Leuker, beter, groter, succesvoller… Ik kan m’n tijdlijn niet openen of allerlei vrouwelijke (business) coaches komen voorbij die me uitdagen m’n onderneming en m’n leven succesvoller, leuker en beter te maken. Uiteraard weet Facebook exact dat ik een vrouwelijke ondernemer ben en dat ik geïnteresseerd ben ik persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Maar weet je, soms word ik er een beetje moe van. Waarom moet het altijd maar beter, groter en succesvoller? En waarom moet iedereen tegenwoordig uitzonderlijk zijn? Mag ik ook gewoon even tevreden zijn met wat ik nu aan het doen ben?

Moeten we dan allemaal uitzonderlijk zijn?

Er zit meer in! Je kan beter. Ga niet voor minder. Het lijkt tegenwoordig wel alsof we allemaal volle zalen moeten trekken en ons uitzonderlijke talent met de rest van de wereld zouden moeten delen. Maar zijn we wel allemaal zo uitzonderlijk? Ik vraag het me weleens af. En ik vraag me ook af of dat dan een probleem is. We zijn simpelweg niet allemaal de nieuwe Elon Musk of de nieuwe Brene Brown. Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat we allemaal uitzonderlijk zijn voor een aantal mensen in ons leven en dat we allemaal voor een aantal mensen een verschil kunnen maken. En volgens mij is dat soms ook gewoon genoeg. We kunnen simpelweg niet allemaal gigantisch uitblinken, want als iedereen dat zou doen dan valt het ook niet meer op. Ik denk dat het veel interessanter is om jezelf af te vragen, hoe kan ik een verschil maken voor mezelf en de mensen om me heen? Voor de mensen voor wie ik uitzonderlijk ben.

Even sudderen

Ik had het er laatst met een vriendin over dat we allebei een beetje moe worden van het altijd maar blijven ontwikkelen. Nu zijn we allebei types die zelf al erg ondernemend zijn en simpelweg geen schop onder de kont nodig hebben. Wij doen de dingen al wel zonder dat iemand daar bovenop moet zitten. Sterker nog, we doen eerder teveel dan te weinig. Onze uitdaging zit er niet in om beter, leuker of succesvoller te worden. Onze uitdaging is om het eens te laten liggen. Niet te willen verbeteren. “Ik ben even aan het sudderen”, zei m’n vriendin. Dat vond ik een mooie uitspraak. Soms worden dingen namelijk simpelweg lekkerder, leuker en beter door ze even met rust te laten. Te laten sudderen. Niet om de haverklap de deksel van de pan. Borrel maar eens een beetje.

Mijn nieuwe business coach

Ik heb dus sinds kort een business coach. Dat klinkt misschien gek, gezien ik net zei dat ik er een beetje moe van ben. Het punt is dat mijn business coach, Lucia de Boer, precies het tegenovergestelde doet van alle coaches die ik in m’n tijdlijn voorbij zie komen. Ze pusht me niet naar succesvoller, groter, beter, meer. Ze laat me inzien dat mijn standaard niet altijd sky high hoeft te zijn. Wat vind ik eigenlijk echt belangrijk? Want misschien ben ik al veel succesvoller dan ik eigenlijk dacht. Misschien gaat het niet altijd om verlangen naar anders of meer, maar juist inzien dat er al heel veel is. Als je niet blij bent maar waar je nu staat, is de kans groot dat je dat in de toekomst ook niet bent en dan blijf je maar bezig met groei in plaats van geluk. Het enige waar ik me nu echt op focus, is op focus. Niet meer, maar minder. Kiezen wat ik echt belangrijk vind en de rest lekker laten vallen. Ik heb al veel kennis, ik heb al een mooi netwerk, ik heb al een vrij leven. Ik mag kiezen, sudderen en tevreden zijn.

Tevreden zijn

Juist nu, in een maatschappij die inspeelt op het verlangen naar meer, beter, groter en succesvoller is het best uitzonderlijk om gewoon tevreden te zijn. Om ervoor te kiezen even stil te staan. Stilstand mag dan achteruitgang betekenen, maar voor zover ik weet was vroeger alles beter dus in principe ga ik als een speer vooruit.

tevreden zijn

Heb jij ook zin om deze zomer even te sudderen?

Liefs Jantien