Weten wat je wil wordt vaak gezien als een heel belangrijk aspect in het leven. Het klinkt heel handig om precies te weten wat je wil. Maar volgens mij is het een beetje overschat en ligt de kracht er vooral in om te weten wat je niet wil. Waarom? Hierom..

Weten wat je wil

Wanneer je weet wat je wil ga je beperkt denken. Je hebt een doel voor ogen, de oogkleppen gaan op en je focust je vooral op dat doel. Zo raak je helemaal uit het oog wat er verder voor moois op je pad komt, want je bent alleen bezig met je doel. Zonde, want er komen gegarandeerd dingen op je pad die onverwachts leuk zijn, terwijl je ze in eerste instantie niet wilde. Dus het doet er eigenlijk helemaal niet toe wat je wil, als je maar weet wat je niet wil.

Weten wat je niet wil

Wanneer je weet wat je niet wil, dan kun je heel doelgericht alle dingen die je niet wil achterwege laten, zodat er ruimte overblijft voor alles waar je voor open staat. Dat is veel ruimer en vrijer en daardoor is er ook ruimte voor spontane dingen. Je hoeft geen energie te steken in dingen die niet bij je passen, want je weet al dat je ze niet wil. Dat scheelt zoveel energie.

Hoe weet je wat je niet wil?

Dat is eigenlijk hartstikke simpel. Word je blij van het idee? Zo ja, dan wil je het wel. Zo nee, dan zijn er twee opties. Je wordt er niet blij van omdat het nog heel spannend is, in dat geval is het misschien toch iets waar je voor open wil staan. Word je er om welke andere reden dan ook niet blij van, gewoon niet doen dus! Het is zo zonde om je tijd en energie te verdoen aan iets wat je niet gelukkig maakt. En als je er eenmaal aan begint, dan kost het niet alleen energie, het vreet ook nog eens energie. Dus zorg dat je goed weet wat je niet wil en wees daar heel duidelijk in. Ik weet zeker dat het je heel veel tijd en energie oplevert!

bay-of-fires-tasmanie

Sinds een tijdje ga ik hier zelf ook bewuster mee om en ik merk dat het me ruimte geeft. Ruimte voor de dingen waar ik wel voor open sta en dat zijn onverwachts heel vaak dingen waarvan ik niet wist dat ik ze wilde. Hoe leuk is dat!
Ik ben heel benieuwd naar jouw idee hierover. Werkt het voor jouw goed om te weten wat je niet wilt?

Liefs Jantien