De Zwarte Cross, het grootste motorcross event van de wereld en een van de grootste muziek, cultuur en sport festivals van het land. Het festival waar ik lopend naartoe kan en waar ik dus ook al acht jaar kom. Ik geef je vandaag 10 reden waarom je dit spektakel beter aan je voorbij kunt laten gaan, want laten we wel wezen, hier wil je echt niet bij zijn.

Je hebt er alle muzieksoorten

Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er op de Zwarte Cross. Pop, rock, disco, dance, reggae, soul, gospel.. Ik kan nog wel even doorgaan, maar volgens mij is mijn punt duidelijk. Wie zit er nou op al deze keus te wachten. Het is toch veel makkelijker om naar een festival te gaan met slechts twee opties en drie podia in plaats van de eenendertig podia op de Zwarte Cross. Poeh, keuzes keuzes keuzes. Begin der niet an!

Iedereen is welkom

De Zwarte Cross wordt van oorsprong gezien als een ‘boeren’ festival. Nou, daar wil je toch niet bij horen, die boeren. Zelfs niet wanneer iedereen op het festival toch meer dan welkom is. Dik, dun, lang, kort, bruin, zwart, paars of geel. Het doet er allemaal niet toe. Ik heb persoonlijk nog nooit zo’n saamhorigheidsgevoel gevoeld als op de Zwarte Cross. Je zou bijna denken dat je hier niemand kunt beschuldigen van discriminatie. Niets aan, dus opnieuw, begin der niet an.

zwart-cross

De kaarten zijn spotgoedkoop

Ja, je leest het goed. De Zwarte Cross maakt het voor iedereen mogelijk om te komen omdat de kaarten zo betaalbaar zijn. Koop je voor januari, dan kost een weekendkaartje zo’n 50,- euries. Nou, niet iets om groot op te gaan. Voor de meeste festivals betaal je het dubbele voor een dagkaart. Dat is pas decadent.

zwarte-cross

Er is eten in overvloed

Op iedere hoek of the corner (een van m’n vele versprekingen) vind je mega lekkere eet opties. Je staat nergens lang in de rij en je hebt onwijs veel keus, zowel voor gezond of minder gezond. Absoluut niet goed voor de lijn, al dat eten. Mijn god, ik schiet echt niet op als ik langs de eettentjes loop want ik stop om de haverklap voor een lekkere maaltijd, snack of lekker vers schepijsje. En voor de fijnproevers is er zelfs de mogelijkheid om bij een sterrenrestaurant te eten. Ik zeg het je nog eens, begin niet aan de Zwarte Cross, het is slecht voor je bikinibody.

Je kunt er heerlijk ontlasten

Plassen. Een onwijs groot probleem op festivals wanneer je zo vaak moet als ik. Maar niet op de Zwarte Cross, want er zijn over het hele festival terrein onwijs veel spoeltoiletten te vinden. Heel irritant, want nu kun je nergens meer over zeiken. Geen vieze wc’s, geen lange rijen, oh en er zijn nog spiegels, deodorant en zonnebrand ook. Kun je zelfs niet zeiken over vieze luchtjes. Wat een dooddoener.

Het is een uit de hand gelopen buurtfeest

Wanneer ik over de Zwarte Cross loop lijkt het meer op een uit de hand gelopen buurtfeest dan op een mega groot festival. Door alle kleine podia’s en leuke knusse hoekjes is het onwijs sfeervol en gezellig en er lopen zoveel bekenden rond. Of, nou ja.. Iedereen lijkt gewoon ineens bekenden van elkaar. Heel irritant als je eigenlijk even undercover wilt. Oh wacht, daar heeft de Zwarte Cross de Undercover tent voor 😉 Afijn, het is echt niet leuk voor mensen die niet uit de buurt komen om te merken dat ze ondanks dat ze de Achterhoekse roots missen, toch geaccepteerd worden door het stel boeren. Man, waarom toch zo open-minded, dit past niet binnen het stereotype beeld en ik snap er geen bal meer van.

tante-rikte-zwarte-cross

Er is drank in overvloed

Ja, hier komt dan toch het stereotype weer om de hoek kijken. Bier zuipende lompe boeren. Oh wacht, er is meer te verkrijgen dan bier. Ongeveer duizend opties aan verschillende dranken, met alcohol of zelfs zonder. Nu snap ik het echt niet meer. Wat een ballen festival.

Het is onmogelijk om je te vervelen

Als je niet voor de muziek komt, dan is er altijd nog cultuur. Wat dacht je van de theaterweide. Of je gaat de cross en stunts kijken wanneer je van sport en adrenaline houdt. Over adrenaline gesproken. Je kunt ook je eigen stunts doen of in een van de vele attracties. Of ga je liever chillen in een hangmat of meezingen met een gospel koor. Met het gezin op stap? Dan duik je het blagenparadijs in. Man man man, je wordt nog druk zo’n weekendje. Dit is helemaal niet goed voor je pokémon verslaving. Ik zou zeggen, ga niet, want voor je het weet kick je af.

Iedereen wil je helpen

Iedereen in de omgeving vindt de Zwarte Cross geweldig en draagt bij aan de beleving. Overal in de omgeving slaan mensen in de tuin tentjes op om zo bezoekers een overnachting aan te bieden. Met noodweer staan alle bedrijven direct klaar om de bezoekers op te vangen en nemen buurtbewoners mensen in huis. Er wordt veel georganiseerd in de omgeving, zoals bijvoorbeeld ochtendgym op het zwembad om de festival gangers toch een beetje fit en schoon te houden. Zoals ik al zei, het is meer dan een festival, het is een uit de hand gelopen buurtfeest en het is bijna verdacht dat iedereen je zo wil helpen. Er zit vast een addertje onder het gras. Dit kan niet goed zijn.

Je raakt onwijs geïnspireerd

Het hele festival terrein staat vol met onwijs grappige borden met doordachte leuzen, of gewoon super droge humor. Het is onmogelijk dat je niet de hele dag door een brede grijns op je kop hebt en energie krijgt van alle feel good vibes. Na een weekendje Zwarte Cross heb je ondanks de spierpijn van het dansen en de kater van de relatief goedkope drank, zeer waarschijnlijk energie voor tien omdat je nu weer weet hoe het voelt wanneer alles goed komt. Je leest het goed, alles komt goed en daar zit je toch niet op te wachten.

Ben je toch zo gek om te gaan, leer dan hier eerst een woordje Acherhoeks. Ik heb het speciaal voor je ingesproken 😉

Liefs Jantien

Ps. Ik ben benieuwd, ben jij op de Zwarte Cross geweest of moet je er ook niets van weten?

Hier vind je meer Achterhoekse festivals.