Ik liep van de week door de Albert Heijn en kocht een courgette, wat druiven en nog wat andere dingen. Wat me opviel is dat bij bijna alle dingen die ik wilde kopen een aanbieding stond; tweede gratis. Ik gooide maar een extra courgette in m’n mandje, want ja, ons bunt zuunig. Maar al toen ik het in het mandje gooide dacht ik, wat een onzin. Ik heb geen tweede courgette nodig. En dat bracht me aan het denken… Wie betaalt dit eigenlijk?

Korting

Het valt me de laatste tijd steeds vaker op hoeveel korting er wordt weggegeven in Nederland. Tweede gratis, halve prijs, en hoewel we misschien nog graag klagen dat dingen duur zijn, vind ik heel veel dingen simpelweg verbazingwekkend goedkoop. Hoe kan het uit, een courgette voor vijftig cent? Hoe kan een boer daar nog van leven?

Hoe kan het uit?

Ik vraag het me overigens vaker af hoor, zeker bij kleding. Jarenlang kocht ik iets duurdere kleding waarvan ik dacht dat de prijs redelijk genoeg was dat iedereen er iets aan zou kunnen verdienen. Maar sinds ik het afgelopen jaar veel onderweg ben koop ik ook weleens iets goedkopers bij bijvoorbeeld een H&M, omdat kleding vaak niet lang mooi blijft onderweg gezien ik alles bij elkaar in de wasmachine pleur, het in een koffer wordt gedrukt en ik niet veel mee kan dus ook af en toe wil wisselen. Maar het voelt eigenlijk helemaal niet goed, want hoe kan een shirt van vijf euro in hemelsnaam uit?

De ware prijs

Nou, dat kan natuurlijk ook gewoon nooit uit. Iets wat heel logisch is maar wat niet leuk is om onder ogen te zien, want het is veel te leuk om voor een prikkie regelmatig van garderobe te wisselen. Omdat ik me hier graag weer van bewust wilde worden, besloot ik eerder deze week de documentaire ‘The true cost’ te bekijken. Niet perse nieuwe informatie, maar god wat een eyeopener weer. Ons consumeer gedrag en de ‘fast fashion’ maken de wereld kapot. Het verpest levens, het is gigantisch oneerlijk en wij hebben als consument een hele grote verantwoordelijkheid hierin.

Klaar met korting

Ik merk de laatste tijd ook steeds meer aan mezelf dat ik helemaal klaar ben met aanbiedingen, kortingen en oneerlijke prijzen. Als ik door de Appie loop dan denk ik niet, goh wat fijn dat ik de tweede gratis krijg. Dan denk ik steeds vaker, potverdomme laat mij eens een eerlijke prijs betalen. Ik wil graag dat hard werk beloond wordt. Dat de boer krijgt wat ie verdient.

Het voelt niet goed

Sinds ik onderneem vind ik het zelf ook prettig wanneer iemand mij een eerlijke prijs betaalt. Dat er niet hoeft te worden gesteggeld over prijzen. Iets heeft een prijs. Je kunt ervoor kiezen om het te kopen of het niet te kopen. Korting zegt mij dat het product eigenlijk eerst te duur was, of dat er iemand is die enorm tekort wordt gedaan. Beide voelen niet goed.

Duurkoop

Wanneer ik werkelijk investeer in iets, zoals een mooi jurkje voor de bruiloft voor m’n zus, dat zeker niet goedkoop was, dan voel ik me tien keer blijer met m’n aankoop. Ik weet dat mensen ervan kunnen leven en dat ik het product veel meer waardeer. Goedkoop is simpelweg nog altijd duurkoop. Want wat gebeurt er met je spullen als je er klaar mee bent en ze na een paar keer dragen wegflikkert? Het mag dan niet duur zijn voor je portemonnee, het is wel degelijk duur voor het milieu en voor de mensen die ervoor geploeterd hebben.

Goedkoop bestaat niet

Zelf ben ik me er steeds meer van bewust dat ik een eerlijke prijs wil betalen en dat wij als consument ook die verantwoordelijkheid hebben. Wij kunnen wel degelijk iets veranderen door ons koopgedrag. Ik wil niet zeggen dat korting altijd verkeerd is (soms moeten winkels ook echt van iets af), maar ik denk dat het belangrijk is om te weten dat goedkoop niet bestaat. Alles heeft een prijs. Het is de vraag wie de prijs betaalt. Wat vind jij eerlijk?

Liefs Jantien