‘’Ik kan zo moeilijk nee zeggen’’. Hoe vaak ik mensen dat wel niet hoor zeggen. Maar weet je wat ik denk, dat we eigenlijk nog veel meer moeite hebben met ja zeggen. Volgens mij moeten we niet leren nee zeggen, we moeten leren om wat vaker ja te zeggen.. Ik leg je uit waarom ja zeggen je volgens mij helpt bij een gelukkiger leven.

Om te beginnen het volgende:

Vraag jezelf eens af wat de dingen zijn waar je geen nee tegen durft te zeggen

maria-island-tasmanie

Heb je een momentje genomen? En waar kom je op uit? Waarschijnlijk een hele waslijst aan dingen die je ziet als verplichtingen. En het kenmerk van al deze dingen is dat je er niet bewust ja op hebt gezegd, maar ook geen nee durfde te zeggen. Het voelt niet als je eigen keuze, maar je hebt het gevoel dat je een richting uit wordt gestuurd. Waarschijnlijk door verwachtingen van je omgeving. Je wilt graag aan die verwachtingen kunnen voldoen, dus je laat je meeslepen. Ondertussen heb je het gevoel dat je helemaal geen baas meer bent over je eigen agenda, of om het nog spannender te maken, over je eigen leven. Dat, terwijl je in al die tijd geen ja of nee hebt gezegd.

Wat nou als je vaker ja zegt?

Waarom ik denk dat het kan helpen om vaker ja te zeggen? Heel simpel, je leert hierdoor iets bewust doen. Wanneer je niets zegt, is het ook werkelijk nietszeggend. Wanneer je heel bewust ja zegt, kun je niemand de schuld geven van je keuze en ga je dus ook bewustere keuzes maken. Je leert om ja te zeggen wanneer je dat zelf wil. Het is je eigen verantwoordelijkheid om te kiezen voor wat jij wil.

Leuke bijkomstigheid

Behalve dat je nu bewustere keuzes maakt, is er waarschijnlijk ook meer ruimte voor de dingen waar je in het verleden onbewust en ongewild nee tegen zei. Want toen vulde jij je agenda nog met dingen waar je niet voor had gekozen en dat zorgde ervoor dat jij geen ruimte meer had voor de dingen waar je eigenlijk ja op had willen zeggen. Tijd voor jezelf, dat boek eens uitlezen, bij je vriendinnen op de koffie of eens alleen op reis gaan. Gezien jij nu bewust ja zegt, kun je ook bewust ja zeggen tegen al deze dingen die voorheen onbedoeld op je nee-lijst waren geëindigd. Jij hebt de controle over waar je ja op zegt.

Frustraties

Ik denk dat heel veel frustraties ontstaan doordat we met z’n allen te vaak geen ja durven zeggen tegen onze eigen behoeften. We laten onze agenda maar vullen door verwachtingen en raken ondertussen zwaar gefrustreerd dat onze eigen wensen telkens maar op die nee-lijst blijven staan. Volgens mij is bewust ja zeggen de aller beste manier om van deze frustraties af te komen. Bedenk je waar jij ja op zou willen zeggen en ga ervoor. Alles wat niet meer past in je agenda na alle ja’s, komt automatisch op je nee-lijstje. Goh, wat is het leven simpel.

Ik ben heel benieuwd hoe jij omgaat met ja zeggen. Ben je hier goed in?

Liefs Jantien