Het regent dat het giet. Het jongetje heeft een grote zak vast die wordt vol geschept met zand. Hij ploetert op blote voeten door de modder met de zak in z’n nek. Ik krijg een brok in m’n keel wanneer de man naast het jochie z’n hand omhoog haalt in de dreiging te slaan. Ik ben eigenlijk bezig met het uitzoeken van foto’s voor m’n boek en heb op de achtergrond het nieuws aanstaan, maar ik kan zo niet verder werken. Ik wil iets doen.

Conflict en kinderarbeid in Congo 

De beelden kwamen vanuit Congo, waar heel veel kobalt wordt gewonnen. Deze grondstof wordt gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld mobiele telefoons en elektrische auto’s. Op het moment is kobalt waardevoller dan goud. Congo beschikt over meer dan vijftig procent van alle kobalt wereldwijd. Helaas worden de inwoners er zelf niet veel rijker van, want deze stof wordt voor weinig opgekocht door Chinezen die er bijvoorbeeld batterijen van maken. De meeste winning vindt plaats onder leiding van rebellen, die kinderen ervoor aan het werk zetten. Het jochie op het nieuws was pas acht jaar en werkte al twaalf uur per dag, onder constante dreiging. Lichamelijk zwaar werk en ook nog eens super ongezond omdat kobalt zwaar kankerverwekkend is. Hij was trouwens niet de jongste daar aan het werk. Het jongste meisje was pas vier jaar oud. Kun je het je voorstellen?

Dit kunnen wij doen 

Als ik dit zie dan word ik daar heel verdrietig en strijdlustig van. Uiteraard is het zware corruptie en draait alles om geld en macht. Daar kunnen we hier op het eerste gezicht niet veel mee. Wat wel belangrijk is om je te realiseren is dat geld en macht zich verplaatsen naar vraag. Zodra er ergens veel vraag naar is, dan wordt iets schaars en dus waardevol. Heel simpel. Omdat de vraag naar mobiele telefoons groot is en wij ons nooit hebben afgevraagd hoe onze telefoons nou eigenlijk gemaakt worden, kunnen dit soort situaties ontstaan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er tot een paar maanden terug ook niet vanaf wist. Het schijnt dat veel bedrijven zoals Apple en Microsoft er tot voor kort ook niet echt vanaf wisten en niet volledig konden traceren waar hun kobalt vandaan kwam. Sinds vorig jaar is de discussie opgelaaid en blijkbaar willen fabrikanten hier strenger toezicht op houden, dus dat is goed nieuws. Er is gelukkig ook een telefoon die ‘eerlijk’ blijkt te zijn. De Fairphone. Misschien heb je er ooit wel van gehoord. Dit is de eerste telefoon die (naar eigen zeggen) helemaal ethisch verantwoord is geproduceerd. Het hele verhaal lees je op hun website. Ik heb besloten om voor de aanschaf van m’n volgende telefoon eerst te checken hoe de cijfers (als beschikbaar) ervoor staan en anders lijkt de Fairphone mij een goede oplossing!

Bewustwording 

Ik vind het heel belangrijk dat we er met z’n allen bewust van worden dat wij wel degelijk invloed hebben op situaties als die in Congo. Het lijkt ver van ons bed, maar als je nagaat hoe onlogisch het is dat we aan de ene kant vrijwilligerswerk doen in het buitenland en geld inzamelen voor goede doelen en aan de andere kant selfies lopen te maken met onze iPhone die (mede) voor deze verschrikkelijke situaties zorgt, dan is het natuurlijk zo krom als een banaan. Ik vind het belangrijk dat we onszelf bewust worden van de invloed van ons consumptie gedrag en vooral ook van de gevolgen daarvan.

Na het zien van de beelden gisteren ben ik in ieder geval weer een beetje bewuster. Ik wist er al van maar het verdween weer op de achtergrond, daarom moeten we erover blijven praten. Ik denk dat het een hele grote stap is als wij elkaar erop wijzen dat het anders kan en anders moet. Hun lot ligt voor een deel in onze handen. Of beter gezegd, het ligt voor in deel in ons koopgedrag.

De oplossing dus ook!

Ik hoop dat jij het ook belangrijk vindt dat we ons bewuster worden van de gevolgen van ons koopgedrag. Praat er eens over met anderen of deel deze blog zodat het niet direct weer op de achtergrond verdwijnt!

Liefs Jantien

Ps. Heb jij ook nog tips voor ethisch verantwoord kopen, deel ze dan hieronder! Zo kunnen we van elkaar leren.