je je spullen eigenlijk? Mijn doel was niet om volledig plasticvrij te worden, maar vooral om te minderen.

Na een aantal winkels, heel veel informatie en veel geld lichter, liep ik de laatste winkel uit met koppijn. Ik vroeg me echt af waarom ik dit in godsnaam wilde doen. Ik dacht, laat mensen die werkelijk veel invloed en geld hebben iets veranderen. Heeft dit überhaupt zin?

Hoe dan ook, m’n vriendin beloofde dat het niet zo moeilijk is en dat vooral de eerste paar keer even een zoektocht is en een kleine investering in tijd en met geld om de juiste potjes, bakjes en zakjes aan te schaffen. Daarna zou het niet alleen goedkoper zijn maar ook nog eens veel leuker.

plasticvrij-shoppen

Plasticvrij is zoveel leuker 

Ze had honderd procent gelijk! Toen ik thuiskwam kon ik niet wachten om vers eten klaar te maken. In de afgelopen dagen heb ik zoveel vers eten gekookt, gebakken en gegeten. Ik heb een leuke kleine supermarkt gevonden om de hoek waar ze al m’n bakjes en zakjes voor me vullen met verse ingrediënten en waar ze me nu al bij naam kennen. Normaal heb ik echt een gruwelijke hekel aan boodschappen doen, vooral door de drukte en het irritante licht in de supermarkt. Ik doe m’n rondje dan ook zo snel mogelijk en haast de deur weer uit. Nu vind ik boodschappen doen ineens leuk. Ik bekijk wat ze hebben en word creatief met de ingredienten. Ik was serieus een beetje vergeten hoe fijn ik het vind om te koken.

Grappig, want ik dacht dat dit een onmogelijk uitdaging was, maar uiteindelijk vind ik het vooral super leuk. Het zou tof zijn als mijn buurvrouw jou ook een beetje inspireert om het onmogelijke te doen; plasticvrij shoppen!

Liefs Jantien