De man kijkt me inspecterend aan. Z’n ogen gaan vliegensvlug van top tot teen. Ik voel me even crimineel en check snel of alles goed is. Ik heb een zakje bij me en Sari loopt aan de lijn. Gelukkig. Opgelucht haal ik adem. Ik kijk nog even achterom en zie dat de man precies hetzelfde doet terwijl hij de bocht om fietst.

Hondenbaan 

Ik dacht altijd dat boa de grootste hondenbaan is die er is. Mensen controleren en boetes geven voor dingen die eigenlijk niet zo heel belangrijk zijn. Gegarandeerd gezeik want niemand zit op een boete te wachten en iedereen vind het onzin dat je een boete krijgt voor eigenlijk alles waar een boa je een boete voor kan geven. Toch zag ik iets in de ogen van deze vent waardoor ik weet dat hij het helemaal geen hondenbaan vindt. Hij was op zoek naar fouten en had zin om een boete te geven. Ik zag dat hij teleurgesteld was op het moment dat ik opgelucht was.

De spijker op z’n kop 

Het is grappig dat het vaak zo werkt. Bijvoorbeeld in de politiek. Iedereen is op zoek naar andermans fouten. Heerlijk wijzen wat een ander verkeerd doet. Focussen op het negatieve en er zo helemaal aan voorbij gaan dat er ook een heleboel dingen goed gaan. Ik moet zeggen dat er maar één partij is op dit moment die werkelijk een goed reclamespotje heeft. Ik ben geen VVD stemmer, nooit geweest. Maar de VVD slaat de spijker op z’n kop. Stem je op een pessimist of een optimist?

Dit onthoud je 

Ik weet nog dat jaren geleden m’n vader of m’n broer thuiskwam met een goed verhaal. Ik weet eigenlijk niet eens meer of het over hemzelf ging of een andere boer maar laten we er even vanuit gaan dat het m’n broer was. Hij reed met z’n trekker ergens het land af en besloot om later nog even de weg schoon te maken (nu begin ik toch te denken dat het iemand anders was, want ons bunt niet zo poetserig 😉 ). Afijn, de politie kwam aanrijden en de meeste boeren weten dat politie doorgaans foute boel is. De politie stapte uit en maakte complimenten. Hij vond het mooi om te zien dat boeren hun troep weer opruimden en dat wilde hij even zeggen. Het feit dat ik dit verhaal altijd onthouden heb zegt alles. Je kunt zoveel boetes uitschrijven als je wilt maar een positieve benadering wordt velen malen langer en beter onthouden.

Alle drollen verzamelen 

Misschien dat boa, politie of politicus zijn toch een beetje een hondenbaan is. De omgang met honden werkt namelijk hetzelfde. Sari loopt nooit ver weg en komt met één keertje roepen snel weer bij me terug. Niet omdat ik haar straf omdat ze wegrent maar omdat ik haar beloon als ze bij me komt. Ze is dan helemaal blij en loopt nooit met de staart tussen de benen omdat ze moet gehoorzamen. Ze luistert gewoon omdat ze dat graag wil. Als de boa tegen me had gezegd ‘’Lekker bezig, ga zo door’’ haal ik het niet in m’n hoofd om de volgende keer geen zakje mee te nemen of een grote mond te geven als ik een keer wel iets fout doe. Ik zou met plezier m’n drollen oprapen. Of nou ja, die van Sari.

Het is niet alleen de vraag; Stem je op een pessimist of een optimist?

Het is de vraag: Ben je een pessimist of een optimist?

Wie wil jij zijn? Je kunt elke dag kiezen!

Liefs Jantien

achterhoek